kattenkop

Suikerziekte bij kat (diabetes)

Ook katten kunnen suikerziekte (diabetes) hebben. Met dezelfde gevolgen als bij mensen: insuline spuiten en kans op hypo’s (hypoglycemie). Het is dus goed om de symptomen op tijd te herkennen. Katten kunnen prima leven met suikerziekte, maar hebben wel extra aandacht nodig.

Wat is suikerziekte (diabetes) bij katten?

Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is een aandoening waarbij uw kat langere tijd teveel suiker (ofwel glucose) in het bloed heeft. 

Voedsel bevat verschillende voedingsstoffen onder andere koolhydraten. Een onderdeel van koolhydraten is glucose. Glucose wordt in de darmen opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht.

Glucose is de 'brandstof' voor lichaamscellen, maar moet wel vanuit de bloedbaan in de cellen worden opgenomen. Insuline regelt deze opname.

Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt geproduceerd. Wanneer er te weinig insuline beschikbaar is, om welke reden dan ook, blijft er teveel glucose in het bloed circuleren.

Als het glucosegehalte boven een bepaalde grens blijft, is er sprake van suikerziekte.

Risicofactoren bij de kat:

Andere insulineresesistente aandoeningen of ziektes zoals chronische pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) of hyperthyreoïde (overproductie van schildklierhormoon).

De oorzaak van suikerziekte bij katten

Suikerziekte komt regelmatig voor bij katten. Vooral katten op middelbare en oudere leeftijd.

Op jongere leeftijd komt het vaker voor bij gecastreerde katers. De ziekte ontstaat meestal doordat het insulinehormoon niet meer goed werkt, door overgewicht of te weinig beweging.

Soms komt het doordat de hormonen niet goed geregeld worden, dan komt diabetes bij katten vaak door Cushing of acromegalie.

De boosdoener van suikerziekte bij katten kan ook door medicijnen komen zoals, corticosteroïden (prednison) en de poezenpil.

Symptomen suikerziekte kat

De symptomen van diabetes die u kunt merken bij uw kat zijn:

Herkent u de symptomen, schakel dan gelijk de dierenarts in. Suikerziekte moet goed behandeld worden. Een kat die niet behandeld wordt namelijk steeds zieker. Dit kunt u merken aan:

Ruikt uw kat zoet? Dan heeft uw kat waarschijnlijk ketoacidose. Hier kan uw kat aan overlijden, bel daarom direct uw AniCura dierenarts wanneer u dit merkt.

Diagnose

Bij een verdenking van suikerziekte doet de dierenarts eerst een lichamelijk onderzoek. Daarna een bloed-en urineonderzoek.

Blijkt er veel glucose in de urine te zitten, dan wordt de stof fructosamine in het bloed gemeten. Deze stof laat zien of het een tijdelijke verhoging is of dat uw kat hier al langer last van heeft.

De dierenarts stelt de diagnose diabetes door de bloedwaardes en het suikerniveau in de urine van uw kat over langere tijd te meten.

De reden dat dit over een langere periode moet gebeuren, is omdat katten ook verhoogde suikerwaardes kunnen krijgen vanwege stress.

Eén bloedmonster is daarom te weinig voor het stellen van een goede diagnose.

Suikerziekte bij katten behandelen

Het is een misvatting dat katten met suikerziekte niet behandeld hoeven te worden. Integendeel.

Een kat met diabetes heeft een gezonde levensstijl en structuur in zijn of haar leven nodig. Dus op vaste tijden eten en vooral gezond eten. De kat zal dan vanzelf ook meer gaan bewegen.

Een behandeling van suikerziekte bij katten bestaat uit het toedienen van insuline. Tweemaaldaags geeft u een injectie onder de huid. Uw dierenarts legt u uit hoe dit moet.

De juiste dosering bepaalt de dierenarts. In het begin zijn er regelmatig controles nodig om te kijken of de juiste dosering is gevonden. Als het goed gaat, is er om de zes maanden een controle.

Van uw dierenarts krijgt u uitleg over de symptomen van een te hoge of te lage suikerspiegel. Daarnaast moet u soms ook een bloedprik afnemen bij uw kat om de bloedwaardes te controleren.

Ook worden medicatie die de insuline tegenwerken gestopt, zoals de poezenpil en prednison.

Hypo bij katten

Wanneer het suikerspiegel te laag is, dan kan uw kat in een hypo terecht komen. Dit wordt hypoglycemie genoemd.

Dit kan komen doordat er bijvoorbeeld te veel insuline is gegeven, de kat slecht heeft gegeten of wanneer uw kat meer beweging heeft gehad dan normaal. Uw herkent een lage suikerspiegel bij uw kat aan:

Heeft u zelf een glucosemeter, dan kunt u gelijk meten of de suikerspiegel laag is. Als de suikerspiegel laag is dan moet dit direct aangevuld worden. Geef uw kat een maaltijd of als hij niet wilt eten druivensuiker.

Het poeder kunt u als oplossing in de bek wrijven. Ongeveer één gram per kilo lichaamsgewicht is voldoende om het suikerspiegel weer normaal te krijgen. Als uw kat suikerziekte heeft is het daarom erg belangrijk altijd druivensuiker in huis te hebben.

Heeft u voldoende druivensuiker gegeven en uw kat wordt niet beter? Neem dan direct contact op met uw dierenarts!

Behandeling Somogyi

Bij Somogyi is de suikerspiegel dusdanig laag, dat het lichaam van de kat zelf suiker gaat aanmaken. Hierdoor stijgt het suikergehalte snel en lijkt het erop dat de kat te weinig insuline krijgt.

Dit is dus niet waar, hij of zij krijgt juist te veel insuline binnen. Nog meer bijspuiten is levensgevaarlijk.

Nazorg

Een kat met diabetes heeft een prima leven met een normale levensverwachting, mits hij goed verzorgd wordt.

Er zijn alleen een aantal dingen waar u dus op moet letten, zoals het eten van gezond voedsel op vaste tijden, voldoende lichaamsbeweging en het goed inspuiten van insuline.

Diabetes bij katten voorkomen

U verwacht het misschien niet, maar suikerziekte is bij katten goed te voorkomen. Bij katten is zowel het gewicht en voldoende lichaamsbeweging de manier om geen last te krijgen van diabetes.

Als uw kat veel te dik is betekent dit niet dat hij op rantsoen moet en binnen de kortste keren dun moet zijn. Dit brengt namelijk weer andere problemen met zich mee zoals leverproblemen en het missen van belangrijke voedingsstoffen.

Met een langdurig dieet en meer beweging krijgt uw kat een nieuwe levensstijl. Op lange termijn leeft hij een gezonder leven waarmee diabetes kan worden voorkomen.

Neem contact op met uw AniCura dierenarts als u hier vragen over hebt of advies wilt.

 

Lees ook: suikerziekte bij de hond.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek