kattenkop oren

Oorproblemen bij uw kat - oorontsteking

Een oorontsteking (van de buitenste gehoorgang) komt bij de kat minder vaak voor dan bij de hond, maar als een kat eenmaal oorontsteking heeft, is het vaak zeer hardnekkig.

Het is daarom bij verschijnselen van een oorontsteking altijd verstandig om langs te komen.

Wat zijn de symptomen van een oorontsteking?

Waardoor worden oorproblemen veroorzaakt:

De belangrijkste oorzaken van een oorontsteking bij de kat zijn:

Bij honden is een allergie de meest voorkomende oorzaak voor een oorontsteking. Hoe vaak dit bij katten precies de oorzaak is, is helaas niet bekend.

Een allergie is bij de kat moeilijker vast te stellen dan bij de hond, maar met een goed plan van aanpak kan meestal toch een oplossing gevonden worden.

Hoe onderzoeken wij oorproblemen bij uw kat?

Tijdens uw bezoek zullen wij de klachten uitgebreid in kaart brengen, een algemeen lichamelijk onderzoek doen en de binnenzijde van de gehoorgang bekijken met een camera (Firefly Otoscoop).

Soms is het nodig om de oren onder een roesje te spoelen zodat we goed zicht hebben op de binnenzijde van de gehoorgang, het trommelvlies en eventuele afwijkende structuren. Afhankelijk van deze bevindingen kan aanvullend onderzoek worden geadviseerd. Dit kan bestaan uit:

Afhankelijk van de oorzaak kunnen wij de oorontsteking vaak goed behandelen. Bij op tijd ingrijpen en het vinden van de oorzaak is de kans op volledig herstel het grootst.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek