kattenkop oren

Oorproblemen bij uw kat - oorontsteking

Een oorontsteking is voor uw kat heel pijnlijk en uw kat heeft vaak veel jeuk aan het oor. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en de behandeling van een oorontsteking bij een kat.

Wat is een oorontsteking bij de kat?

Het oor van een kat bestaat uit drie verschillende delen:

Al deze delen kunnen ontstoken raken. In dit artikel gaan we in op een ontsteking van de buitenste gehoorgang.

Een oorontsteking komt bij de kat minder vaak voor dan bij de hond, maar als een kat eenmaal een oorontsteking heeft, is het vaak heel ernstig. Het is daarom altijd slim om langs te komen als u symptomen van een oorontsteking bij uw kat ziet.

Lees ook: oorontsteking hond

Oorontsteking bij kat herkennen

Heeft uw kat oorpijn? Een oorontsteking bij uw kat herkent u aan bijvoorbeeld: 

Oorzaken van oorproblemen

De belangrijkste oorzaken van een oorontsteking bij de kat zijn:

Allergie

Bij honden is een allergie de meest voorkomende oorzaak voor een oorontsteking. Het is helaas niet bekend hoe vaak dit bij katten de oorzaak is. 

Een allergie is bij de kat moeilijker vast te stellen dan bij de hond, maar met een goed plan van aanpak kan meestal toch een oplossing gevonden worden. Ga voor meer informatie naar:  allergietest bij kat

Oorontsteking kat behandelen

Tijdens uw bezoek brengen wij de klachten uitgebreid in kaart, doen we een algemeen lichamelijk onderzoek en bekijken we de binnenzijde van de gehoorgang met een camera (Firefly Otoscoop).

Oren spoelen

Soms is het nodig om de oren onder een roesje te spoelen zodat we de binnenzijde van de gehoorgang, het trommelvlies en mogelijke aparte structuren goed kunnen zien. Afhankelijk van deze resultaten kan aanvullend onderzoek worden geadviseerd. Dit kan bestaan uit:

Afhankelijk van de oorzaak kunnen wij de oorontsteking vaak goed behandelen. Bij op tijd ingrijpen en het vinden van de oorzaak is de kans op volledig herstel het grootst.

Oren zalven of druppelen

Afhankelijk van de oorzaak van de oorontsteking bij uw kat, kunt u zalf of druppels meekrijgen. 

Wilt u weten hoe u de oren van uw kat zalft of druppelt? Ga voor meer informatie en een stappenplan naar: oorzalf en -druppels voor kat

Vragen of advies?

Heeft u vragen over een oorontsteking bij uw kat? De dierenartsen van AniCura hebben veel expertise in oorproblemen bij katten. Neem contact op met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek