Het juiste gebruik van een kattenbak

De meeste katten hebben voorkeur voor grit van kleine korrels, die niet erg stoffig is en die samen klontert als de kat zijn behoefte heeft gedaan.

De samengeklonterde grit moeten 1 à 2 keer per dag uit de bak worden geschept. Daarnaast moet de kattenbak minimaal 1x per week helemaal worden geleegd en schoon gemaakt worden met heet water en allesreiniger.

Het ideale aantal kattenbakken is één per kat en één extra. Dus voor 4 katten, zijn 5 kattenbakken ideaal. De kattenbakken kunnen het beste op 2 of meerdere plekken in huis staan. Deze plekken moeten makkelijk te bereiken zijn en maar moeten wel privacy hebben. Kattenbakken moeten niet naast luidruchtige plekken zitten of op een plek waar veel langsgelopen word. De gang is dus een ongeschikte plek.

De kattenbak moet een veilige plek zijn voor de kat. Vang uw kat dus niet terwijl hij op de kattenbak zit, om hem bijvoorbeeld tabletten toe te dienen, of om hem mee te nemen naar de dierenarts. De kattenbak kan zo een negatieve ervaring worden voor de kat.

De kattenbak moet ongeveer 1,5 keer de lengte van de kat zijn.

De gemiddelde kat plast 2 keer per dag en poept 1 keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte.

Sommige katten gaan slechts één keer op een bak. Totdat deze bak is schoongemaakt zullen zij hem niet meer gebruiken. Meestal dekken de katten hun behoeftes af door grit erover te krabben, maar niet altijd.

Als uw kat plast of poept buiten de bak, en u heeft de bovenstaande tips gevolgd, is het advies om een afspraak bij de dierenarts te maken. Het kan zijn dat het nodig is om urine of ontlasting langs te brengen. Daarvoor hebben wij op de praktijk speciale kattenbakgrit en buisjes die u kan komen ophalen bij de balie.