Het juiste gebruik van een kattenbak

Hoe vaak verschoon je de kattenbak, hoe vaak moet je scheppen? Waar zet je hem neer? Poept je kat buiten de kattenbak? Lees hier alle tips voor de kattenbak.

De meeste katten hebben voorkeur voor grit van kleine korrels, die niet erg stoffig is en die samen klontert als de kat zijn behoefte heeft gedaan.

Kattenkorrels - scheppen en vervangen

De samengeklonterde grit moeten 1 à 2 keer per dag uit de bak worden geschept. Daarnaast moet de kattenbak minimaal 1x per week helemaal worden geleegd en schoon gemaakt worden met heet water en allesreiniger.

Aantal kattenbakken per kat

Het ideale aantal kattenbakken is één per kat en één extra. Dus voor 4 katten, zijn 5 kattenbakken ideaal. De kattenbakken kunnen het beste op 2 of meerdere plekken in huis staan. Deze plekken moeten makkelijk te bereiken zijn en maar moeten wel privacy hebben.

De kattenbak is een veilige haven

Kattenbakken moeten niet naast luidruchtige plekken zitten of op een plek waar veel langsgelopen word. De gang is dus een ongeschikte plek.

De kattenbak moet een veilige plek zijn voor de kat. Vang uw kat dus niet terwijl hij op de kattenbak zit, om hem bijvoorbeeld tabletten toe te dienen, of om hem mee te nemen naar de dierenarts. De kattenbak kan zo een negatieve ervaring worden voor de kat.

Verder over de kattenbak

Als uw kat plast of poept buiten de bak, en u heeft de bovenstaande tips gevolgd, is het advies om een afspraak bij de dierenarts te maken. Het kan zijn dat het nodig is om urine of ontlasting langs te brengen. Daarvoor hebben wij op de praktijk speciale kattenbakgrit en buisjes die u kunt komen ophalen bij de balie.