Mijn kat plast naast de bak, waarom is dat?

Erg vervelend. U heeft er alles aan gedaan om de kat op de bak te laten plassen. U heeft de kattenbak verschoont, andere soorten grit geprobeerd, de kattenbak op een andere plek gezet en alle afleiding in de ruimte weggehaald. Toch plast uw kat sinds kort naast de bak. Dit is het meest voorkomende gedragsprobleem bij katten en daarom zeker geen reden tot paniek.

Wat er zoal aan de hand kan zijn?

1. De kat stoort zich aan de kattenbak

Allereerst is het belangrijk te weten dat u voor elke kat één bak in huis moet hebben staan, plus nog één extra. Wat kan een reden zijn waarom de kattenbak uw kat niet bevalt? Het kan zijn dat het gebruikte grit uw kat niet bevalt. Wist u dat er verschillende soorten bestaan, zoals kristallen, houtkorrels, gewone korrels en klontvormende kleikorrels? Misschien kunt u eens iets anders proberen.

Andere mogelijkheden zijn dat de kattenbak niet schoon genoeg is, de kattenbak te klein is, uw kat liever geen kap op de bak heeft of juist wel en misschien wil hij liever iets zachts om op te plassen. Door alles na te gaan en stap voor stap te veranderen kunt u erachter komen wat de oorzaak is. Het is heel belangrijk om de bak schoon te houden en dagelijks (!) de ontlasting en urine eruit te scheppen.

2. Hij bakent zijn territorium af

Sproeien en markeren is een natuurlijke gewoonte van de kat. Maar in tegenstelling tot wat gedacht wordt, is castreren niet altijd de oplossing. Gecastreerde katers en ook poezen kunnen sproeien. Doen zij dit in huis, dan is dit vertoonde gedrag vaak een teken van onzekerheid over hun territorium. Dit komt vaker voor in huishoudens waar meerdere katten wonen. Hoe meer katten, hoe groter de kans dat er gesproeid gaat worden. Onzekerheid kan voortkomen uit:

3. De plaats van de kattenbak staat hem niet aan

De plaats van de bak kan ook storend zijn voor uw kat. Ook al staat de kattenbak op dezelfde plek als altijd. Het kan dan zijn dat er andere spullen rondom de bak staan die de kat als afleidend ervaart, zoals voer- en drinkbakjes, schoenen, dozen en kinderspeelgoed. Ook kan de geur van andere katten afschrikken. Zorg er daarom voor dat andere katten de bak niet gebruiken en er voldoende bakken in uw woning staan. Andere oorzaken kunnen zijn:

4. De kat heeft een blaasprobleem

Bent u bovenstaande gedragsproblemen doorgelopen en blijft uw kat naast de bak plassen? Dan zou het wel eens een blaasprobleem kunnen zijn. Signalen waar u op kan letten: kat doet vaak kleine plasjes, bloed bij urine, kat miauwt tijdens het plassen, de kat gaat zeer regelmatig naar de bak, maar plast niet of de kat plast naast de bak. Laat in deze gevallen de urine onderzoeken bij de dierenarts om verdere acties te kunnen ondernemen.

Alles geprobeerd, maar uw kat plast nog steeds buiten de bak?

Katten die plotseling buiten de bak plassen doen dat niet zomaar, daar is een reden voor. Het belangrijkste is om de oorzaak te achterhalen en deze factor weg te nemen. Bent u alle mogelijke factoren langs gegaan en weet u nog niet wat er aan de hand is?

Zoek dan een dierenkliniek bij u in de buurt om het aan een dierenarts te vragen.