Hoe breng ik mijn kat naar de dierenarts

Het zou ideaal zijn als uw kat het transportbakje leuk vindt. Het kan helpen als u de transportbox in de kamer plaatst waar uw kat het meeste is. Zo wordt het reismandje een deel van het meubilair. U kan in het bakje snoepjes of speeltjes plaatsen om te stimuleren dat uw kat van zelf erin gaat. Het kan dagen of weken duren voordat uw kat gewend is aan het bakje en het niet meer eng vindt.

Hoe kan ik een kat die niet wil in het transport bakje stoppen?

Katten corrigeren op hun foute gedrag, helpt niet. Ze leren meer door een beloningen te krijgen wanneer zij het goed doen. Beloon uw kat daarom met eten, snoepjes, speeltjes of met aaien wanneer hij in de transportbox gaat.

Voelt uw kat de bijl al hangen en gaat hij niet het reismandje in? Dan is het beter om naar een kleine kamer te gaan waar weinig verstop plekjes zijn. U moet nooit achter de kat gaan jagen, dan wordt uw kat allen maar angstiger.

Als u een bak heeft waarvan de boven kant open gaat kunt u kat rustig oppakken en erin doen. Anders kunt u de bak verticaal zetten met het deurtje open en dan de kat rustig oppakken en met de achterhand als eerste in het bakje laten glijden. Daarna moet u de bak weer rustig tot een horizontale positie brengen.

Er bestaan katten pheromonen ( Feliway) die u een half uur van te voren in de bak kan sprayen om de kat tot rust te brengen.

Sommige katten vinden het fijn om om zich heen te kunnen kijken maar andere katten worden rustiger als u een deken of handboek over het bakje doet.

In de auto moet het bakje of op de grond voor de stoel of op de stoel met een gordel om om te zorgen dat de bak niet erg beweegt tijdens het auto rijden.

Weer thuis

Als wij meer katten hebben kan het zijn dat zij de kat die bij de dierenarts geweest is niet meteen herkennen. Dat komt door andere geurtjes die de kat bij zich kan dragen. Het beste is om eerst het bakje op de grond te laten en kijken hoe de andere katten reageren. Als zij een relaxed indruk geven is het geen probleem en kunt u het bakje open maken. De kat zal uit zich zelf uit het bakje komen als hij/zij ook voelt dat het veilig is. Als u merkt dat de andere katten vijandig reageren tegen de kat in het bakje kunt u het beste eerst de kat in een aparte kamer uit het bakje laten komen. Daar kunt u water en eten geven en ook een katten bak geven. Als u in die kamer ook een deken of mandje zet waar de kat normaal gesproken altijd ligt dan zijn er meestal na 24 uur de rare geurtjes verdwijnen en kan de kat weer herintroduceert worden bij de rest.