kattenogen

Hoe breng ik mijn kat naar de dierenarts

Het zou ideaal zijn als uw kat het transportbakje leuk vindt. Het kan helpen als u de transportbox in de kamer plaatst waar uw kat het meeste is. Zo wordt het reismandje een deel van het meubilair. Het kan dagen of weken duren voordat uw kat gewend is aan het bakje en het niet meer eng vindt.

Op enkele gevallen na, is huisbezoek niet de standaard. Uw kat zal dus naar de dierenarts moeten voor onderzoek en/of een diagnose.

Kat in reismandje krijgen

Katten corrigeren op hun foute gedrag, helpt niet. Ze leren meer door een beloning te krijgen wanneer zij het goed doen.

Beloon uw kat daarom met eten, snoepjes, speeltjes of met aaien wanneer hij in de transportbox gaat.

Voelt uw kat de bui al hangen en gaat hij niet het reismandje in? Dan is het beter om naar een kleine kamer te gaan waar weinig verstopplekjes zijn.

U moet nooit achter de kat gaan jagen, dan wordt uw kat alleen maar angstiger.

Als u een bak heeft waarvan de bovenkant open gaat, kunt u uw kat rustig oppakken en erin doen.

Anders kunt u de bak verticaal zetten met het deurtje open en dan de kat rustig oppakken en met de achterhand als eerste in het bakje laten glijden. Daarna moet u de bak weer rustig tot een horizontale positie brengen.

Rust voor de kat

Er bestaan katten-feromonen die u een half uur van te voren in de bak kan sprayen om de kat tot rust te brengen.

Sommige katten vinden het fijn om om zich heen te kunnen kijken maar andere katten worden rustiger als u een deken of handdoek over het bakje doet.

Vervoer

In de auto moet het bakje of op de grond voor de stoel of op de stoel met een gordel om om te zorgen dat de bak niet erg beweegt tijdens het auto rijden.

Weer thuis

Als u meerdere katten heeft, kan het zijn dat zij de kat die bij de dierenarts geweest is niet meteen herkennen. Dat komt door andere geurtjes die de kat bij zich kan dragen.

Het beste is om eerst het bakje op de grond te laten en kijken hoe de andere katten reageren. Als zij een relaxed indruk geven, is het geen probleem en kunt u het bakje open maken.

De kat zal uit zich zelf uit het bakje komen als hij/zij ook voelt dat het veilig is. Als u merkt dat de andere katten vijandig reageren tegen de kat in het bakje kunt u het beste eerst de kat in een aparte kamer uit het bakje laten komen. Daar kunt u water en eten geven en ook een kattenbak geven.

Als u in die kamer ook een deken of mandje zet waar de kat normaal gesproken altijd ligt dan zijn er meestal na 24 uur de rare geurtjes verdwijnen en kan de kat weer herintroduceerd worden bij de rest.