kattenogen

Kat vervoeren in reismand

Moet u met uw kat naar de dierenarts? Dan gebruikt u een reismand om uw kat te vervoeren. Lees hier tips over hoe u uw kat naar de dierenarts brengt.

Kat vindt reismand niet leuk

Het zou ideaal zijn als uw kat de reismand leuk vindt. Helaas is dit niet altijd zo. 

Tip: plaats de reismand in de kamer waar uw kat het meeste is. Zo wordt het reismandje een deel van het meubilair. Op deze manier went uw kat aan de reismand.

Het kan dagen of weken duren voordat uw kat gewend is aan het reismandje en het niet meer eng vindt. Blijft uw kat de mand eng vinden? Hier een aantal tips om rustig aan de mand en de reis te wennen:

Kat in reismand krijgen

Katten leren het beste door een beloning te krijgen wanneer zij het goed doen. Hun foute gedrag straffen helpt niet. Hoe krijgt u uw kat in de reismand?

Rust voor de kat

Er bestaan katten-feromonen die u een half uur van te voren in de mand kan sprayen om uw kat te helpen ontspannen. Sommige katten vinden het fijn als zij om zich heen kunnen kijken. Andere katten worden rustiger als u een deken of handdoek over het mandje doet. Probeer uit wat voor uw kat het beste is.

Uw kat vervoeren

Auto

In de auto moet de reismand of op de grond voor de stoel of op de stoel met een gordel om zodat de mand niet beweegt tijdens het rijden.

Fiets

Gaat u met de fiets? Zorg dan dat uw kat het niet koud krijgt of nat wordt. Doe bijvoorbeeld een deken over de reismand om uw kat te beschermen.

Weer thuis

Heeft u meerdere katten? Het kan zijn dat zij de kat, die bij de dierenarts is geweest, niet meteen herkennen. Dat komt door andere geurtjes die de kat heeft opgevangen bij de dierenarts. Het beste is om eerst de reismand op de grond te zetten en te kijken hoe de andere katten reageren.

Als zij een rustige indruk geven, is het geen probleem en kunt u de mand open maken. De kat komt uit zichzelf uit het mandje als hij of zij ook voelt dat het veilig is.

Merkt u dat de andere katten vijandig reageren tegen de kat in het mandje? Zet dan eerst de reismand met uw kat in een andere kamer. Daar kan hij of zij rustig uit het mandje komen. Zet water en eten in de kamer. Ook kunt u de kattenbak in de ruimte zetten.

Als u in die kamer ook een deken of mandje zet waarop uw kat normaal gesproken altijd ligt, dan verdwijnen de vreemde geurtjes meestal na 24 uur. De kat kan dan weer bij de andere katten komen.