kat op rug

Kat in shock

Een kat is in shock als het plotseling geen normale bloedsomloop meer heeft. Een shocktoestand is levensgevaarlijk voor uw kat. Bel daarom direct uw dierenarts!

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

In dit artikel wordt een medische shock besproken, dus niet over een mentale shock na een heftige gebeurtenis zoals een aanrijding.

Oorzaak van een shock

Een shock is een levensbedreigende situatie. Als uw kat in shock is, dan is de bloeddruk te laag om het lichaam van voldoende bloed en zuurstof te voorzien.

Het lichaam zal hierop reageren door de bloedsomloop zodanig te regelen dat alleen de meest vitale organen nog bloed krijgen. Dit gaat ten koste van minder vitale organen en weefsels.

Vitale organen zijn de belangrijkste functies in het lichaam die cruciaal zijn om te leven, zoals het hart en de longen.

Er zijn verschillende oorzaken voor een shocktoestand bij uw kat:

Symptomen kat in shock

Als uw kat in shock is, dan kunt u de volgende symptomen herkennen:

Diagnose

Als u denkt dat uw kat in shock is, bel dan direct uw dierenarts! Doe dit zo snel mogelijk, want een shock is al snel levensbedreigend.

De dierenarts checkt de bloeddruk, hartslag en mate van uitdroging bij uw kat. De longen en het hart worden gecontroleerd met een stethoscoop.

Ook kan de arts een echo of ECG-scan maken bij uw kat. De arts probeert zo snel mogelijk de oorzaak van de shock te achterhalen, om daarna een passende behandeling te starten.

Uw kat wordt tijdens de behandeling aan een infuus gelegd om de bloedsomloop te herstellen. Ook krijgt uw kat vaak pijnstillers en andere medicijnen.

Als uw kat veel afkoelt, wordt het met een warmtekussen of -kleed warm gehouden zodat het lichaam niet te snel afkoelt. Afhankelijk van de oorzaak kan uw kat ook bloedtransfusie of zuurstoftoevoer krijgen.

Nazorg

Hoe uw kat na een shock verder leeft, is afhankelijk van de oorzaak en duur van de shock. Als uw kat heel lang in shock is geweest, kunnen inwendige organen erg beschadigd zijn door het zuurstofgebrek.

Maar als u snel met uw kat snel bij de dierenarts bent gekomen, dan is er vaak gelukkig nog genoeg mogelijk om uw kat zo snel en goed mogelijk te helpen.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek