Hoe krijg ik mijn kat in beweging?

Het is soms lastig een kat te motiveren om zich meer te gaan bewegen. Hier leest u een aantal tips van onze dierenartsen.

Een groot gedeelte van de Nederlandse huiskatten is te zwaar. Dat is vervelend want als je te dik bent heb je een grotere kans om ziek te worden. De kans op ontstekingen neemt toe waardoor dikke katten meer blaasontstekingen en artrose hebben. Dikke dieren ontwikkelen regelmatig suikerziekte. En we weten dat er meer kans is op het ontstaan van tumoren. Kortom, hup in beweging!

Natuurlijk gedrag

Een kat wil van nature jagen, op onderzoek uit gaan, klimmen, een territorium innemen en kunnen vluchten ‘de kat uit de boom kijken’. Een kat die naar buiten gaat kan zichzelf meestal goed vermaken. Bij binnenkatten bestaat het gevaar dat zij zich gaan vervelen. Dat kan zich uiten in ongewenst gedag, zoals bedelen of in de benen van de baas gaan hangen, wat een soort jachtgedrag is. Een ander gevolg van verveling kan zijn dat de kat inactief of chagrijnig wordt. Door deze inactiviteit kan het gewicht van de kat toenemen, waarna de motivatie om te bewegen alleen maar afneemt.

Help, mijn kat speelt niet!

“Mijn kat speelt niet” is iets wat wij vaak horen van baasjes. Echter, alle jonge dieren spelen. Dieren die niet meer spelen zijn vaak door gebrek aan uitdaging of medische redenen gestopt met spelen. Spelen is voor katten een beetje hetzelfde als op jacht gaan. Willen we dat een dier jaagt, dan moeten we dus een prooi nabootsen.

Tips om je kat in beweging te krijgen

Tips voor speeltjes:

Let altijd op dat dieren speelgoed niet opeten, ruim speeltjes met draad of elastiek op als er geen toezicht is!

Wilt u hulp bij het afvallen van uw kat? Lees: afvallen kat, of neem contact met ons op.