kat astma

Astma kat

Katten kunnen, net als mensen, helaas ook astma krijgen. Astmatische bronchitis is een chronische ontsteking van de luchtwegen van de kat. Lees hier verder hoe u het kunt herkennen en wat er te doen is.

Wat is astma bij kat?

Astma of astmatische bronchitis is een chronische ontsteking van de luchtwegen van de kat. Net als bij mensen ligt de oorzaak in een overreactie van de luchtwegen op stoffen uit de omgeving. Dit kunnen pollen, stof of allerlei vormen van luchtvervuiling zijn.

Deze ontstekingsreactie in de luchtwegen leidt bij een kat tot:

Deze veranderingen zorgen samen voor een serieuze vernauwing van de luchtwegen. Door deze vernauwing krijgt de kat last van benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten

Aanval van astma

De reactie in de luchtwegen bij astma begint meestal plotseling (acuut). De astmatische klachten duren vaak tijdelijk in de vorm van aanvallen. Tussen de aanvallen heeft de kat een (vrijwel) normale ademhaling en voelt hij of zij zich goed. Niet alle katten hebben astma in aanvallen. Sommige katten hebben een hoest die aanhoudt.

Astma is een chronische ziekte die helaas niet geneest. Een heftige astma aanval kan voor uw kat levensbedreigend zijn. Neem bij klachten dus altijd contact op met de dierenarts.

Symptomen van astma bij kat

Verschijnselen die voorkomen bij een kat met chronische bronchitis/astma:

Diagnose

Als een kat een aanval van astma heeft is dit voor een dierenarts goed te herkennen. Alleen is de aanval vaak al voorbij wanneer de dierenarts de kat onderzoekt. Uw observaties tijdens een aanval zijn dus erg belangrijk. Hier zal de dierenarts naar vragen.

De dierenarts onderzoekt uw kat en er wordt een röntgenfoto gemaakt van de borstholte. Bij astma is op deze foto te zien dat de wanden van de bronchiën verdikt zijn. Ook zijn er bijvoorbeeld kleine witte vlekjes van ophopingen van slijm in de bronchiën te zien. 

Een bloedonderzoek toont bij astma vaak een grote hoeveelheid van bepaalde ontstekingscellen aan: eosinofiele granulocyten.

Behandeling astma bij kat

Voorkomen van contact met bepaalde stoffen

De meest ideale vorm van behandeling is het voorkomen van contact met stoffen die de overprikkeling van de luchtwegen bij uw kat veroorzaken. Helaas is de oorzaak vaak niet te achterhalen of kan contact met de stof niet voorkomen worden, bijvoorbeeld bij pollen of huisstofmijt. 

Dit zijn mogelijke oorzaken van astma bij katten:

Eerste behandeling: remmen van ontstekingsreactie

Meestal adviseert de dierenarts na een eerste diagnose van astma om te beginnen met een combinatie van antibiotica en een corticosteroïd (prednison of dexamethason). 

De antibiotica wordt erbij gegeven om een mogelijke infectie van de luchtwegen door de astma te behandelen. De prednison wordt gegeven om de allergische ontstekingsreactie in de luchtwegen te remmen.

Vervolgbehandeling 

Katten kunnen helaas niet genezen van astma. Er zijn veel katten met astma die maar af en toe last hebben van hun ziekte. Deze katten hoeven alleen behandeld te worden als het last heeft van klachten zoals hoesten. 

Katten die veel en langdurig last hebben van astma moeten helaas langdurig behandeld worden, vaak hun hele leven lang. 

Twee mogelijke behandelingen van astma voor de lange termijn zijn:

1. Behandeling met prednison

Een behandeling die goed werkt is het blijven toedienen van het medicijn prednison. Na een een start met een hoge dosering, wordt de dosering naar een lagere dosering afgebouwd. Als het lukt kan dit in de vorm van een tablet, of anders in de vorm van een injectie gegeven worden. 

De werking en de bijwerkingen van prednison zijn sterk afhankelijk van de gebruikte dosering. Prednison kan net zoals bij mensen bijwerkingen geven, maar voor dieren zijn deze vaak wel draaglijk. De bijwerkingen zijn ook anders dan bij mensen. Zo zien we bij dieren niet een dikker gezicht doordat er meer vocht vastgehouden wordt. 

Mogelijke bijwerkingen zijn:

Wij zoeken samen met u naar de juiste dosering. Vraag uw dierenarts wat mogelijke risico’s zijn voor uw kat, zodat u een goede afweging kunt maken. 

2. Behandeling met inhalatie

Een alternatief voor prednison is het toedienen van medicatie met een inhalator, beter bekend als de puffer. Het grote voordeel van deze behandeling is dat er minder bijwerkingen zijn.  

Om de kat op een goede en rustige manier de medicijnen te laten inademen, is er een speciaal ademmasker voor katten ontwikkeld: de Aerokat. Het voordeel van deze therapie is dat alleen de luchtwegen blootgesteld worden aan corticosteroïden en, indien nodig, luchtwegverwijdende medicijnen. Hierdoor zijn er minder bijwerkingen in de rest van het lichaam.

Niet elke kat zal deze manier van behandeling accepteren. Toch accepteren de meeste katten het veel gemakkelijker dan de eigenaar denkt. Zeker als de kat ervaart dat de behandeling een verlichting van de benauwdheid geeft. Na zeven tot tien dagen begint de inhalatietherapie goed te werken.

Mogelijke bijwerkingen van de inhalatietherapie:

Gebruik inhalator Aerokat

  1. Inhalator goed schudden
  2. Inhalator aansluiten op het ademmasker van Aerokat
  3. Ga zelf op de grond zitten en zet uw kat bijvoorbeeld voor u op de grond met de rug naar u toe, voor u op tafel of het aanrecht met de rug van de kat naar u toe, op schoot met de rug naar u toe
  4. Ademmasker Aerokat over de snuit van de kat aanbrengen
  5. Inhalator 1 x stevig indrukken
  6. Kat 10 x laten in- en uitademen met het maskertje over de snuit (u ziet het witte klepje op en neer bewegen met de ademhaling)
  7. Kat rustig loslaten en belonen met iets lekkers

Als de kat met zijn voorpoten begint tegen te duwen dan zou u hem kunnen inwikkelen in een handdoek. Als een kat goed op de medicatie reageert kan hij of zij een goed leven leiden. 

Expertise in astma bij katten

Bij AniCura werken dierenartsen met veel deskundigheid in astma bij katten. Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek