artrose kat

Artrose kat

Katten zijn van nature atleten, maar op latere leeftijd kan hun actieve manier van leven z’n tol gaan eisen. Dat kan betekenen dat een kat kan gaan lijden aan ongemakken en pijntjes aan de gewrichten

Artrose bij katten

Gewrichtsaandoeningen komen veel voor bij katten, ongeveer één op de drie katten heeft hier last van. Van alle katten die ouder zijn dan twaalf jaar lijdt zelfs negentig procent aan een gewrichtsaandoening. De belangrijkste gewrichtsaandoening is osteoartritis, ook wel artrose genoemd.

Bij artrose breekt het kraakbeen sneller af dan dat er nieuw kraakbeen ontstaat. In plaats van het kraakbeen vormen zich botwoekeringen rond het gewricht.

Dit proces gaat samen met een ontstekingsreactie, verminderde soepelheid en pijn. De slijtage begint sluipend en wordt heel geleidelijk erger.

Bij de kat komt artrose het meest voor in het ellebooggewricht. Daarnaast kan artrose ook in de heupen, knieën en de rug ontstaan.

Botvernieuwing door artrose, hier bij de knie van een hond.

Hoe herken ik gewrichtsproblemen bij mijn kat

Omdat katten relatief klein en erg lenig zijn, kunnen ze de problemen die veroorzaakt worden door gewrichtsproblemen gemakkelijk verbergen. In tegenstelling tot honden, lopen katten met gewrichtsproblemen meestal niet mank.

Wel vertonen katten met gewrichtsproblemen vaak kleine veranderingen in hun gedrag en houding zoals:

Artrose kat behandelen

Artrose is een aandoening die niet te genezen is, maar wel behandeld kan worden. Als de aandoening op tijd en goed behandeld wordt kan de kat nog een plezierig en lang leven zonder pijn hebben. Mogelijk behandelingen zijn: 

1 Medicatie 

De behandeling die het snelste effect heeft, is het geven van een speciale pijnstiller voor katten. Uw dierenarts kan deze voorschrijven.

2 Beweging

Rustig spelen helpt ook om uw kat alert en actief te houden. Creëer gemakkelijk bereikbare plaatsen waar uw kat zich thuis voelt.

3 Overgewicht bestrijden

Overgewicht geeft extra belasting van de gewrichten, dus u helpt uw kat door hem niet te zwaar te laten worden. Als uw kat te zwaar is, vraag dan uw dierenarts om een dieetadvies. Let op, laat uw kat nooit vasten! Lees ook: uw kat laten afvallen

4 Omgeving en verzorging

Zet het voer op een plaats waar uw kat gemakkelijk bij kan en niet teveel hoeft te springen. Kattenbakken met lage zijkanten zijn vaak prettiger omdat ze hier gemakkelijker in kunnen komen.

Merkt u dat uw kat moeite heeft zich te wassen, help hem dan een handje door de vacht regelmatig zachtjes te kammen of te borstelen.

5 Speciale voedingssupplementen

Als uw kat gewrichtsproblemen heeft, kan uw dierenarts u voedingssupplementen aanraden. Deze kunnen helpen de normale functionaliteit van de gewrichten en pezen te behouden. Neem voor meer informatie contact met ons op. 

Twijfels of vragen?

Denkt u dat uw kat een gewrichtsaandoening heeft, of misschien artrose? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder met advies. 

Gratis folder over pijnbestrijding

In deze folder leest u meer over pijn en pijnbestrijding bij uw huisdier.

Download de PDF

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek