kat buiten

Alles over alvleesklierontsteking bij katten

Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) bij de kat is erg pijnlijk en gevaarlijk. Een snelle behandeling is noodzakelijk.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Lees hier meer over de symptomen, onderzoeken en behandelingen van een alvleesklierontsteking.

De alvleesklier van een kat

De alvleesklier (pancreas) is een orgaan van het verteringstelstel van de kat. Het orgaan ligt in de buik, net achter de maag en tegen de dunne darm aan. De pancreas is erg belangrijk bij de vertering van voeding en het reguleren van de suikerspiegel in het bloed.

de positie van de alvleesklier in de buik van de kat

Functies van de alvleesklier

De pancreas heeft twee functies:

Problemen aan de pancreas

Net als aan de andere organen van uw kat, kunnen er aan de pancreas problemen ontstaan. Hierbij kunt u denken aan een abces, tumor, atrofie (kleiner worden van de pancreas), obstructie (blokkade) en een ontsteking van de alvleesklier.

Wat houdt een alvleesklierontsteking bij uw kat in? 

Bij een alvleesklierontsteking zijn de verteringsenzymen al in de alvleesklier werkzaam in plaats van in de dunne darm. De enzymen zijn dus te vroeg actief en verteren hierdoor de alvleesklier zelf. Doordat de alvleesklier wordt aangetast, ontstaat er een ontstekingsreactie.

Twee vormen alvleesklierontsteking bij katten

Er zijn twee vormen van een ontstoken alvleesklier bij de kat:

Symptomen pancreatitis bij katten

Een alvleesklierontsteking bij een kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen:

Oorzaken alvleesklierontsteking

In veel gevallen is de oorzaak van pancreatitis niet bekend of niet meer te achterhalen. Oorzaken waarvan gedacht wordt dat deze een alvleesklierontsteking kunnen veroorzaken zijn:

Vaak zien we ook bacteriële infecties, virale infecties en auto-immuunziektes, maar deze zijn niet de veroorzaker van de alvleesklierontsteking.

Diagnose pancreatitis

Er zijn vier verschillende methodes waarmee een verdenking op alvleesklierontsteking bij uw kat kan worden vastgesteld. Geen van alle is 100 procent betrouwbaar. Door de verschillende bevindingen te combineren en andere oorzaken uit te sluiten kan de dierenarts inschatten of de diagnose meer of minder waarschijnlijk is.

 1. klinische verschijnselen
  Een kat met acute alvleesklierontsteking is vaak erg ziek, heeft buikpijn, wil niet eten, geeft over en heeft koorts. Bij chronische alvleesklierontsteking kunnen vergelijkbare klachten optreden, maar vaak zijn ze dan wat minder heftig. Ook kunnen de klachten op en neer gaan bij een chronische alvleesklierontsteking.
 2. bloedonderzoek
  Bij een bloedonderzoek kan de hoeveelheid of activiteit van verschillende verteringsenzymen worden gemeten, zoals amylase, lipase, TLI en specifiek fPLI. Bepalingen van alvleesklierenzymen zijn erg gevoelig, maar niet allemaal even specifiek. Dat betekent dat ze soms ook afwijkend kunnen zijn bij andere ziektes, zoals een lever-, galweg- of darmontsteking. De specifieke fPLI waarde is het meest betrouwbaar, maar ook deze kan verhoogd zijn bij andere ziektes.
 3. echo
  Als de dierenarts vermoedt dat uw kat een alvleesklierontsteking heeft, is het verstandig om een buikecho te laten maken. Tijdens de echo controleert de dierenarts de alvleesklier en het weefsel eromheen. Door middel van een echo kan de dierenarts soms een mogelijke oorzaak van de ontsteking van de alvleesklier vaststellen.
 4. biopt
  De dierenarts kan besluiten om een biopt van de alvleesklier te nemen als het orgaan er tijdens de echo abnormaal uitziet of als de dierenarts de oorzaak niet kan vaststellen met een echo. Deze biopten worden onderzocht op de aanwezigheid van een ontsteking. Andere oorzaken van de klachten, zoals een tumor, kunnen ook via deze methode worden vastgesteld.

Onder de microscoop kunnen de verschillende soorten cellen in de pancreas onderscheiden worden.

Alvleesklierontsteking bij kat behandelen

De behandeling van alvleesklierontsteking is ondersteunend. Afhankelijk van de ernst wordt uw kat door de dierenarts behandeld of opgenomen. Mogelijke behandelingen zijn:

neussonde bij de kat

Voeding voor een kat met pancreatitis

Als uw kat niet meer braakt, schrijft de dierenarts speciale voeding voor. Deze voeding is makkelijk verteerbaar. Soms wordt gekozen voor een hypoallergene voeding. Bij chronische alvleesklierontsteking wordt soms geadviseerd om deze voeding levenslang te blijven geven.

Levensverwachting pancreatitis kat

Ondanks de goede wil en behandeling kan een acute alvleesklierontsteking bij katten dodelijk zijn. Een intensieve behandeling is dus erg belangrijk.

Katten met chronische pancreatitis hebben periodes met lichte en hevige klachten. Als uw kat hevige klachten heeft, kan er in overleg met de dierenarts tijdelijk weer medicatie worden gegeven. Pancreatitis is meestal niet volledig te genezen, maar met medicatie en speciale voeding goed te beheersen.

 

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek