kat buiten

Alles over alvleesklierontsteking bij katten

Van een alvleesklierontsteking (pancreatitis) is sprake wanneer bepaalde verteringsenzymen al in de alvleesklier worden geactiveerd.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Alvleesklierontsteking bij katten

Deze enzymen tasten dan de eigen alvleesklier aan, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. Een alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn voor uw kat. Herken de symptomen en trek tijdig aan de bel als u uw twijfels heeft. 

Twee vormen alvleesklierontsteking bij katten

Bij een acute alvleesklierontsteking is een acute verslechtering van de patient en kan deze aandoening zelfs een fatale afloop hebben!

Dit in tegenstelling tot een chronische alvleesklierontsteking. Hier nemen de vage klachten langzaam toe en beginnend onderzoek geeft nog geen uitsluitsel over de oorzaak van de klachten.

De positie van de alvleesklier in de buik.

Symptomen alvleesklieronsteking bij katten

Oorzaken alvleesklierontsteking

In veel gevallen is de oorzaak niet bekend of niet meer te achterhalen. Oorzaken waarvan bekend is dat deze een alvleesklierontsteking kunnen veroorzaken zijn:

Diagnose en behandeling alvleesklierontsteking

Met een bloedonderzoek kan met grote zekerheid een alvleesklierontsteking worden uitgesloten of vastgesteld. Het uitvoeren van een buikecho (door een specialist) en eventueel nemen van biopten geeft verder uitsluitsel.

De aandoening is meestal niet volledig te genezen, maar met medicatie en speciale voeding goed te managen.

Eerst zullen wij stoppen met het geven van medicatie die deze aandoening kan triggeren (antibiotica, prednison, bepaalde pijnstillers etc.)

Bij ernstig zieke dieren zullen wij een opname adviseren met een intreveneus infuus en dwangvoeding indien nodig (eventueel via een neussonde). Daarbij onderdrukken we de misselijkheid met medicatie en geven we pijnstilling. Zodra het dier 'stabiel is schrijven wij speciale voeding voor.

Neussonde bij de kat

Prognose alvleesklierontsteking kat

Ondanks de goede wil en behandeling kan een alvleesklieronsteking bij katten dodelijk zijn. Dieren met de chronische variant kunnen last hebben van pieken en dalen.

Gebruik dan in overleg met de dierenarts tijdelijk weer medicatie.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek