Alles over alvleesklierontsteking bij katten

Van een alvleesklierontsteking (pancreatitis) is sprake wanneer bepaalde verteringsenzymen al in de alvleesklier worden geactiveerd. Deze enzymen tasten dan de eigen alvleesklier aan, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat.

Er zijn twee vormen van alvleesklierontsteking bij katten:

Acute alveesklierontsteking bij katten

Hierbij is een acute verslechtering van de patient en kan deze aandoening zelfs een fatale afloop hebben!

Chronische alvleesklierontsteking bij katten

De vage klachten nemen langzaam aan toe en beginnend onderzoek geeft nog geen uitsluitsel over de oorzaak van de klachten.

De symptomen van een alvleesklieronsteking bij katten

Oorzaken

In veel gevallen is de oorzaak niet bekend of niet meer te achterhalen. Oorzaken waarvan bekend is dat deze een alvleesklierontsteking kunnen veroorzaken zijn:

Diagnose

Met een bloedonderzoek kan met grote zekerheid een alvleesklierontsteking worden uitgesloten of vastgesteld. Het uitvoeren van een buikecho (door een specialist) en eventueel nemen van biopten geeft verder uitsluitsel.

Alvleesklierontsteking bij katten: behandeling

De aandoening is meestal niet volledig te genezen, maar met medicatie en speicale voeding goed te managen. Eerst zullen wij stoppen met het geven van medicatie die deze aandoening kan triggeren (antibiotica, prednison, bepaalde pijnstillers etc.)

Bij ernstig zieke dieren zullen wij een opname adviseren met een intreveneus infuus en dwangvoeding indien nodig (eventueel via een neussonde). Daarbij onderdrukken we de misselijkheid met medicatie en geven we pijnstilling. Zodra het dier ''stabiel'' is schrijven wij speciale voeding voor.

Prognose

Ondanks de goede wil en behandeling kan een alvleesklieronsteking bij katten dodelijk zijn. Dieren met de chronische variant kunnen last hebben van pieken en dalen. Gebruik dan in overleg met de dierenarts tijdelijk weer medicatie.