hond in de sneeuw

Hoe bescherm ik mijn huisdier tegen de kou?

De winter is nu echt begonnen en buiten is het steeds kouder. Hoe beschermen we onze huisdieren tegen die kou?

Huisdier klaar voor de winter

Met het aanbreken van temperaturen onder het vriespunt is het belangrijk om onze huisdieren extra goed in de gaten te houden. Sommige huisdieren hebben niet of nauwelijks last van een lage temperatuur, terwijl andere wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.

Weet u wat uw huisdier nodig heeft? Lees onderstaande tips om er zeker van te zijn dat uw huisdier de winter goed doorkomt.

Kan een hond het koud hebben?

Tegenwoordig krijgen de meeste honden geen echte wintervacht meer omdat het in onze huizen altijd een aangename temperatuur is. Voor de meeste honden is dat geen probleem. Zij weten zichzelf goed warm te houden.

Honden met korte pootjes bevinden zich dichter bij de grond. Hoe dichter bij de grond, hoe kouder. Het is daarom verstandig om uw hond met vrieskou een jasje aan te doen.

Een natte vacht isoleert slecht, dus laat uw hond nooit met een natte vacht in de kou staan. Kijk ook uit met sneeuwballen. Als honden dat eten kunnen ze maag- en darmklachten krijgen.

Is er gestrooid? Zout kan irritaties aan de voetzolen geven. Smeer deze daarom voor het uitlaten in met vaseline. Spoel ze na afloop af met lauwwarm water en droog ze af.

Konijnen met de kou en winter

Staat uw konijn altijd buiten? Geen probleem. Konijnen ontwikkelen namelijk een wintervacht die een uitstekende bescherming tegen de kou biedt. Dek het hok voor een gedeelte af met plastic of een deken zodat uw konijn niet op de tocht zit.

Drinkt uw konijn uit een waterfles? Het drinktuitje van een waterfles kan vastvriezen en dan kan uw konijn niet meer drinken. Zet daarom als het vriest een waterbak neer en check minimaal twee keer per dag of het water in het bakje niet bevroren is.

Zorg verder voor voldoende hooi en stro in het hok zodat het konijn zich lekker kan ingraven.

Katten en kou: geen probleem

Katten kunnen eigenlijk heel goed tegen de kou. Als ze toch liever niet buiten zijn, komen ze wel naar binnen via het kattenluikje.

Hoewel ze de kou dus niet zo’n groot probleem vinden, zoeken ze vaak wel de warme plekjes op. U hoeft er niet raar van te staan kijken als er een kat bij het motorblok onder de auto zit. Altijd even checken!

Dek uw vogels af tegen de kou

Als u een voliere heeft, is het aan te raden deze af te dekken met plastic zodat de vogels geen last hebben van tocht. Vergeet niet luchtgaatjes te maken in het plastic. Heeft u kippen? Zij schuilen graag in een hok.

De kans bestaat dat hun kam en lellen bevriezen. Door deze in te smeren met vaseline kunt u dat tegengaan.

Buitenvissen en kou

Als uw vijver minstens tachtig centimeter diep is en er genoeg planten in staan, kunnen de meeste vissen daarin overwinteren.

Bij goudvissen moet u wel extra voorzichtig zijn. Jonge goudvissen moeten binnen overwinteren bij een temperatuur van zo’n twintig graden.

Volwassen goudvissen kunnen wel in de vijver blijven zwemmen, mits de watertemperatuur niet lager dan zes graden is.