castreren steriliseren

Verschil tussen castreren en steriliseren

Er is een bekend misverstand over castratie en sterilisatie: castratie is voor mannetjes (reuen en katers) en sterilisatie is voor vrouwtjes (teven en poezen). Hoe zit het nu echt?

Verkeerd gebruik castratie en sterilisatie

De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. We noemen het onvruchtbaar maken van mannetjesdieren vaak castratie en van vrouwtjesdieren sterilisatie. Dat is eigenlijk onjuist, want vrouwtjesdieren worden ook gecastreerd.

Verschil castratie en sterilisatie

Het verschil tussen castratie en sterilisatie is in het kort:

  1. castratie: bij castratie worden de geslachtshormoon producerende organen verwijderd, bij mannetjes zijn dit de zaadballen en bij vrouwtjes de eierstokken
  2. sterilisatie: bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken

Verschil in effect

Het effect bij sterilisatie is heel anders dan bij castratie. Bij sterilisatie blijven de geslachtshormonen onbeschadigd. De geslachtshormonen blijven dan gewoon geproduceerd worden en het effect van deze hormonen op het lichaam en het gedrag van het dier blijft ook aanwezig. Daarom wordt sterilisatie bij dieren eigenlijk nooit toegepast.

Toch noemen we castratie bij vrouwtjesdieren sterilisatie

Ondanks dat mannetjes en vrouwtjesdieren eigenlijk altijd gecastreerd worden, noemen we dit bij vrouwtjesdieren toch vaak sterilisatie. Soms best verwarrend dus!

Uw kat of hond laten castreren of steriliseren?

Wilt u uw hond of kat laten castreren of steriliseren? Lees ook:

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek