Kijk-operatie bij uw huisdier

Scopie is een ander woord voor kijkoperatie.

Afhankelijk van waar je kijkt, krijgt het een andere naam: bij een arthroscopie kijk je in een gewricht, bij een bronchoscopie in de luchtwegen, een rhinoscopie brengt de binnenkant van de neus in beeld. Bij een vaginoscopie kijken we in de vagina, bij een laparoscopie in de buik en bij een thoracoscopie in de borstholte.

Voordeel van een kijk-operatie

Het voordeel van een kijk-operatie is, dat je een kleiner (of geen) gat moet maken voor hetzelfde zicht. Een kleiner gat betekent minder pijn en een snellere revalidatie. Voor elke operatie heb je een scoop nodig, licht, een camera en een tv-scherm. Soms is er nog bijkomend water of lucht nodig voor een beter beeld. Een scoop is een soort lenzensysteem dat ervoor zorgt dat kleine beelden worden uitvergroot.

Starre en flexibele scopen

Er bestaan twee soorten scopen: starre en flexibele. Starre scopen zijn metalen buizen die in een kleine ruimte worden gebruikt. Meestal staat de lens in een hoek ten opzichte van de lengte van de buis. Door de buis rond te draaien kun je om je heen kijken.

Starre scopen worden vooral gebruikt in kleine ruimtes zoals gewrichten, de blaas of de neusholte. Ook voor de endoscopische castratie wordt een starre scoop gebruikt.

Flexibele scopen zijn, zoals het woord het zelf zegt flexibel: zij kunnen bewegen en zo alle kanten op kijken. Ze worden vooral gebruikt om in de maag en darmen te kijken. Deze scopen gaan altijd via natuurlijke openingen het lichaam in: de mond, de neus, of de darm.

Bij grote honden kunnen we met een flexibele scoop in de neus kijken, bij kleinere dieren is het gebruik van de kleinste flexibele scoop beperkt tot de keelholte en de achterkant van de neusholte. Voor de kleinere neusgangen wordt een starre scoop gebruikt.\

Welke soorten kijk-operaties zijn er

Arthroscopie

Bij een arthroscopie kijken we in een gewricht. De arthroscopie wordt toegepast in de volgende situaties:

Groot voordeel hierbij is de sterke vergroting van het zicht en de minimale opening van het gewricht. De belasting voor de hond is dus ook veel minder. Tijdens de scopie wordt het gewricht continu gespoeld met een stabiliserende vloeistof, omdat door de ontsteking in het gewricht het gewrichtsvocht vaak van minder goede kwaliteit is. De uitwendige wonden zijn meestal door een enkele hechting gesloten, zodat de hond daar na de ingreep ook vrijwel geen irritatie van ondervindt.

Verder kunnen er kleine bloedinkjes optreden tijdens de scopie. Door het bloed continu weg te spoelen blijft er een goed overzicht van het operatieveld. Via de spoelvloeistof worden ook kleine stukjes weefsel en kraakbeen uitgespoeld zodat ze niet in het gewricht achterblijven en daar voor irritatie kunnen zorgen.

De arthroscopie wordt uitgevoerd via meestal twee, soms drie kleine incisies. Op deze manier staat het gewricht minder bloot aan externe factoren. Het infectiegevaar is hierdoor aanmerkelijk kleiner. Bovendien hebben de honden achteraf minder pijn en is de revalidatie korter.

Laparoscopie

Bij een laparoscopie kijken we in de buik. Vroeger was er altijd een grote incisie nodig, nu hebben we om te kijken maar een sneetje nodig van 1 centimeter. Tijdens de scopie wordt de buik opgeblazen met gas: hierdoor wordt het volume van de buik groter en kan de camera veilig langs de organen worden bewogen.

Laparoscopie wordt vaak toegepast voor een sterilisatie. lees meer over laparoscopische sterilisatie. 

Lees meer over laparoscopie bij hond.

Thoracoscopie

Thoracoscopie is kijken in de borstkas. In de borstkas bevinden zich de longen, het hart en de belangrijkste grote bloedvaten. Bij jonge dieren vinden we ook nog de thymus (zwezerik), die een rol speelt bij de afweer. Op latere leeftijd verschrompelt dit orgaan. Scopie van de borst is een belangrijke aanwinst in de diagnose van thoraxproblemen. Met name het hart kan goed onderzocht worden met behulp van de echo. Afwijkingen dieper in de borstkas zijn voor de echo echter onzichtbaar omdat echogolven niet door de lucht in de longen heen kunnen.

De scoop kan op twee manieren worden ingebracht. Je kunt tussen twee ribben een opening maken, maar op deze manier kun je maar één thoraxhelft beoordelen. De borstkas wordt namelijk in twee helften gedeeld door een soort bindweefselgordijn, het mediast. Als er op een röntgenfoto al gezien is dat het probleem zich aan één kant bevindt, is dit de meest directe methode. Een andere manier is de scoop inbrengen via de buik, net onder het borstbeen en door het middenrif heen. Op deze manier zijn beide thoraxhelften te beoordelen. Vaak kan met kijken alleen al een diagnose worden gesteld, maar voor de zekerheid kunnen er ook biopten worden genomen van afwijkende structuren. Met deze techniek is het ook mogelijk om een deel van het hartzakje te verwijderen (zoals nodig is bij een hart tamponade).

Erg belangrijk bij een thoracoscopie is de beademing van de patiënt. Omdat er een opening gemaakt wordt in de borstkas valt de onderdruk weg die hier normaal heerst. Door deze onderdruk liggen de longen tegen de borstwand aan en worden ze opengetrokken als de ribben bij het ademen uitzetten. Door het opheffen van de onderdruk vallen de longen los van de borstwand en kan de hond niet meer zelf ademen. Daarom moet hij actief beademend worden.

Na de operatie moet een drain in de borstholte achterblijven om nog vocht en resterende lucht uit de borst te kunnen verwijderen. Meestal kan deze drain na een dag of twee verwijderd worden.

Bronchoscopie

Met name brachycephale rassen (kortsnuitigen, zoals bulldoggen) hebben nogal eens last van chronische longproblemen. Vaak helpt een antibiotica kuur, maar soms blijft het probleem bestaan. Dan kunnen we met een bronchoscopie in de luchtpijp en longen gaan kijken. Soms komen we daar rare dingen tegen, zoals longwormen (of zelfs een ingeademde eikel !). Meestal zien we veel slijm en dan kunnen we daar een biopt van nemen om te kijken welke boosdoeners zich in de bronchen bevinden. Omdat de scoop een bepaalde afmeting heeft, kunnen we niet in de kleinste vertakkingen van de longen kijken. We kunnen toch informatie krijgen over ziektekiemen in deze diepere delen door middel van een longspoeling. Er wordt een kleine hoeveelheid steriel fysiologisch water in een stukje long gebracht en meteen weer opgezogen. De cellen en het slijm dat we zo verzamelen, kan ons helpen bij een betere behandeling.

Endoscopie

In tegenstelling tot de hierboven besproken kijkoperaties, gebeurt een endoscopie altijd via een natuurlijke lichaamsopening. Omdat ongemakkelijk is, gaan de meeste honden hiervoor onder volledige narcose. Met behulp van een flexibele scoop met camera kunnen allerlei lichaamsholtes bekeken worden: de neus, de keel, de luchtpijp, het eerste stuk van de grote bronchiën, de slokdarm, de maag en de endeldarm. Via een werkkanaal in de scoop kunnen tangetjes worden ingebracht om biopten te nemen of voorwerpen vast te pakken. Het voordeel is dat er niet gesneden hoeft te worden om naalden, kettinkjes, muntjes, speelgoedbeestjes, eikels, sateprikkers of ander niet-eetbare dingen uit de maag te halen. Daardoor is de hond meteen na de scopie weer hersteld.

Soms is het echter niet mogelijk om voorwerpen uit de maag te halen met de scopie: sommige voorwerpen zijn te gevaarlijk om weer door de slokdarm te trekken (hele scherpe stukken glas bijvoorbeeld), andere voorwerpen zijn soms onvindbaar in de maag als deze nog vol zit met eten. In deze gevallen moet de maag toch via een normale operatie geopend worden en leeggemaakt.

We kunnen ook langs de anus het lichaam binnen gaan: op deze manier kunnen we de dikke darm bekijken (coloscopie) en biopten nemen. Dit is nuttig om het type van darmontsteking vast te stellen. Zo kan er een optimaal behandelingsplan worden opgesteld.

Samenvattend kunnen we stellen dat we met deze techniek overal in het lichaam kunnen kijken via kleine openingen. Tevens kunnen er kleine ingrepen verricht worden en biopten genomen voor een diagnose van een inwendig probleem.

De besproken technieken zijn slechts een kleine greep uit de verschillende mogelijkheden. In de toekomst zullen steeds meer operaties via een kijkoperatie kunnen worden uitgevoerd met als grote voordeel: het dier heeft minder pijn en er is minder tijd nodig om weer helemaal te herstellen.