hond in de sneeuw

Vuurwerkangst hond en kat

De jaarwisseling betekent een hoop gezelligheid, maar voor uw huisdier kunnen deze dagen een stuk minder fijn zijn.

De jaarwisseling is een tijd van het jaar die een nare ervaring kan bezorgen voor honden, katten en andere dieren.

Vuurwerkangst

Harde knallen, brandende kaarsen en sterke geuren kunnen huisdieren angstig maken. Niet gek: gehoor en reukzin is vele malen gevoeliger dan bij ons. Vuurwerkangst bij dieren is dan ook inmiddels een veelvoorkomende term geworden. Vooral honden en katten kunnen erg angstig worden.

Vuurwerkangst verhelpen of verzachten

Toch zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat ook zij het jaar plezierig afsluiten. Hoe? Dat leest u hier.

Vuurwerktraining voor honden en katten

Veel huisdieren zijn bang voor harde geluiden. Grote kans dat uw huisdier ook enorm schrikt als er vuurwerk afgaat. Het gevaar is dat huisdieren een fobie voor harde geluiden kunnen ontwikkelen wanneer zij daar vaker dan nodig van schrikken.

Geluidstraining

Zo staan er allerlei geluidsopnames van vuurwerk op internet. Door middel van een ‘vuurwerktraining’ leert u uw huisdier niet (meer) bang te zijn voor harde geluiden.

Begin met het zachtjes afspelen van de geluiden terwijl u met uw huisdier speelt of het bijvoorbeeld brokjes geeft. Het geluidsniveau voert u steeds iets verder op.

Maar let op, doe (een) stap(pen) terug als uw huisdier angstig wordt en probeer het opnieuw rustig op te bouwen.

Nadeel van zo’n vuurwerktraining is dat u daar eigenlijk al mee moet beginnen voordat er buiten vuurwerk te horen is, zodat uw huisdier niet alsnog schrikt van harde knallen.

Nu te laat? Dat nooit! Voor honden bestaan er speciale oorbeschermers die u bij ze om kunt doen zodat ze niet alsnog schrikken van harde geluiden. Handig als u in december begint met de vuurwerktraining.

Een voorbeeld van zo’n vuurwerktraining vindt u hier.

Kalmeringsmiddelen honden en katten

Helpt de vuurwerktraining niet voldoende? Dan kunt u aanvullend verschillende soorten medicatie proberen waarvan uw huisdier minder angstig wordt.

Zeker tijdens oudejaarsavond kan dat uitkomst bieden. Overleg altijd eerst met een dierenarts voor u uw huisdier medicatie geeft.

Niet iedere vorm van medicatie is namelijk geschikt voor uw huisdier.

Tips tegen vuurwerkangst 

Naast bijvoorbeeld een vuurwerktraining of medicatie zijn er nog genoeg andere dingen die u kunt doen om de feestdagen wat dragelijker te maken voor uw huisdier.

Met een paar simpele maatregelen voorkomt u onnodige stress.

Een huis vol met kaarsen, een knetterende open haard en sfeervolle versiering, wie houdt er niet van? Allemaal erg leuk, maar voor uw huisdier schuilt overal gevaar in.

Kijk dus goed uit met snoeren van kerstboomversiering, zorg dat uw huisdier niet te dicht bij de open haard komt en steek niet zomaar een geurkaars aan.

Houd uw huisdier buiten aangelijnd zodat het niet plotseling wegrent als het schrikt van vuurwerk.

Heeft u huisdieren in een buitenverblijf? Dek dat af met een wollen deken met luchtgaten.

Een vijver vol vissen? Span er een net overheen zodat er geen vuurwerkresten in terechtkomen.

Ook helpt het om de gordijnen dicht te houden zodat uw huisdier geen lichtflitsen ziet en laat uw huisdier als het kan niet alleen.

Beloning vuurwerkangst

Is uw huisdier toch angstig? Straf uw huisdier dan niet. De kans dat het nog banger wordt is alleen maar groter.

Geef uw huisdier in plaats daarvan een beloning als het gewenst gedrag vertoont.

Pas wel op dat u uw huisdier niet helemaal vol stopt met ongezonde tussendoortjes. Voor u het weet moet u samen op dieet na de feestdagen!