Huidschimmelinfectie hond of kat

Een doffe, schilferige vacht bij uw hond of kat kan komen door een huidschimmelinfectie. Van de schimmel af komen kan soms lastig zijn.

Schimmel bij uw hond of kat 

Bij een huidschimmelinfectie tasten huidschimmels de huid en haren bij uw hond of kat aan. Ook mensen en andere dieren kunnen een huidschimmelinfectie krijgen, zoals konijnen

Niet elk dier reageert hetzelfde op een huidschimmel. Het kan zelfs zijn dat uw dier alleen ‘drager’ is en geen klachten heeft door de schimmel.

Huidschimmel is besmettelijk, waarbij dieren ook mensen kunnen besmetten. De schimmel wordt overgebracht door sporen van de schimmel in bijvoorbeeld kammen of een ligplek. Het is dus belangrijk dat een huidschimmelinfectie bij uw hond, kat, konijn of knaagdier altijd behandeld wordt. 

Symptomen schimmelinfectie huid bij hond of kat

De klachten bij een huidschimmelinfectie kunnen erg uiteen lopen. En lang niet alle dieren krijgen veranderingen in de huid. Langharige katten, zoals de pers en de Noorse boskat hebben vaker geen klachten. 

Mogelijke veranderingen in de huid bij een huidschimmelinfectie zijn:

De schimmel geeft in principe geen jeuk, behalve als de huid is gaan ontsteken en er korstjes op gekomen zijn. 

Jonge dieren hebben nog minder weerstand en zijn gevoeliger voor het krijgen van een huidschimmelinfectie. Als de huid beschadigd is door bijvoorbeeld vlooien kan er ook sneller een schimmelinfectie ontstaan. 

Het onderzoek naar de huidschimmel bij uw dier

De klachten van een huidschimmelinfectie kunnen ook komen door andere huidproblemen. Het is dus belangrijk om te weten dat het echt om een huidschimmel gaat, of iets anders.

De PCR analyse is een snelle diagnostiek om schimmel aan te tonen. PCR analyse is een test waarmee door DNA analyse de schimmel wordt aangetoond.

Met een steriele tandenborstel nemen we haren en schilfers van uw dier en dit wordt naar een speciaal laboratorium verzonden. Binnen enkele dagen is de uitslag bekend.

Lees ook:

Behandeling van huidschimmel bij uw dier

Een dier met een huidschimmelinfectie moet altijd behandeld worden, om zo te voorkomen dat de schimmel wordt doorgegeven aan mensen of andere dieren.

Behandeling bestaat uit het geven van anti-schimmel middelen. Uw dierenarts zal u adviseren welk middel voor uw dier het meest geschikt is. Ook zal uw dier gewassen moeten worden met anti-schimmel middelen. Bij een uitgebreide infectie zal de dierenarts adviseren om uw dier helemaal te scheren.  

Duur van de behandeling

Het bestrijden van een huidschimmel is vaak lastig en kan even duren. De eerste behandeling duurt vier tot zes weken. Na ongeveer vier weken zal er opnieuw een test gedaan worden, om te kijken of de behandeling gewerkt heeft. Mogelijk is er na vier weken nog een test nodig. De duur van de totale behandeling kan oplopen tot wel twaalf weken. 

Ook omgeving behandelen

Naast het behandelen van uw dier, is het belangrijk om naar de omgeving te kijken, en zo een nieuwe besmetting te voorkomen. Dit doet u door: 

Risico op huidschimmelinfectie bij honden en katten

In sommige situaties of omgevingen lopen dieren meer risico op een huidschimmelinfectie.

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of uw dier een schimmelinfectie heeft? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. 

Gratis folder over dermatologie

In deze folder leest u meer over huidproblemen.

Download de PDF

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek