hond en kat op de bank

Hoe herkent u gebitsproblemen bij hond of kat

Wist u dat maar liefst 80 procent van de honden en 70 procent van de katten kampt met een ziekte aan het gebit? De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komen door tandplak. Dagelijks de tanden poetsen van uw hond en kat kan voorkomen dat uw dier last van zijn tanden of tandvlees krijgt.

Gratis gebitscheck

Februari is de Maand van het Gebit. Kom deze maand langs bij AniCura voor een gratis gebitscontrole.

Vind uw kliniek

Gebitsproblemen bij hond of kat

Wanneer heeft een hond of kat gebitsproblemen? Het ligt aan het specifieke probleem of u deze kan opmerken. Van tandplak of tandsteen zal uw huisdier niet snel minder gaan eten of zichtbaar lijden tonen, maar deze kunnen wel leiden naar serieuzer problemen.

In dit artikel benoemen we de meeste voorkomende gebitsproblemen bij honden en katten en wat u en de dierenarts er aan kunnen doen.

Gebitsverzorging

Het tandenpoetsen van uw hond of kat klinkt misschien als een grapje, maar goede mondhygiëne kan veel gebitproblemen bij huisdieren voorkomen.

Gaatjes bij katten en honden voorkomen

De belangrijkste preventieve zorg voor verschillende gebitsaandoeningen bij hond en kat is simpelweg tandenpoetsen. En net zoals bij mensen, voorkomt poetsen gaatjes in het glazuur oftewel tandrot.

Helpen bij tandenpoetsen

Dit artikel biedt hulp met uw huisdier aan het tandenpoetsen te laten wennen. Wanneer u hond of kat uit de mond stinkt, heeft dat negen van de tien keer te maken met slechte mondhygiëne en kan wijzen op tandsteen, tandplak of een ontsteking.

Tandplak en tandsteen

Het is belangrijk om tandplak en tandsteen op tijd aan te pakken. Op termijn kunnen er namelijk grotere problemen door ontstaan. Voor een uitgebreider omschrijving en behandeling van tandsteen bij de hond leest u hier verder, en voor de kat hier.

Tandplak is de ‘voorganger’ van tandsteen en kan voorkomen worden door dagelijks tanden poetsen. Als tandplak en tandsteen niet (effectief) worden aangepakt, kunnen zich ontstekingen en infecties ontwikkelen in de bek van uw huisdier.

Tandplak en tandsteen zijn te herkennen als een bruingele aanslag op de tanden. Til de lip van uw hond of kat voorzichtig op om ze te bekijken. Tandsteen kan ook ‘brokken’ vormen tussen de tanden.

Tandvleesontsteking

Onbehandeld tandplak en zeker tandsteen kan zich ontwikkelen tot een tandvleesontsteking. Zowel honden als katten kunnen ontstoken tandvlees krijgen. Als deze niet wordt behandeld, kan ze bij katten doorslaan naar stomatitis.

Gezond tandvlees is (licht)roze. Ziet u rood, bloedend of gezwollen tandvlees, dan wijst dat op een tandvleesontsteking of erger. In dat geval, kunt u het beste direct de dierenarts raadplegen.

Slijtage aan de tanden bij honden

Enig afslijten van tanden is natuurlijk, maar als het ineens snel gaat, kan het pijnlijk zijn voor uw hond.

Waardoor slijten tanden?

De beruchte boosdoeners zijn tennisballen, stokken, stenen en speelgoed waar zand aan zit. Dit materiaal werkt als schuurpapier op de tand. Het tandweefsel (glazuur en dentine) slijt daardoor steeds verder weg.

Wat zorgt voor gebitsproblemen bij mijn hond of kat?

Binnenin de tand zit levend weefsel; de pulpaholte. Deze pulpaholte kan geïnfecteerd raken, zodra de laag beschermend tandweefsel te snel te dun wordt. Slijtage wordt duidelijk wanneer de tanden zichtbaar korter zijn.

Het risico van slijtage

Het risico bestaat dat de tand (deels) kan afbreken. Wanneer een tand zwakker wordt, ligt de oorzaak vaak bij de gezondheid van tand en/of tandvlees en kan het een symptoom zijn van een serieuzer aandoening. In het geval van flinke slijtage of breuken is een kroon een optie. Een kroon kan de afgebroken tand beschermen.

Afgebroken tand bij een hond

Als er een afgebroken tand is, moet er iets gedaan worden om de pijn te behandelen en ontstekingen van wortelpunt en kaakbot te voorkomen.

Er kan een klein stukje of schil van het glazuur afgebroken zijn (ongecompliceerde fractuur). Hierbij is het wortelkanaal nog gesloten.

Bij een gecompliceerde fractuur is het wortelkanaal open en raakt geïnfecteerd. Zonder behandeling zal er uiteindelijk een abces ontstaan in de kaak.

Kroon plaatsen bij een hond

Een kroon plaatsen we meestal op tand of kies die afgebroken is geweest en waar een goede wortelkanaalbehandeling op is uitgevoerd om de tand te 'redden'. De voorwaarde is wel, dat er nog voldoende wortel en tand aanwezig is om de kroon op te plaatsen (cementeren).

Als de zenuwen en tand nog (deels) intact zijn, en de ingreep snel gedaan kan worden, is bij jonge honden een vitale pulpa-overkapping een optie. Hiermee proberen we de nog aanwezige levende én gezonde wortelkanaalinhoud te behouden.

Gebit hond of kat gezond houden

Zoals eerder genoemd zijn veel gebitsproblemen te voorkomen met tandenpoetsen. Let daarnaast op het speelgoed van uw hond: stokken, stenen, tennisballen en speelgoed met veel zand is niet erg geschikt voor honden. Gladde ballen, zacht speelgoed en flostouwen juist wel.

Heeft uw huisdier echter/alsnog één (of meerdere) van de bovenstaande symptomen?

Raadpleeg dan een dierenarts of er een behandeling nodig is, zoals het verwijderen van tandsteen.

Gratis gebitscheck

Februari is de Maand van het Gebit. Kom deze maand langs bij AniCura voor een gratis gebitscontrole.

Vind uw kliniek

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek