Hoe herkent u gebitsproblemen bij hond of kat: 3 signalen

Heeft uw huisdier last van zijn tanden of tandvlees? Als u niet dagelijks de tanden van uw hond of kat poetst, dan is de kans groot dat hij ergens last van heeft. Wist u dat maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten kampt met een ziekte aan het gebit? De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komen door tandplak.

Wanneer heeft een hond of kat gebitsproblemen? Aan het gedrag van een hond of kat ziet u nauwelijks of er iets aan de hand is. Ze zullen niet minder gaan eten en zich niet anders gaan gedragen. Let daarom extra goed op de volgende signalen.

Stinken uit de mond

Als de hond of kat uit zijn mond stinkt dan heeft dat in 99% van de gevallen te maken met een ontsteking door een slecht gebit.

Bruingele tanden

Til de lip omhoog van uw hond of kat. Ziet u een bruingele aanslag? Dan wijst dat op tandplak en tandsteen. Tandplak is nog te verwijderen met tandenpoetsen, tandplak moet onder narcose verwijderd worden door de dierenarts.

Rood, bloedend en gezwollen tandvlees

Til wederom de lip van uw hond of kat op en bekijk het tandvlees. Ziet u rood, bloedend of gezwollen tandvlees, dan wijst dat op een tandvleesontsteking of erger. In dat geval, kunt u het beste direct de dierenarts raadplegen.

Wat kan ik doen?

Heeft uw huisdier een (of meerdere) van de bovenstaande signalen? Raadpleeg dan een dierenarts of er een behandeling nodig is, zoals het verwijderen van tandsteen.

Tip: voorkomen is beter dan genezen; poets dagelijks

Het beste wat u kunt doen is dagelijks de tanden van uw hond of kat poetsen. Net zoals u bij uzelf doet. Dit is de beste gebitsverzorging en hiermee verwijdert u tandplak dat voor de meeste gebitsproblemen zorgt. Bekijk hier ons blog over het tandenpoetsen van hond of kat.