ehbo dieren

EHBO hond, kat en andere huisdieren

Een ongelukje zit ook bij dieren in een klein hoekje. Vaak kunt u zelf al eerste hulp verlenen, door iets wel of juist niet te doen.

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Natuurlijk zijn wij er voor uw dier als er zorg nodig is. Soms kunt u zelf ook al iets doen om het leed te verzachten. Andere keren is het juist beter om zelf niets te doen, om zo erger te voorkomen. Te vaak maken we mee dat een eigenaar onbedoeld iets erger gemaakt heeft.

Om goed voorbereid te zijn op eventuele ongelukjes met uw dier, vindt u in dit artikel een aantal handige tips.

Pittige barbecue: botsplinters en satéprikkers

Het komt in de zomer geregeld voor dat een hond of kat iets lekkers van de tafel of zelfs van de barbecue weet te pakken. Wanneer de hond of kat op een kippenbotje kauwt zal het botje versplinteren. De kans is groot dat zo’n botsplinter blijft steken in de keel of slokdarm. 

Mocht het toch, zonder schade toe te brengen, aankomen in de maag dan is het alsnog mogelijk dat de splinter de maag-of darmwanden beschadigd. 

Dit kan ook gebeuren als uw dier een scherpe satéprikker opeet. Mocht dit gebeuren: laat uw dier dan nooit zelf braken maar bel direct uw dierenarts!

Vishaak

Bij pups heeft de nieuwe eigenaar ogen in zijn achterhoofd nodig, want sommige pups zijn echt ondeugend. Ze kauwen op van alles, proberen of sommige dingen eetbaar zijn en hebben geen idee van gevaar! Mierenlokdoosjes zijn populair en leiden bij kleine pups tot vergiftigingsgevaar.

Vermoed u een vergiftiging? Breng de verpakking mee naar de dierenarts.

Niet alleen eetbare vergissingen kunnen verkeerd aflopen. Ook voorwerpen die niet voor consumptie gemaakt zijn blijken lekker kauwmateriaal te zijn. Een voorbeeld hiervan is kunstaas waar toch nog regelmatig een (jonge) hond mee in aanraking komt. Heeft uw pup een haak in de lip? Zo’n haak moet voorzichtig verwijderd worden terwijl de hond een lichte narcose krijgt. Probeer deze dus niet zelf te verwijderen. 

Kattenbandjes

Ze zijn in alle maten en kleuren te verkrijgen, de meest mooi versierde halsbandjes. Vaak worden ze voor katten aangeschaft zodat de contactinformatie van de eigenaar in een bijpassend kokertje geplaatst kan worden. Goede bedoelingen, maar helaas kunnen de halsbandjes voor hele vervelende situaties zorgen.

Het komt helaas te vaak voor dat katten met hun bandje ergens aan vast blijven haken of hun poot er half doorheen weten te wurmen. Als het bandje een langere periode, bijvoorbeeld als het baasje op vakantie is, zo strak blijft zitten kan dit hele vervelende gevolgen hebben. Een voorbeeld is een wond door afknelling en schuring van de huid.

Laat uw kat chippen

Een alternatief voor het halsbandje is de identificatiechip. Mocht uw kat vaak op pad gaan, zorg er dan voor dat uw kat gechipt en geregistreerd is. Elke dierenarts kan het chipnummer controleren en zo uw kat weer met u herenigen. Zorg er dan wel voor dat uw gegevens up-to-date zijn. U kunt dit zelf controleren op www.chipnummer.nl.

Bijtincidenten

Bijtincidenten komen helaas van tijd tot tijd voor. Hondenbeten kunnen, zeker als er duidelijk lichaamsgrootte-verschillen aanwezig zijn, ernstige en soms dodelijke gevolgen hebben. U als eigenaar heeft een belangrijke rol in opvoeding en toezicht om deze incidenten te voorkomen.

Duidelijke wonden moeten behandeld worden. Ook als u geen wonden ziet is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. Inwendige beschadigingen (long, darmen) of inwendige bloedingen (milt) kunnen bij een te late ontdekking dramatische gevolgen hebben. Vraag bij incidenten de andere eigenaar om verzekeringsgegevens. Vaak dekt de WA de kosten.

Kattenbeten en kattenkrabben 

Vrijwel altijd gaan kattenbeten of -krabben bacterieel ontsteken. Om die reden is er vaak behandeling nodig door de dierenarts. 

De huid van de kat is erg elastisch en na het binnendringen van een nagel of een hoektand sluit deze zich weer. Daarmee worden bacteriën onder de huid opgesloten. Hierdoor kan de kat een abces krijgen. 

Bij dit soort incidenten kunnen ook besmettelijke ziekten overgedragen worden, zoals kattenziekte. Dit is nog een belangrijke reden om uw huisdier goed te beschermen met vaccinatie

Wat te doen bij een bijtwond aan het oor?

Bij vechtpartijen grijpen honden elkaar vaker bij de oren. De eerste reactie van omstanders is dan vaak om de honden uit elkaar te trekken. Als de ene hond de andere bij het oor vast heeft, is dat niet zo’n goed idee. 

Als de hond zelf loslaat, heeft het oor van de andere hond een gaatje. Als de hond wordt losgetrokken ontstaat meestal een scheur omdat de hond de bek niet opent en de hoektand door het oor scheurt. Aan de buitenrand van het oor loopt een groot bloedvat. Een scheurwond met doorbraak van dit bloedvat is altijd lelijk en moeilijk te hechten.

Voorkom ontsteking

Bijtwonden in het oor moeten op tijd vakkundig behandeld worden om ontsteking van het oorkraakbeen te voorkomen. Als dit gaat ontsteken kan dit nare gevolgen hebben voor het oor. Geregeld is het nodig om het oor te verwijderen. 

Wat moet u doen?

Het is verstandig om een bloedend oor tegen de kop te fixeren en te verbinden. De dieren schudden met hun kop door de pijn en het bloed spat dan in het rond. Een schone theedoek of een kompres met een stuk maillot of panty erover als ‘buisverband’ scheelt een hoop. 

Wat te doen bij een tekenbeet?

Teken lijken een steeds groter probleem te worden in Nederland, met name in streken als de Veluwe, Waddeneilanden en de duinen.

De teken laten zich helaas niet zo heel makkelijk preventief behandelen. Ziet u een teek bij uw dier? Draai deze dan voorzichtig eruit, NIET trekken(!), met een tekenpincet. Het is belamgrijk dat de steeksnuit niet afbreekt, want deze kan nare ontstekingen veroorzaken. Vernietig de teek, ontsmet het wondje en was uw handen goed.

Lyme bij huisdieren na tekenbeet?

Teken kunnen een bacterie bij zich dragen en hiermee de ziekte van Lyme veroorzaken bij de mens. Wetenschappelijk verschillen de meningen over de gevaren van deze bacterie voor hond en kat.

Dieren krijgen niet de typische rode ring rond een tekenbeet bij een infectie zoals bij de mens. Ziet u een zwelling of een duidelijke rode plek na een tekenbeet? Neem dan contact met ons op. 

Lees ook: 

Op vakantie

Als u uw hond meeneemt op vakantie dan is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Laat u ruim van te voren inlichten over de eisen die uw vakantieland en eventuele doorreislanden stellen aan het invoeren van dieren.

Vraag verder uw dierenarts hoe u uw hond het beste kan beschermen tegen parasieten en en aandoeningen die in uw vakantieland voorkomen. 

Eerste hulp in buitenland voor uw dier

Mocht er tijdens uw vakantie in het buitenland  onverhoopt sprake zijn van grote verwondingen of ziektes, dan is het verstandig om het adres en telefoonnummer van een dierenarts in de buurt al in uw telefoon te hebben staan. Dan hoeft u daar tijdens stressvolle momenten niet naar te zoeken.

Kleine verwondingen en uitwendige parasieten zijn vervelende zaken die door u zelf te behandelen zijn. We raden het dan ook aan om een EHBO-setje voor dieren mee te nemen. Denk daarbij aan:

Gebruikt uw dier medicijnen? Neem dan een ruime hoeveelheid mee zodat u niet zonder komt te zitten.

Maar wat u vooral niet mag vergeten, is om samen met uw dier van de vakantie te genieten!

Vergiftiging bij uw huisdier 

Uw huisdier krijgt elke dag voeding die speciaal voor hem of haar is gemaakt. Daarnaast krijgt hij of zij misschien wat lekkers als een brokje of een stukje kaas of worst. Allemaal vrij onschuldig.

Helaas pakken onze dierenvrienden ook weleens zelf iets wat ze lekker vinden maar wat erg schadelijk kan zijn.

Etenswaren

Enkele voorbeelden van alledaagse etenswaren waar wij van kunnen smullen maar wat absoluut niet is bedoeld voor uw hond of kat zijn: avocado’s, macadamia noten, ui-achtigen, druiven, rozijnen, zoetstof en chocolade.

Medicijnen voor mensen

Minder bekend is de schadelijkheid van aspirines, paracetemol en ibuprofen voor uw huisdier. Deze middelen zijn al bij hele kleine hoeveelheden zeer giftig voor uw hond en kat. Het is daarom belangrijk dat dit nooit gegeven wordt als uw dier zich niet zo lekker voelt.

Water

Een hele gemene en zeer onbekende is watervergiftiging. In de zomer spelen honden vaak met water uit de tuinslang, zwemmen in het water en halen ballen uit het water. Ongemerkt kunnen zij tijdens de waterpret een gevaarlijke hoeveelheid water binnenkrijgen. Zo veel water verstoort de zoutbalans in het bloed. Dit kan ervoor zorgen dat de cellen gaan zwellen, dus ook de hersencellen, wat kan leiden tot een coma en het overlijden van de hond.

Heeft uw dier iets giftigs gegeten, probeer dan uw dier niet zelf te laten braken, maar neem direct contact op met uw dierenarts!

Tip

Geef aan uw dierenarts door wat uw huisdier heeft gesnoept, hoe lang geleden dit is gebeurd en hoeveel hij/zij heeft binnengekregen.

Lees ook: 

Wespensteek

Een wespensteek is bij een pup, net als bij een mens, even pijnlijk maar daarna vrij onschuldig. Toch kan het hele vervelende en gevaarlijke gevolgen hebben wanneer de wesp (of bij) steekt in de buurt van de hals, neus en keelholte.

Een reactie van het lijf op een steek kan namelijk jeuk, roodheid maar ook opzwelling zijn. Omdat pups het ontzettend leuk vinden om achter alles wat vliegt aan te jagen komt het nogal eens voor dat zij naar een bij of wesp happen, en soms vangen.

Wanneer de pup gestoken wordt in de keelholte en daar een zwelling ontstaat, kan dit vrij snel zorgen voor vernauwing van de luchtweg. In dit geval is het van belang dat u direct met uw pup naar de dierenarts gaat zodat zij een middel tegen de allergische reactie kunnen toedienen en eventueel uw pup kunnen beademen. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere dieren.

Grasaar tussen de tenen

Grasaren zijn ontzettend vervelende dingen die zich door de weerhaakjes vast nestelen in de huid van onze honden en katten. Vaak gebeurt dit tussen de tenen, in de oren maar ook in de neusholtes of in de keel.

Elk stukje grasaar wat in het lijf achterblijft kan voor hele vervelende infecties zorgen. Het is daarom van belang dat de dierenarts de grasaar verwijdert (terwijl het dier een klein roesje krijgt) en goed controleert of er niks is blijven zitten.

Lees ook: grasaren bij honden

Twijfels of vragen?

Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek