Bacteriologisch onderzoek antibiotica

Antibiotica gebruik

Antibiotica worden gebruikt om bacteriën te bestrijden. Dit kan nodig zijn in het geval van een infectie, maar ook bij operaties die lang duren.

Antibiotica voor huisdieren

Antibiotica is een veelzijdig middel dat voor allerlei dingen ingezet kan worden. Maar wist u dat hoe hoger het gebruik van antibiotica, hoe groter de kans op het ontstaan van bacteriën die ongevoelig (resistent) worden voor antibiotica?

Dierenartsen gaan daarom steeds bewuster om met antibiotica en geven het alleen nog als het echt noodzakelijk is.

Waarom krijgt u niet zomaar antibiotica mee?

De dierenarts moet zich, net als uw (huis)arts houden aan de wettelijke richtlijnen als het gaat om antibioticagebruik, opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

Uit onderzoek (het gezondheidsraadrapport) blijkt dat er veel soorten antibiotica zijn die geen effect meer hebben op bepaalde bacteriën.Deze bacteriën kunnen dus niet worden gedood of verzwakt door deze antibiotica.

Als we op dezelfde wijze antibiotica blijven gebruiken, is er straks geen werkend antibioticum meer over

Dus hoe meer antibiotica er gebruikt wordt, hoe groter de kans is op het ontstaan van bacteriën die ongevoelig worden voor antibiotica. Dit is niet alleen voor uw dier een probleem, maar ook voor u.

Door het nauwe contact tussen huisdieren en mensen kunnen de ‘ongevoelige’ bacteriën overgedragen worden op mensen.

Om ervoor te zorgen dat dit probleem niet blijft groeien zijn er strenge regels ontwikkeld.

In het laatste geval kan direct een geschikt antibioticum voorgeschreven worden en hoeven niet diverse antibiotica uitgeprobeerd te worden om te kijken wat werkt.

Dit heeft het antibioticagebruik al aanzienlijk verminderd in de afgelopen jaren.

Ongevoeligheid voor antibiotica tegengaan

Om antibioticaresistentie tegen te gaan zijn er drie dingen nodig:

Vooral dat eerste en dat laatste is waar dierenklinieken zelf controle op kunnen uitoefenen door de uitgifte van antibiotica en het gebruik bij operaties te beperken.

Antibiotica is lang niet altijd nodig

Waar vroeger het zekere voor het onzekere genomen werd, wordt antibiotica nu alleen voorgeschreven als het echt nodig is.

Sommige infecties, zoals bepaalde virusinfecties of bacteriële infecties gaan vanzelf weer over.

Ook zijn er diverse (milde) infecties of ontstekingen die niet veroorzaakt worden door een bacterie en waarbij dus geen antibiotica nodig is. Denk aan een blaasontsteking bij een kat bijvoorbeeld.

Minder antibiotica gebruik tijdens operaties

Daarnaast kunnen dierenklinieken hun antibioticagebruik bij operaties verminderen door het verbeteren van hun chirurgische- en hygiëne procedures.

Bijvoorbeeld door de lichaamstemperatuur van een dier beter op peil te houden, voor- tijdens en na een operatie, met een kruik of dekens.

Uit een eigen onderzoek door AniCura onder 1035 honden blijkt dat antibioticagebruik tijdens chirurgische ingrepen ook geen garantie is voor minder infecties als gevolg van een operatie.

Infectiepreventie

Dieren die infecties hebben met multiresistente bacteriën, dus bacteriën die op niet één antibioticum meer reageren, zijn een groot risico op een 'ziekenhuisbacterie'.

Om verspreiding van de bacteriën in zo'n geval tegen te gaan is een goede verzorging van deze dieren heel belangrijk.

Chirurgische patiënten met een wondinfectie moeten bijvoorbeeld niet in de wachtkamer geplaatst worden met andere dieren, de wond moet bedekt worden en het hok waar het dier in verblijft moet na vertrek grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Als de wond genezen is, is het risico op infectie afgenomen en kan het dier weer volgens de normale kliniekprocedures behandeld worden.

Antibioticabeleid van AniCura

Ervaringen en discussies over antibioticabehandelingen en cases waarbij geen antibiotica werden ingezet worden verzameld en gebruikt binnen klinieken en onderling om van elkaar te leren.