Allergie bij honden en katten

Honden en katten met allergieën hebben daar, net als mensen, last van. U wilt uw dier natuurlijk van de ongemakken afhelpen. Belangrijk is dan om te weten waar uw dier allergisch voor is.

Wat is allergie bij honden en katten?

Als we praten over een allergie dan bedoelen we een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen die niet standaard schadelijk zijn.

De meest voorkomende allergien bij onze huisdieren zijn:

Allergie bij honden en katten: de symptomen

Bij een verdenking van een allergie zal in eerste instantie een voedselallergie uitgesloten worden. Door middel van een eliminatiedieet kan worden uitgesloten of uw hond of kat last heeft van een voedselallergie. Als u vermoedt dat uw hond allergisch is, dan kun we uw hond op allergie testen, net zoals we uw kat op allergie testen

Voedselallergie bij honden en katten

Uw dierenarts zal eerst met een dieetvoeding testen of uw hond of kat voedselallergie heeft. De eiwitten in de hypoallergene voeding is in zulke kleine stukjes gehakt, dat het lichaam het eiwit niet als dusdanig herkent. Onderzoek wijst uit dat een dierlijk eiwit bij het grootste deel van de allergische dieren voor een reactie zorgt. Hieronder staan de meest voorkomende voedselallergenen bij de hond.

Voedingsstoffen die allergische reacties veroorzaken

Bron: Philip Roudebush: Ingredients and foods associated with adverse reactions in cats and dogs. Veterinary Dermatology Volume 24, issue 2, pages 293-294, april 2013.

Bij het uitsluiten van een voedselallergie is het belangrijk dat uw dier uitsluitend de hypoallergene voeding krijgt, zonder snacks of tussendoortjes! Na 6-8 weken evalueert u samen met de dierenarts hoe het tijdens het geven van het dieet is gegaan en bepalen wij of verder onderzoek nodig is.

Atopie bij honden en katten

Er is sprake van een atopie wanneer uw hond of kat overgevoelig reageert of allergische klachten ontwikkelt door omgevingsfactoren (huisstofmijt, bomen, pollen, stress etc.).

Door een verminderde barrière van de huid kunnen gisten en bacteriën gemakkelijk doordringen en zorgen voor een ontsteking. Door het krabben raakt de huid vervolgens verder geïrriteerd en kan de ontsteking zich eenvoudig uitbreiden.

De klachten kunnen per periode en dagdeel veranderen, dit is afhankelijk waar de hond gevoelig voor is. Vaak is het een opeenstapeling van factoren die zorgt voor de uiting van allergische klachten.

Wanneer een voedselallergie uitgelosten is, kan een bloedonderzoek gedaan worden. Met dit bloedonderzoek wordt gekeken of het lichaam antilichamen heeft aangemaakt tegen allergenen.

Voor elke hond of kat met een atopie wordt een behandelplan op maat gemaakt. Bij een positieve bloedtest kan over worden gegaan op desensibilisatie. Dit betekent dat uw dier injecties met allergenen waar het allergischvoor is worden maandelijks toegediend.

Op deze manier zal het immuunsysteem minder heftig reageren op de prikkels van buitenaf. 60-70% van de honden die worden behandeld met deze injecties heeft na 6 maanden minder last van allergische klachten. De injecties dienen dan levenslang gegeven te worden.

Ter ondersteuning van de klachten wordt naast de desensibilisatie vaak een behandeling gestart met ontstekingsremmende medicatie, middelen om de barrière van de huid te optimaliseren en in sommige gevallen antibiotica.

Vlooienallergie bij honden en katten

Er is sprake van een vlooienallergie wanneer uw hond of kat een overdreven reactie ontwikkelt op een vlooienbeet. Het speeksel van de vlo zorgt voor irritatie van de huid en kan hotspots veroorzaken.

Het belangrijkste voor dieren met een vlooienallergie is een goede preventieve vlooienbestrijding. Daarnaast kan het nodig zijn om tijdelijk de jeuk en ontstane plekken te behandelen.