Hond zwemmen uitschudden

Zwemmen met uw hond

Of het nou mooi weer is of uw hond houdt gewoon van zwemmen, het is altijd belangrijk om te letten op de kwaliteit van het water. Hou er rekening mee dat verschillende soorten water invloed heeft op de gezondheid van uw hond.

Net zoals mensen kunnen honden ook van zwemwater ziek van worden. Hier zijn een paar punten waar u rekening mee moet houden voordat uw hond lekker gaat zwemmen.

Hond zwemmen: chloorwater of zoutwater

Bij baden, zoals een zwembad, zit vaak chloor in het water. Op zich heeft chloor weinig invloed op de gezondheid van uw hond, tenzij ze veel van dit water kan binnenkrijgen. Zwemmen in zoutwater heeft voor honden geen gevolgen op de gezondheid.

Effecten van chloorwater en zeewater op uw hond

Zwemmen in chloorwater en zeewater hebben ongeveer hetzelfde effect:

Let op, als het erg warm is of als uw hond nog erg jong is, dan kan uw hond uitdrogen door de diarree.

Hou uw hond dus goed in de gaten als hij last van diarree heeft. In andere gevallen zal uw hond binnen een paar dagen herstellen.

Het is belangrijk dat uw hond altijd goed blijft eten en drinken. Neem bij twijfel contact met de dierenarts op.

Wilt u problemen zoveel mogelijk voorkomen? Geef uw hond dan voor het zwemmen veel drinkwater en droog uw hond na het zwemmen goed af.

Dan is de kans dat uw hond het water gaat drinken of uit de vacht likken namelijk kleiner.

Zwemmen in zoetwater

Zoetwater heeft in het algemeen weinig invloed op de gezondheid van uw hond, maar kan voor een paar inwendige beschadigingen zorgen.

Waar kan mijn hond gaan zwemmen?

U kunt naar zwemwater.nl gaan om te checken welk water (on)veilig is.

Botulisme en de hond

Als zoetwater ondiep en warm is, is deze snel besmet met botulisme. Botulisme wordt veroorzaakt door dode vogels/vissen in het water en kan ervoor zorgen dat uw hond slecht gaat zien en slikken.

Gelukkig komt botulisme in Nederland bijna niet voor en er zal vaak voor gewaarschuwd worden omdat het ook schadelijk is voor mensen.

Blauwalg en zwemmen met de hond

Blauwalgen kunnen voorkomen in zoet - en zoutwater en wordt ook vaak voor gewaarschuwd. Het water ziet er dan erg troebel uit en kan stinken.

Honden zijn veel gevoeliger voor blauwalg dan mensen. Hun lever en zenuwstelsel kan erdoor worden aangetast. Deze bacterie komt binnen via inslikken of oplikken, dus wij raden aan uw hond te wassen nadat hij lang in zoetwater heeft gezwommen.

Zwemmen in koud water - hond

Uw hond kan nog zo’n dikke vacht hebben, maar controleer toch altijd de temperatuur van het water.

Het is beter voor het skelet en de spieren als het water niet te koud is. Ook zorgt het inslikken van koud water bij sommige honden voor een maagtorsie.

Hond zwemt in vies water

Bij twijfel over de viesheid van het water, kunt u uw hond er beter niet in laten zwemmen. Ziet het water er troebel uit, ligt er afval in of drijven er dode vissen of vogels in? Laat uw hond dan niet in dat water zwemmen.

Heeft uw hond in onveilig of vies water gezwommen en herkent u een paar van de symptomen hieronder? Neem dan contact op met uw AniCura-dierenarts.