Wobbler Syndroom bij honden

Wobbler syndroom is een aandoening waarbij de wervels in de hals van de hond ten opzichte van elkaar verschuiven waardoor het ruggenmerg beschadigd wordt.

Wobbler syndroom bij honden

Bij het Wobbler syndroom bij honden onderscheiden we twee vormen:

Symptomen bij honden met Wobbler syndroom

Symptomen bij de Dobermann zien we vanaf vier tot zes jaar. De vorm bij pups treedt op vanaf een leeftijd van zes maanden.

De dieren vertonen een dronkemansgang en de correctiereflexen werken niet goed. Bij de Dobermann kan ook een halspijnlijkheid voorkomen.

Vaststellen van het syndroom

Met behulp van röntgen(contrast)opnamen kan de diagnose bij honden gesteld worden. 

In lichte gevallen kan een hond weer herstellen. Uw dierenarts zal u hierover adviseren. Ook moet de voeding kritisch bekeken worden, bijvoorbeeld of er geen sprake is van een overmaat calcium en/of vitamine D.

Met een operatie kan verdere schade voorkomen worden. Een operatie wordt vaak alleen geadviseerd bij ernstige symptomen. Met de operatie zullen deze symptomen nooit helemaal verdwijnen.

Twijfels, of advies?

Bij AniCura werken orthopedische experts die veel kennis hebben over het Wobbler syndroom bij honden. Neem gerust contact met ons op voor advies. 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek