hond

Vetbult hond

Het kan zijn dat u een bult of een knobbel bij uw hond vindt. De meeste bultjes zijn onschuldig maar dit is niet altijd het geval. Zeker als de bult groter wordt, van uiterlijk verandert of langer aanwezig blijft, is het verstandig om contact met uw dierenarts op te nemen.

Wat is een vetbult bij honden?

Een vetbult (lipoom) is een goedaardige tumor van vetcellen. Voelt u een bult bij de ribbenkast van de hond? Vaak komen vetbulten voor op de borstkas van een hond, maar ze kunnen op het hele lichaam voorkomen. Teven hebben vaker vetbulten dan reuen.

Soms wordt de bult pas opgemerkt bij een bezoek aan de dierenarts.

Vetbulten kunnen erg in de weg zitten tijdens het bewegen, liggen of zelfs bij het ademhalen.

Dieren die te zwaar zijn, ontwikkelen eerder vetbulten onder de huid.

Vetbult bij hond herkennen

Bij een bezoek aan de kliniek zal de dierenarts altijd beginnen met een algemeen onderzoek van uw hond en natuurlijk de bult. Door te voelen en de huid rondom de bult te bekijken kan soms al duidelijk zijn om wat voor soort bultje het gaat.

Vaak is het echter onmogelijk om vanaf de buitenkant te zien wat er precies aan de hand is, dan wordt er aanvullend onderzoek ingezet.

Onderzoek naar vetbult bij de hond

Om tot een chirurgische ingreep over te gaan, moet eerst zeker zijn dat het om een vetbult gaat en geen tumor of ander huidprobleem. De dierenarts zal hiervoor aanvullend onderzoek doen.

Met een dunne naald wordt in het bultje geprikt om wat inhoud uit de bult op te zuigen (cellen). Soms is direct duidelijk waar het om gaat, bijvoorbeeld bij een talgklierontsteking of een vetbultje.

Maar meestal is het nodig om de patholoog naar het weefsel te laten kijken onder een microscoop om te bepalen wat de beste behandeling is.

Wanneer deze techniek onvoldoende blijkt kan een klein stukje uit het bultje weggesneden worden (ponsbiopt) en naar de patholoog gestuurd worden voor onderzoek.

Omdat we nu niet enkele losse cellen hebben maar een heel stukje weefsel is deze techniek betrouwbaarder.

Moet de vetbult verwijderd worden?

Veel vetbultjes en knobbeltjes bij uw hond zijn onschuldig en kunnen gewoon blijven zitten.

Toch kunnen ook goedaardige bultjes tot klachten leiden. Dit doordat ze op een vervelende plek zitten, steeds weer bloeden of ontsteken of dat het vetbultje andere organen of ledematen belemmert.

Chirurgisch behandelen is dan noodzakelijk. Het verwijderde bultje wordt dan naar de patholoog gestuurd om verder te onderzoeken (excisiebiopt).

Vetbult hond zelf verwijderen

Als uw hond een (vet)bult heeft, is het belangrijk dat u de dierenarts laat onderzoeken wat de oorzaak is van de vetbult. En of het inderdaad om een vetbult gaat.

Probeer niet zelf de vetbult van uw hond uit te knijpen of doorprikken. U kunt hier de huid kapot mee maken.

Behandeling vetbult hond

Zoals eerder genoemd is op het blote oog en door aan de bult te voelen niet altijd duidelijk om wat voor een bult het gaat. De dierenarts zal dan aanvullend onderzoek moeten doen door een biopt te nemen om de oorsprong van de vetbult vast te stellen.

Als de uitkomst van die onderzoeken is dat de vetbult verwijderd moet worden, zal een chirurgische ingreep plaats moeten vinden.

Kwaadaardig bultje of Liposarcoom

Als blijkt dat het om een kwaadaardig bultje gaat (liposarcoom) is het afhankelijk van het type kanker welke behandeling het meest geschikt is.

Bij op tijd ingrijpen is de kans op volledige genezing het grootst. Gelukkig komt een liposarcoom zelden voor bij een hond.

Voorkomen vetbulten bij hond

Het is niet altijd even makkelijk om een vetbult bij uw hond te herkennen. De bult begint klein en kan zo ‘schuilen’ in huidplooien of vacht.

Controleer uw hond op vetbulten zoals u hem of haar op insectenbeten controleert. Uw vingers zien meer dan uw ogen in dit geval. Een vetbult is vrij te bewegen en redelijk zacht.

Omdat honden met overgewicht gevoeliger zijn voor vetbulten, is overgewicht voorkomen een manier om vetbulten te ontwijken. Vetbulten kunnen echter ook aanleg zijn of simpelweg pech: ze zijn niet met voeding of verzorging te voorkomen.

Lees hier verder over de behandeling van huidproblemen bij de hond.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek