Urine opvangen hond

Urine opvangen bij honden

Uw hond heeft bepaalde symptomen waarvoor een urineonderzoek nodig is om een goede diagnose te kunnen stellen. Aan u de taak om op de juiste manier de plas van uw hond op te vangen en snel naar de dierenarts te brengen.

Hoe u de plas opvangt en bewaart, bepaalt hoe betrouwbaar het onderzoek en de uitslag zijn.

Hoe vangt u de plas op van een hond?

Om een onderzoek goed uit te kunnen voeren is er minimaal één ml urine nodig. De plas opvangen kan op de volgende manier:

Sommige honden kunnen weglopen zodra het bakje tevoorschijn komt. Een (plastic) soeplepel kunt u wat lager houden zonder zelf onder de plas te komen zitten en schrikt de hond misschien wat minder van.

Metalen voorwerpen kunnen het urineonderzoek beïnvloeden, dus die wilt u het vermijden.

Lukt het opvangen op deze manier niet? Neem dan contact op met uw dierenarts. Samen kunnen jullie bespreken of urine opvangen in de kliniek een betere oplossing is.

Urine hond bewaren en wegbrengen

Bewaar de urine in een schoon potje. Let goed op of er geen restjes eten of zeep in zitten, want dit beïnvloedt het urineonderzoek. Breng daarna het monster zo snel mogelijk naar uw dierenarts.

Mocht u niet meteen naar de dierenarts kunnen, bewaar de plas dan maximaal vier uur in de koelkast. Geef bij de dierenarts ook aan hoe laat u de plas hebt opgevangen en hoe lang het in de koelkast heeft gestaan.

Hoe ziet een urineonderzoek bij de dierenarts er uit?

Bij een urineonderzoek wordt de urine beoordeeld op kleur en of het troebel is of niet. Ook wordt met een speciaal apparaatje gekeken of de urine dik of juist dun (waterig) is.

Met een teststrip en/of onder een microscoop wordt vervolgens gekeken naar afwijkingen in de urine zoals ontstekingscellen, bloed in de urine of teveel eiwit, glucose of andere stoffen, zoals magnesium of fosfaat.

Al deze uitkomsten zeggen iets over een mogelijk ziektebeeld. De dierenarts kan vervolgens samen met u een behandelplan opstellen.

Lees ook: hoe urine op te vangen bij uw kat.