Tumoren bij honden

Uw hond kan, net zoals een mens, een tumor krijgen. De diagnose kanker brengt vaak overweldigende gevoelens met zich mee, zoals angst en het verliezen van hoop. Gelukkig hoeft een tumor niet altijd kwaadaardig te zijn. Ook kunt u troost halen uit het besef dat er momenteel behandelingen en therapieën zijn die kanker kunnen genezen. Wij leggen u precies uit hoe een tumor bij een hond te herkennen is en wat u kunt doen om de meest geschikte zorg te geven aan uw hond.

De oorzaak van tumoren

Een tumor ontstaat wanneer cellen op één plek plotseling gaan groeien. Het gevolg is een gezwel door overmatige celdeling. Als de tumor niet doorgroeit naar andere plekken of weefsels in het lichaam, dan is het gezwel niet gevaarlijk en spreken we van een goedaardige tumor. Een goedaardige tumor kan uiteindelijk wel gevaarlijk worden voor uw hond als de druk te groot wordt. Een tumor is kwaadaardig als het kan uitzaaien of doorgroeien naar omliggend weefsel.

De symptomen herkennen

Geen enkele tumor is hetzelfde, daarom kan het herkennen van de kanker moeilijk zijn. Deze kenmerken of een combinatie ervan kunnen symptomen van een tumor bij honden zijn:

Snel een diagnose stellen

Heeft u het idee dat uw hond een tumor heeft? Neem dan direct contact op met uw dierenarts. Hoe langer u hiermee wacht, hoe groter de tumor wordt en hoe lastiger de behandeling of operatie is. De dierenarts doet vervolgens een lichamelijk onderzoek om te zien of uw hond misschien een vorm van kanker heeft. Daarnaast worden er aanvullende test gedaan. Hierbij kunt u denken aan:

Deze onderzoeken helpen om de orgaanfuncties te evalueren en te ontdekken waar in het lichaam de kanker aanwezig is. Ook is het zeer belangrijk om tumorcellen of een stuk van het abnormale weefsel te onderzoeken. Hiermee wordt er onderzocht om wat voor soort tumor het gaat. Ook weet de dierenarts hierdoor hoe agressief de tumor bij uw hond groeit. Een nauwkeurige en volledige diagnose is cruciaal voor het opstellen van het beste behandelplan voor uw hond.

De behandeling van een tumor

Hoe de tumor bij uw hond daarna behandeld wordt, verschilt per kankersoort. Voor iedere patiënt wordt er namelijk een uniek behandelingsplan opgesteld. Ongeacht of het behandelplan is ingericht om de tumor bij uw hond te verminderen of te genezen, het comfort en de levenskwaliteit van uw huisdier staat hierbij voorop. Kanker kan aangepakt worden met:

Soms bestaat de behandeling uit een combinatie van deze methodes. Na een operatieve behandeling wordt er bijvoorbeeld daarna chemotherapie gedaan, zodat de uitzaaiing vertraagd wordt.

Nazorg van uw hond

Het herstelproces van uw huisdier ligt aan de type behandeling van de tumor en of de kanker is uitgezaaid. Zo herstelt een hond vaak snel na de operatie van een goedaardige tumor. Na de behandeling van kwaadaardige tumoren is dit bij honden helaas niet altijd het geval. Soms keren tumoren namelijk, zelfs na een intensieve behandeling, terug. Een vreselijke gedachte natuurlijk, maar het is mogelijk dat dit na weken, maanden of zelfs jaren na de eerste behandeling gebeurt.

Is de tumor bij uw hond niet te genezen? Met de juiste behandeling kan de kanker in dit geval vaak voor een bepaalde periode onder controle gehouden worden. De levenskwaliteit van uw hond goed houden, is hiervan het doel. Als het nodig is dan krijgt uw hond pijnmedicatie, zodat uw hond zo min mogelijk pijn heeft.