hond kaal

Symmetrische kaalheid bij honden

Een hond die wat meer haren verliest dan normaal heeft niet meteen haaruitval. Wordt het verharen extreem of leidt het zelfs tot kaalheid? Dan is er iets anders aan de hand.

Haaruitval hond kale plekken

De vacht is een maatstaf voor de gezondheid van de hond. Als uw hond haaruitval heeft en kale plekken krijgt is dat dus geen goed teken. Het is dan belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. 

Hond wordt kaal: wat nu?

Een hond die wat meer haren verliest dan normaal door verandering van het weer bijvoorbeeld heeft niet meteen haaruitval. Verharen is een normaal proces. Als het verharen verandert in extreme haaruitval van uw hond of zelfs tot kaalheid leidt is er iets anders aan de hand en is het belangrijk de oorzaak te laten onderzoeken door een dierenarts.

Haaruitval met kaalheid als gevolg heeft altijd een onderliggende oorzaak, maar die is niet altijd even duidelijk. Het kan om een hormonale afwijking gaan, zoals een traag werkende schildklier of een geslachtshormonale oorzaak als gevolg van een testikel tumor bijvoorbeeld. Maar ook een parasiet, een bacteriële infectie, een allergie of zelfs stress kan voor kaalheid zorgen. De meest voorkomende vorm van kaalheid die niet veroorzaakt wordt door jeuk is symmetrische kaalheid.  

Wat is symmetrische kaalheid?

Symmetrische kaalheid is een kaalheid zonder jeuk en wordt bijna altijd veroorzaakt door een stoornis in de hormonale huishouding van de hond. Als de oorzaak een bacteriële ontsteking zou zijn of een schimmel-, gist- of mijtinfectie bijvoorbeeld zou de kaalheid ontstaan waar de irritatie op de huid plaatsvindt als gevolg van de ontsteking. Bij symmetrische kaalheid ontstaat de kaalheid op specifieke plekken, zoals in de flanken (de zijkant van de buik), terwijl de rest van de vacht een gezonde indruk maakt. 

Symmetrische kaalheid bij een hond

De kaalheid kan beperkt blijven tot het wat extra doorschemeren van de huid door de vacht op plaatsen ter grootte van een twee euro munt, tot kale plekken van wel 20 bij 20 centimeter. Als gevolg van de haaruitval kan er op de kale plekken ontstekingen in de huid optreden. Symmetrische kaalheid wordt meestal veroorzaakt door een stoornis in de hormonale huishouding van de hond. 

 

Kale plekken zijn vooral zichtbaar op de flanken. 

Oorzaken symmetrische kaalheid hond

Als het om een reu gaat zijn de volgende aandoeningen een mogelijke oorzaak:

Bij de teef de volgende aandoeningen:

Toch zal er indien de hond verder geen klachten heeft en speels en levendig is, vaak geen duidelijke ziekte uit de onderzoeken naar voren komen. Als niet duidelijk is waar de kaalheid vandaan komt spreken we van idiopathische kaalheid. Waarschijnlijk gaat het dan wel om een verstoorde hormonale huishouding, zonder dat aangetoont kan worden wat de aandoening veroorzaakt. Wat wel opvalt is dat er binnen bepaalde lijnen meerdere dieren klachten hebben. Er zou dus sprake kunnen zijn van een erfelijke aanleg tot het krijgen van deze aandoening.

Diagnose symmetrische kaalheid hond

Een onderzoek zal moeten uitwijzen om welke aandoening het gaat. Dat begint met een algemeen uitwendig onderzoek van de hond. En wordt gevolgd door een aantal onderzoeken om aandoeningen uit te sluiten, zoals monsters of biopten van de kale huid om mijtinfecties uit te sluiten of een schimmelkweek. Maar ook het verhaal van u als baasje, in combinatie met de onderzoeken is doorslaggevend. Zo kan hypothyreoïdie (te langzaam werkende schildklier) vermoed worden en moet dit uitgesloten worden met een bloedtest. Ook bij de ziekte van Cushing kan het verhaal wat bij de hond hoort en het urine-onderzoek aanleiding zijn om deze ziekte uit te sluiten. 

Behandeling haaruitval hond

Vaak is er een cyclisch patroon te ontdekken in de idiopathische symmetrische kaalheid. In het voorjaar en de herfst is er duidelijk een toename van de kaalheid en later in het seizoen neemt de haargroei weer toe. Vaak is de kleur van de haren afwijkend en soms zijn de haren anders van structuur. De prognose van deze nog niet geheel begrepen aandoening is matig. Dit betekent dat soms het haar spontaan terugkeert, maar ook dat de kale plekken groter kunnen worden en soms niet meer verdwijnen.

Als een dier lijdt aan de idiopathische symmetrische kaalheid in de flank kan men vaak niet meer doen dan het lichaam zoveel mogelijk ondersteunen. Bijvoorbeeld door het toedienen van biotine, dit is een vitamine om de haargroei te stimuleren, en het geven van extra essentiële vetzuren. Hou de huid verder zo soepel mogelijk door de kale huid te wassen met een verzorgende zeep speciaal voor honden om zo de verhoorning tegen te gaan. Om uitdroging tegen te gaan kan de huid ingesmeerd worden met een huidolie. 

Ook valt te denken aan een homeopathische behandeling. Doe dit wel met behulp van een homeopathisch werkend dierenarts.