Reizen met hond

Gaat u op reis? En neemt u uw hond mee? Dan is het goed om een aantal zaken op orde te hebben, zoals vaccinatie of een paspoort. Lees hier wat u moet weten over reizen met uw hond. Deze informatie geldt ook voor katten of fretten.

Neemt u uw hond mee op vakantie binnen Europa? Denk dat aan de volgende dingen:

Goed om te weten: extra regels/tips

Er gelden naast de algemene regels die hierboven staan vaak nog meer regels, afhankelijk van het land waar u naartoe gaat. 

Parasieten in het buitenland

Bij verblijf met uw huisdier in binnen- of buitenland zijn er een aantal besmettelijke ziekten die overgebracht kunnen worden door parasieten. U kunt hiervoor preventieve maatregelen nemen. 

Leishmania

De aandoening wordt overgebracht door de zandvlieg. Deze is vooral rond de Middellandse Zee actief, maar beweegt zich steeds noordelijker richting midden. De parasiet, Leishmania Infantum, tast de gewrichten, de nieren en de ogen aan. Ook de huid van de neus, oren en poten kaal worden en veranderen. De diagnose wordt aan de hand van een biopt uit lymfeknopen, beenmerg of huid gesteld of door middel van specifiek bloedonderzoek. Behandeling tegen deze ziekte is zeer moeilijk en de prognose is dan ook somber. 

Hartworm

Stekende muggen brengen de parasiet Dirofilaria Immitis over. De parasiet ontwikkelt zich in 4 tot 6 maanden in het lichaam tot volwassen wormen die in het hart en de longen leven en daar schade aanrichten, met als gevolg hartfalen en longproblemen.

Symptomen worden dus ook pas na een aantal maanden zichtbaar. Behandeling is moeilijk, omdat bij het doden van de wormen belangrijke bloedvaten worden afgesloten waardoor de hond in één klap kan instorten en overlijden. Preventief kunt u 30 dagen nadat u een risicogebied heeft bezocht een behandeling starten tegen de jonge hartworm. Hiermee voorkomt u dat de hond volwassen worden krijgt. 

Ziektes veroorzaakt door teken

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een door teken overgebrachte infectie. De teek bijt zich vast in de huid van zijn “gastheer” en brengt via zijn speeksel de verwekker van de ziekte van Lyme: Borrelia Burgdorferi over op de gastheer. Behandeling van Lyme is lang niet altijd succesvol, vandaar dat voorkomen beter is dan genezen, het preventief bestrijden van teken heeft dus de hoogste prioriteit. Lees hier meer over wat te doen bij teken.

Babesiosis

Babesia Canis is de verwekker van de ziekte Babesiosis en wordt overgebracht door de teek. In Nederland werd het vroeger dan ook wel de “tekenziekte” genoemd. De Basesia-parasiet vernietigt de rode bloedcellen. Na besmetting kan het enige dagen tot weken duren voor uw huisdier ziek wordt. De verschijnselen zijn koorts, weinig eetlust, lusteloos, soms rode urine en bloedarmoede. De diagnose wordt gesteld met een bloedonderzoek en behandeling is mogelijk. Dit type teek komt rond de Middellandse Zee voor tot aan Zuid-België en de teek breidt zich verder uit naar het noorden.

Ehrlichiosis

De door teken overgebrachte ziekte Ehrlichiosis is wijd verspreid en geeft een wisselend ziektebeeld. Door de afname van bloedplaatjes kan het dier sneller gaan bloeden. Verder kan er plotselinge blindheid optreden. Het huisdier is suf en sloom. De diagnose is mogelijk met een specifiek bloedonderzoek. Behandeling is mogelijk, maar onder stress steekt de ziekte vaak de kop weer op. 

Ontwormen

En last but not least, laat je hond of kat ontwormen als je op vakantie gaat. Ook als ze thuis blijven en bijvoorbeeld naar een pension gaan. Informeer per land of uw dier vóór of ná de vakantie juist moet ontwormen, dit kan verschillen per land. Voorkom te alle tijden dat uw hond of kat wormen meeneemt. Vraag je AniCura-dierenarts om advies.