hond in tas

Reizen met hond

Gaat u op reis met de hond? Dan is het goed om een aantal zaken op orde te hebben. Deze informatie geldt ook voor katten of fretten.

Reizen met een hond

Neemt u uw hond mee op vakantie binnen Europa? Denk dan aan de volgende dingen:

Paspoort hond aanvragen

Uw hond heeft een Europees paspoort nodig. Dit wordt uitgegeven door de dierenarts. De kosten van een Europees hondenpaspoort weten? Uw dierenarts kan u meer vertellen.

Uw hond moet gechipt worden

Uw hond heeft een chip nodig die geregistreerd moet zijn op uw naam. Dit kan ook via uw dierenarts. De Rijksoverheid legt op deze website uit waarom dit van belang is.

Uw hond moet ingeënt zijn tegen rabiës

Uw hond moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Een rabiësvaccinatie is één tot drie jaar geldig, afhankelijk van welk vaccin is gebruikt.

Een hond jonger dan drie maanden inenten tegen hondsdolheid is niet mogelijk. De dierenarts vaccineert uw hond en zet dit in het paspoort van uw hond.

In bepaalde landen moet u uw hond behandeld hebben tegen wormen

Neemt u uw hond mee naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen of Finland? Dan is het verplicht uw hond te behandelen tegen wormen, zoals longworm. Lees meer over: ontwormen hond en ontwormen kat.

Dit doet uw dierenarts en moet aangetekend worden in het paspoort.

Tips voor reizen met een hond

Er gelden naast de algemene regels die hierboven staan vaak nog meer regels, afhankelijk van het land waar u naartoe gaat.

Parasieten in het buitenland

Bij verblijf met uw huisdier in binnen- of buitenland zijn er een aantal besmettelijke ziekten die overgebracht kunnen worden door parasieten. U kunt hiervoor preventieve maatregelen nemen.

Leishmania

De aandoening wordt overgebracht door de zandvlieg. Deze is vooral rond de Middellandse Zee actief, maar beweegt zich steeds noordelijker richting midden.

De parasiet, Leishmania Infantum, tast de gewrichten, de nieren en de ogen aan. Ook de huid van de neus, oren en poten kaal worden en veranderen.

De diagnose wordt aan de hand van een biopt uit lymfeknopen, beenmerg of huid gesteld of door middel van specifiek bloedonderzoek. Behandeling tegen deze ziekte is zeer moeilijk en de prognose is dan ook somber.

Hartworm

Stekende muggen brengen de parasiet Dirofilaria Immitis over. De parasiet ontwikkelt zich in vier tot zes maanden in het lichaam tot volwassen wormen die in het hart en de longen leven en daar schade aanrichten, met als gevolg hartfalen en longproblemen.

Symptomen worden dus ook pas na een aantal maanden zichtbaar. Behandeling is moeilijk, omdat bij het doden van de wormen belangrijke bloedvaten worden afgesloten waardoor de hond in één klap kan instorten en overlijden.

Lees hier meer over wat u kunt doen om hartworm te voorkomen.

Ziektes veroorzaakt door teken

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een door teken overgebrachte infectie. De teek bijt zich vast in de huid van zijn “gastheer” en brengt via zijn speeksel de verwekker van de ziekte van Lyme: Borrelia Burgdorferi over.

Behandeling van Lyme is lang niet altijd succesvol, vandaar dat voorkomen beter is dan genezen, het preventief bestrijden van teken heeft dus de hoogste prioriteit. Lees meer over wat te doen bij teken.

Babesiosis

Babesia Canis is de verwekker van de ziekte Babesiosis en wordt overgebracht door de teek. In Nederland werd het vroeger dan ook wel de “tekenziekte” genoemd.

De Basesia-parasiet vernietigt de rode bloedcellen. Na besmetting kan het enige dagen tot weken duren voor uw huisdier ziek wordt. De verschijnselen die bij uw hond kunnen ontstaan zijn koorts, weinig eetlust, lusteloos, soms rode urine en bloedarmoede.

De diagnose wordt gesteld met een bloedonderzoek en behandeling is mogelijk. Dit type teek komt rond de Middellandse Zee voor tot aan Zuid-België en de teek breidt zich verder uit naar het noorden.

Ehrlichiosis

De door teken overgebrachte ziekte Ehrlichiosis is wijd verspreid en geeft een wisselend ziektebeeld. Door de afname van bloedplaatjes kan het dier sneller gaan bloeden. Verder kan er plotselinge blindheid optreden. Het huisdier is suf en sloom.

De diagnose is mogelijk met een specifiek bloedonderzoek. Behandeling is mogelijk, maar onder stress steekt de ziekte vaak de kop weer op.

Wormen in het buitenland

Er zijn risicogebieden op basis van verschillende analyses van wormbesmetting in Europa.

Risicogebieden wormbesmetting in Europa

Reizen naar Duitsland, Spanje of Frankrijk met uw hond? Dat is natuurlijk erg leuk, maar let op besmetting door wormen. Voorkom dat uw dier rauw vlees eet, of ergens poep eet. Lees verder op Help mijn hond eet poep.

Onderstaande onderstaande afbeelding geeft over wormbesmetting in Europa een goed beeld.

Ontwormen

En last but not least, laat uw hond of kat ontwormen als u op vakantie gaat. Ook als ze thuis blijven en bijvoorbeeld naar een pension gaan. Informeer per land of uw dier vóór of ná de vakantie ontwormd moet worden, dit kan verschillen per land.

Voorkom te allen tijde dat uw hond of kat wormen meeneemt. Vraag uw AniCura-dierenarts om advies.