Puppy kopen, waar op letten & wat komt erbij kijken

Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee, wel vraagt het ook zeker de nodige tijd en aandacht. Wij helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

Een puppy kopen is een grote beslissing. Een hond vraagt jarenlang veel aandacht en verzorging. Honden zijn je beste vriend, maar de verzorging brengt wel kosten met zich mee. 

Puppy kopen, leuk! Maar koop ik een Rashond of kruizing?

Wilt u een puppy kopen, dan zult u er allereerst goed over na moeten nadenken of u een rashond of een kruising wilt. Wij horen vaak dat mensen een rashond kopen, omdat ze er van uit gaan dat zorgvuldig gefokte dieren “beter” of “gezonder “zijn. Dat is helaas niet waar. De hogere prijzen werken in die zin soms zelf misleidend.

Het voordeel van een rashond is wel dat u ongeveer weet hoe die gaat worden. Sommige rassen hebben helaas ook een verhoogde aanleg voor bepaalde erfelijke afwijkingen, zie de rasdierenwijzer of op de rashondenwijzer. Besluit u tot de aanschaf van een rashond, dan is het aan te bevelen om na te gaan of een fokker zijn best heeft gedaan om deze afwijkingen te voorkomen. Wij kunnen u hierbij adviseren. Als u vragen hebt, neem dan vooral contact met ons op.

Welk ras past bij u of bij uw gezin? 

Wilt u een sportieve hond die veel beweging vraagt, of eerder een rustig ras? Zoekt u een hond die u uitdaagt en die u goed moet trainen, of heeft u een gezin met kinderen en heeft u liever een bedaarder type? Let wel; alle honden hebben training, socialisatie en veel aandacht nodig.

Bent u er al uit en weet u welke hond u wilt hebben? Dan is nog de vraag waar je de hond vandaan haalt.

Het is zo verleidelijk om op marktplaats te gaan zoeken en vanavond al een pup te hebben. Dit is echter zelden een goed idee. Ruim de helft (!) van de pups in Nederland zijn op dit moment geïmporteerd uit het oosten van Europa. Er worden daar honden geproduceerd in grote fokkerijen. De pups hebben hier doorgaans bepaald geen fijne jeugd gehad, over de situatie van hun ouders maar te zwijgen. Naar de socialisatie, hygïene, vaccinatie en ontwormingstatus van de puppies kunnen we enkel raden.

Kijk daarom uit naar een goede fokker of een hobbyist, die zijn dieren pups met veel zorg grootbrengt. Deze zal u ook toestaan om al ruim voor de aanschaf, als de pups nog maar een paar weken oud zijn, de teef, de pups en de omgeving te komen bekijken.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een puppy?

Let bij aankoop van een pup op de volgende zaken:

Puppyconsult

Tijdens de puppyconsulten leren we uw pup dat een bezoek aan de dierenarts vooral leuk is! Daar zal hij de rest van zijn leven veel gemak van hebben.

We controleren de gezondheid van de pup op 3, 6 en 9 maanden leeftijd. Met name de groei, het wisselen en parasieten zijn aandachtspunten. We nemen alle tijd om veel uitleg te kunnen geven en vragen te beantwoorden

Inenten

Door middel van inentingen kan uw huisdier worden beschermd tegen verschillende gevaarlijke ziektes. Puppy’s krijgen hun inentingen op 6, 9 en 12 weken. Vanaf 1 jaar leeftijd hebben honden een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig. U krijgt hiervan automatisch een brief thuis, wanneer de dieren hun 12 weken prikje hebben gehad bij ons. Vanzelfsprekend vaccineren wij op maat; uw dier krijgt enkel de vaccinaties die echt nodig zijn. Deze zijn niet elk jaar hetzelfde. Leer hier meer over inenten bij honden.

Puppy kopen? Vergeet uw hond niet te chippen!

Wanneer een hond wegloopt, aangereden wordt of zoek raakt, kan door middel van de gegevens op de chip de eigenaar snel worden opgespoord. Lees hier alles over het chippen van uw hond.

Puppy verzekeren

Als uw huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunnen de kosten redelijk oplopen. Net als bij mensen, kost ook medische hulp bij dieren soms veel geld. Wij adviseren dieren te laten verzekeren bij een goede huisdierenverzekeraar, als u onverwachte kosten lastig kunt dragen. Lees hier meer over de verzekering voor huisdieren.

Ook ontwormen is belangrijk na het kopen van een puppy!

Alle pups krijgen spoelwormen mee van hun moeder. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zie u de wormen of wormeitjes meestal niet in de ontlasting. De wormeitjes zijn microscopisch klein, dus die kunt u niet zien. De wormen zelf komen pas terecht in de ontlasting als zij dood zijn. Ze zien eruit als spaghetti slierten.

Spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen. Met name jonge kinderen kunnen er ziek van worden en blijvend letsel aan overhouden.

Ontworm alle honden en katten tegelijk. Heeft u een pup in huis, dan zullen andere dieren binnen het gezin dus ook vaker ontwormd moeten worden. 

Ontworminggschema hond  
2 weken V  
4 weken V  
6 weken V  
8 weken V  
3 maanden V  
4 maanden V  
5 maanden V  
6 maanden V  

 

daarna: elke 3 maanden