Overhitting bij honden

Oververhitting bij honden

Oververhitting is voor honden levensgevaarlijk. Maar hoe herkent u dit en wat kunt u doen als uw hond oververhit is?

Wanneer is een hond oververhit?

Een hond is oververhit als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is. Oververhitting bij honden komt helaas regelmatig voor, terwijl het bij katten zeer zeldzaam is. Honden en katten hebben onder normale omstandigheden een vergelijkbaar koelmechanisme, namelijk overwegend geleiding; waarbij de warmte wordt afgegeven via contact met een koeler oppervlak, bijvoorbeeld de vloer of vensterbank, en uitstraling; waarbij de warmte aan de lucht wordt afgestaan.

Het tweede koelmechanisme voor hogere temperaturen is verdamping via de ademhaling (hijgen). Veel hondenrassen met een korte snuit, zoals de Franse Buldog en de Mopshond, hebben helaas ook een nauwe keel en neus. Wordt het dan warmer, en moet er veel lucht heen en weer om af te koelen, dan kan de keel gaan zwellen door de extra irritatie. Veel van deze kortneuzen krijgen het dan niet alleen benauwd, maar kunnen ook hun warmte niet meer kwijt.

Oververhitting bij hond: symptomen

Wat is het verschil tussen uw hond die het alleen maar warm heeft, of oververhit is/raakt? Hoe kunt u dus oververhitting bij uw hond herkennen? De oververhitte hond is per definitie duidelijk onwel. Hij heeft warme oren en voetzooltjes, rode slijmvliezen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen.

Hond afkoelen

Het allerbelangrijkste is dat oververhitte honden zo snel mogelijk gekoeld worden.

Hond koelen met een handdoek? Niet doen!

Een veel gemaakte fout bij de hond koelen met warm weer is het omwikkelen van de hond met een natte handdoek. Waarom is dat niet goed? Stel, u zit met een bontjas aan in de sauna. Het is ongelooflijk warm, maar de deur zit op slot. Als u eindelijk wordt bevrijd, slaat iemand een natte handdoek om de bontjas. Helpt dat? Natuurlijk niet. Die bontjas moet uit, het liefst zo snel mogelijk.

Hond overhit: wat wel doen?

Wat is dan wel de juiste actie als u met een oververhitte hond te maken krijgt? In de (te warme) auto springen en naar de dierenarts rijden, is niet altijd de beste keuze. Vaak is het beter om in elk geval vast te starten met de hond koelen. Dit zijn een aantal opties:

Het beste is om uw hond af te koelen met stromend water. Een tuinslang of kraan is een hele goede manier om de hele vacht te doordrenken en de warmte als het ware weg te spoelen. Royaal afsponzen of overgieten met een emmer of gieter kan ook.

In één keer blootstellen aan koud water is vaak een schok voor de toch al niet fitte hond en kan een hartstilstand veroorzaken.

Neem daarom een paar minuten de tijd om de hond aan de watertemperatuur te laten wennen, en gebruik geen zeer koud water.

Een combinatie van deze drie werkt het snelst, maar is vaak lastig om zelf te realiseren. Soms kan er pas echt goed gekoeld worden als de hond bij de dierenarts is aangekomen.

Koel niet te lang. Zodra u merkt dat de hond wat alerter wordt, kunt u minderen en kort daarna stoppen met de hond afkoelen. Droog het dier af als hij zeer nat is;  onderkoeling ligt namelijk op de loer, zeker bij kleine honden.

Hond oververhit geweest?

Als het u lukt om tijdig de hond af te koelen, herstelt het dier meestal snel. Echter, als de oververhitting te lang geduurd heeft, kan er orgaanschade zijn opgetreden.

De eerste aanwijzing daarvoor is een aanhoudende sloomheid, wat wijst op een verminderde hersenfunctie. Ook de darm is erg gevoelig voor oververhitting en shock, met als gevolg bloederig-zwarte diarree. Nieren, lever en de bloedstolling zijn vaak de volgende orgaansystemen die het begeven.

Hoe meer organen beschadigd zijn, hoe groter de kans dat de hond de oververhitting niet zal overleven. Daarom is ons advies:

Breng een hond die te warm is (geweest) altijd naar een dierenarts.

De dierenarts zal niet alleen de oververhitting, de shock en de eventuele restverschijnselen behandelen, maar ook aandacht schenken aan de onderliggende oorzaak. Een stembandverlamming bijvoorbeeld kan onder een zeer lichte narcose vastgesteld worden. 

Als conclusie kan uiteraard gezegd worden dat voorkomen beter is dan genezen. Laat een hond niet achter in de auto op een zonnige dag. Ook niet met de raampjes open en ook niet in de lente of herfst. Zelfs als de buitentemperatuur maar 20 graden is, is het in de auto binnen 10 minuten al 32 graden, en na 30 minuten 40 graden.

Naast het gebruik van een ventilator of airco om uw hond af te koelen, kunt u ook nadenken over de aanschaf van een cooling mat. Met een cooling mat voor honden heeft de hond altijd een plek waarbij geleiding (weer) kan plaatsvinden. 

Vragen of zorgen? Oververhitting is levensgevaarlijk. Neem bij twijfel altijd direct contact op.