Hond met oormijt

Oormijt bij honden

Kleine beestjes in de oren van uw hond: dat is erg vervelend. Gelukkig is oormijt snel te herkennen en behandelen. Wat oormijt precies is en wat de symptomen zijn, leest u hier.

Wat is oormijt bij honden?

Oormijt is een klein beestje dat eitjes legt op de huid van uw hond. Deze eitjes ontwikkelen zich in de gehoorgang van de hond en worden na drie weken een volwassen mijt.

Ze leven van de oorsmeer en huidcellen van een hond en worden overgedragen door direct contact met andere huisdieren met oormijt.

Oormijt vaststellen bij uw hond

Oormijten zijn erg klein, maar u kunt ze zien als het oor wordt verlicht. Dit zal uw dierenarts waarschijnlijk doen om de oormijt te diagnosticeren.

Mocht de oormijt dan nog niet zichtbaar zijn, zal de dierenarts een uitstrijkje maken en de oormijt onder de microscoop bekijken.

Symptomen oormijt bij hond 

Als een oormijt zich een tijdje in een oor heeft genesteld, verschijnen de eerste symptomen. Uw hond kan last krijgen van:

Oormijt hond behandelen

Oormijt is erg besmettelijk en het gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk dat u uw hond laat behandelen. Wanneer de infectie doorzet kan het oor dikker worden en kan het zelfs leiden tot doofheid.

Ook raden wij aan dat u alle dieren die aanwezig zijn in huis (zowel honden als katten) tegelijktijd laat behandelen. Het kan namelijk zo zijn dat uw andere huisdieren geen symptomen laten zien, maar wel besmet zijn.

Wanneer deze dieren niet worden behandeld kunnen ze elkaar opnieuw besmetten.

Er zijn verschillende behandelingen tegen oormijt. Het toedienen van een mijtdodend middel in de nek via een pipetje is er één.

Anders is het mogelijk om een oorzalf één of twee keer per dag in het oor aan te brengen. Als er teveel oorsmeer is, moet dit soms eerst weggespoeld worden, voordat we de mijt kunnen behandelen.

We raden aan om drie weken na de behandeling op controle te komen. Door het bezoek aan de dierenarts weet u zeker of uw hond helemaal van de oormijtinfectie af is.

Demodexmijt

Een andere soort mijt waarvan vooral jongere honden en puppy's last van kunnen hebben is de demodexmijt.

Kosten dierenarts oormijt

De kosten van de behandeling van oormijt verschilt per medicatie. Uw dierenarts zal hierover adviseren en laat u weten wat de kosten zijn. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. 

 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek