hondenkop

Ontstoken oog bij de hond (conjunctivitis)

Is het oog van uw hond rood en gezwollen, traant het veel of komt er bijvoorbeeld veel pus uit? Dit kan door een oogontsteking komen. Laat het onderzoeken door de dierenarts.

Wat houdt een oogontsteking bij een hond in?

Bij een oogontsteking is het bindvlies van het oog van uw hond ontstoken. Het bindvlies is het slijmvlies aan de binnenzijde van het ooglid en de buitenzijde van de oogbol.

Oorzaken van ontstoken oog 

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een ontstoken oog bij uw hond. Denk bijvoorbeeld aan:  

Ontstoken oog hond door oogaandoening

Een oogontsteking kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden of samengaan met: 

Lees ook: oogproblemen hond en kat

Rood oog of pus: zo herkent u een ontstoken oog bij uw hond

Zo kunt u een oogontsteking bij de hond herkennen:

Heeft uw hond één of meerdere van deze symptomen? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts. 

Onderzoek van het oog

Door middel van oogonderzoek kan er bekeken worden of het alleen gaat om een conjunctivitis, of dat er meer aan de hand is.

Tijdens het oogonderzoek bepalen we of de hond algemeen gezond is en of er geen andere oogafwijkingen zijn. In veel gevallen zal er getest moeten worden of het hoornvlies niet beschadigd is. 

Ook is het erg belangrijk om uit te sluiten dat er een vreemd voorwerp achter het derde ooglid zit. Zonder verwijdering van dit vreemde voorwerp zal een behandeling nooit werken en blijft uw hond last houden van een ontstoken oog. 

Behandeling conjunctivitis

De behandeling van een ontstoken oog (conjunctivitis) is afhankelijk van wat er uit het onderzoek gekomen is. Als er geen andere oogkwalen zijn gevonden, zijn een antibioticazalf of oogdruppels vaak al de oplossing. Meestal worden de klachten dan al snel minder en verdwijnt de ontsteking aan het oog van uw hond. 

Het kan zijn dat er bij het onderzoek nog een andere oogkwaal gevonden wordt, zoals een ontsteking van het hoornvlies of een te hoge oogboldruk (glaucoom).

Ook kunnen de oogleden naar binnen (entropion) of naar buiten gekruld zijn (ectropion), waardoor het oog snel geïrriteerd of beschadigd kan raken. In dat geval is er vaak meer dan een oogzalf nodig, bijvoorbeeld een oogoperatie. Uw dierenarts zal u hier dan meer over vertellen. 

Ontstoken oog hond verzorgen met zalf of oogdruppels

Afhankelijk van wat er uit de onderzoeken gekomen is, schrijft uw dierenarts de juiste druppels of zalf voor. Een dierenarts kan geen druppels of zalf voorschrijven zonder uw dier gezien te hebben. Verkeerde druppels of zalf zorgen voor meer schade aan het oog van uw hond.

Uw dierenarts zal u laten zien hoe u de druppels of zalf het beste in het ontstoken oog kunt aanbrengen. Hier de stappen nog even op een rij: 

Oogontsteking bij uw hond voorkomen

Spelen in het gras of lekker rennen in het zand. Een oogontsteking kan elke hond overkomen. Gelukkig hoeft u uw hond niet binnen te houden om een ontsteking aan het oog te voorkomen.

Heeft uw hond zand in de ogen gekregen? Dan kunt u dit voorzichtig met water uitspoelen. Als er een voorwerp in het oog gekomen is, laat het oog dan altijd even controleren door de dierenarts.

Ook als het oog van uw hond vaak geïrriteerd is, is het goed om het oog te laten onderzoeken. Uw hond kan bijvoorbeeld een allergie hebben. Door er vroeg bij te zijn, is een vervelende en pijnlijke ontsteking vaak te voorkomen. Neem bij twijfel ook altijd even contact op met uw dierenarts.

Vraag, of advies?

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in oogproblemen en -behandelingen bij huisdieren. Neem bij vragen gerust contact met ons op. 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek