hondenkop

Oogontsteking hond (conjunctivitis)

Is het oog van uw hond rood en gezwollen, traant het veel of komt er bijvoorbeeld veel pus uit? Dit kan door een oogontsteking komen. Laat door de dierenarts onderzoeken of uw hond een ontstoken oog heeft.

Oogontsteking hond

Bij een oogontsteking is het bindvlies van het oog van uw hond ontstoken. Het bindvlies is het slijmvlies aan de binnenzijde van het ooglid en de buitenzijde van de oogbol.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een ontstoken oog bij uw hond. Als het gaat om een eenvoudige ontsteking is er vaak irritatie ontstaan door bijvoorbeeld wind, pollen of haren. De irritatie kan ook komen door ‘vreemde voorwerpen’ in het oog zoals een zandkorrel of grasaartje. 

Door deze irritatie is het oog gevoeliger voor virussen en bacteriën, waardoor het bindvlies kan gaan ontsteken. 

Ontstoken oog hond door oogaandoening

Bij een ontstoken oog bij de hond kan er ook meer aan de hand zijn. Een oogontsteking kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden of samengaan met: 

Lees ook: oogproblemen hond en kat

Conjunctivitis bij hond herkennen

Zo kunt u een oogontsteking bij de hond herkennen:

Heeft uw hond één of meerdere van deze symptomen? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts. 

Onderzoek van het ontstoken oog

Door middel van oogonderzoek kan er bekeken worden of het alleen gaat om een conjunctivitis, of dat er meer aan de hand is.

Tijdens het oogonderzoek bepalen we of de hond algemeen gezond is en of er geen andere oogafwijkingen zijn. In veel gevallen zal er getest moeten worden of het hoornvlies niet beschadigd is. 

Ook is het erg belangrijk om uit te sluiten dat er een vreemd voorwerp achter het derde ooglid zit. Zonder verwijdering van dit vreemde voorwerp zal een behandeling nooit werken en blijft uw hond last houden van een ontstoken oog. 

Behandeling ontstoken oog hond 

De behandeling is afhankelijk van wat er uit het onderzoek gekomen is. Als er geen andere oogkwalen zijn gevonden, zijn een antibioticazalf of oogdruppels vaak al de oplossing. Meestal worden de klachten dan al snel minder en verdwijnt de ontsteking aan het oog van uw hond. 

Het kan zijn dat er bij het onderzoek nog een andere oogkwaal gevonden wordt, zoals een ontsteking van het hoornvlies of een te hoge oogboldruk (glaucoom). Ook kunnen de oogleden te kort (entropion) of te lang zijn (ectropion), waardoor het oog snel geïrriteerd of beschadigd kan raken. In dat geval is er vaak meer dan een oogzalf nodig, bijvoorbeeld een oogoperatie. Uw dierenarts zal u hier dan meer over vertellen. 

Ontstoken oog hond verzorgen met zalf of druppels

Uw dierenarts zal u laten zien hoe u de druppels of zalf het beste in het ontstoken oog kunt aanbrengen. Hier de stappen nog even op een rij: 

Vraag, of advies?

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in oogproblemen en -behandelingen bij huisdieren. Neem bij vragen gerust contact met ons op. 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek