hond likt bek af

Ontstoken tandvlees bij honden

Ontstoken tandvlees (parodontitis) heeft nare gevolgen voor het gebit van uw hond als dit niet behandeld wordt. Als u te lang wacht met behandelen kunnen de tanden en onherstelbaar beschadigd raken.

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ontstaat doordat tandplak ‘zijn gang kan gaan’ in een gebit. Hierdoor krijgen ook bacteriën vrij spel. Deze gaan vaak in de ruimte tussen een tand en het kaakbot zitten. Hierdoor gaat een hond uit zijn bek stinken.

Nadat zich pockets (opening tussen tandvlees en de tand) gevormd hebben aan de rand van het tandvlees, kan de ontsteking verder het tandvlees ingaan en het steunweefsel van de tanden en kiezen aantasten.

Ontstoken steunweefsel noemen we parodontitis. Als de ziekte zich al zo ver heeft ontwikkeld, dan moet de dierenarts alle getroffen tanden eruit trekken.

Wanneer is het tandvlees ontstoken bij mijn hond?

Ontstoken tandvlees merkt u niet zo snel iets van bij uw hond. U kunt het herkennen aan de volgende symptomen:

Wat te doen ontstoken tandvlees hond?

Bij zeer milde roodheid (gingivitis) kan het poetsen van het gebit de tandplak verwijderen en het probleem oplossen.

Als het tandvlees gezwollen is of bloedt bij het aanraken, dan is de ontsteking al te erg om het met enkel poetsen weg te krijgen. 

Het ontstoken tandvlees van uw hond moet dan behandeld worden door de dierenarts.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Zorg ervoor dat uw hond eens per jaar een uitgebreide gebitscontrole met gebitsverzorging krijgt bij de dierenarts. Daarnaast kunt u zelf ontstoken tandvlees voorkomen bij uw hond door de tanden te poetsen. 

Ook zijn er speciale voeding en kauwkluiven verkrijgbaar. Hiermee wordt de vorming van tandplak vertraagd. Deze koopt u bij de dierenwinkel.

Mocht u toch een vermoeden hebben van tandvleesontsteking, bel dan de dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek