Ontstoken tandvlees bij honden

Ontstoken tandvlees (parodontitis) heeft nare gevolgen voor het gebit van uw hond. Gelukkig is er met op tijd behandelen vaak niks aan de hand. Maar wacht hier niet te lang mee; als u te lang geen actie onderneemt, beschadigen de tanden en dit is niet meer te herstellen!

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ontstaat doordat tandplak ‘zijn gang kan gaan’ in een gebit. Hierdoor krijgen ook bacteriën vrij spel. Deze gaan vaak in de ruimte tussen een tand en het kaakbot zitten. Hierdoor gaat een hond uit zijn bek stinken. Als de bacteriën niet op tijd worden verwijderd, dijen ze zover uit dat ze op een gegeven moment de tand niet meer gered kan worden. Het weefsel rond de tand gaat namelijk kapot en die fase willen we voorkomen. Want als de ziekte zich al zo ver heeft ontwikkeld, dan moet de dierenarts alle getroffen tanden eruit trekken.

 

Wanneer is het tandvlees ontstoken bij mijn hond?

Ontstoken tandvlees merkt u meestal niets van bij uw hond. Mocht dit wel zo zijn dan kunt u het herkennen aan de volgende symptomen:

Wat te doen ontstoken tandvlees hond?

Bij zeer milde roodheid (gingivitis) kan het poetsen van het gebit de tandplak verwijderen en het probleem oplossen. Als het tandvlees gezwollen is of bloedt bij het aanraken, dan is de ontsteking al te erg om het met enkel poetsen weg te krijgen. De ontstoken tandvlees van uw hond moet dan behandeld worden door de dierenarts.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Zorg er voor dat uw hond een keer per jaar een uitgebreide gebitscontrole met gebitsverzorging krijgt bij de dierenarts. Daarnaast kunt u zelf ontstoken tandvlees voorkomen bij uw hond door de tanden te poetsen. Neem contact op met uw dierenarts voor tips hierover. Ook zijn er speciale voeding en kauwkluiven verkrijgbaar. Hiermee wordt de vorming van tandplak vertraagt. Deze koopt u bij de dierenwinkel.

Mocht u toch een vermoeden hebben van tandvleesontsteking, bel dan de dierenarts.