corgi

Met de hond naar de dierenarts

Weinig honden zullen enthousiast worden van een bezoekje aan de dierenarts. Hoe maakt u de ervaring voor uw hond zo stressvrij mogelijk? Dat leest u hier.

Met uw hond naar de dierenarts? Zo bereidt u ‘m voor!

Al heeft uw hond geen zin in de dierenarts, er komt een moment dat hij geen keuze heeft. Alle honden moeten eens in de zoveel tijd op bezoek bij de dierenarts. En dan is het fijn om goed voorbereid te zijn!

Het liefst gaat u naar de dierenarts met een hond die rustig en kalm is, toch? Daarom geven wij hier een aantal oefeningen mee die u gemakkelijk thuis kunt doen, zodat uw dierenvriend goed voorbereid is op het bezoek aan de dierenkliniek.

Wat is een goede voorbereiding?

Het is belangrijk dat u uw hond voorbereidt op situaties die plaatsvinden bij de dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan op één zij liggen, het aanraken van de poten, het optillen van de staart, het opmeten van de temperatuur of mondonderzoek.

Wanneer u deze situaties oefent met uw hond, zal hij bij het bezoek aan de dierenarts minder schrikken.

Hoe eerder u begint met de voorbereiding, hoe beter. Train uw hond bij voorkeur al vanaf dat het een puppy is. Dan heeft uw viervoeter er geen problemen mee als de dierenarts in zijn oor kijkt, zijn temperatuur meet of zijn poten aanraakt.

Is uw hond al volwassen? Geen zorgen, ook oudere honden kunnen nog goed getraind worden voor de dierenarts.

Tips voor een goede voorbereiding op de dierenarts

Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten wanneer u uw hond traint voor een bezoek aan de dierenkliniek:

  1. kies een passend tempo
  2. begin met korte sessies
  3. leer signalen van uw hond herkennen
  4. blijf kalm en beheerst
  5. bouw de training rustig op
  6. geef liefde en beloon uitgebreid

Pas u vooral aan aan de behoefte van uw hond en train op zijn tempo. Begin met korte trainingssessies, zodat uw hond kalm en ontspannen blijft. Het is daarnaast belangrijk dat u de signalen van uw hond leert herkennen, zodat u rekening kunt houden met het opstellen van de training en de behoefte van uw hond. Bouw verder rustig op en geef altijd een passende beloning na de training. Training hoort tenslotte leuk te zijn!

Loop af en toe binnen bij de kliniek

Ook kunt u met de dierenarts bespreken om af en toe spontaan even binnen te lopen in de kliniek, als u in de buurt bent. De assistente geeft dan iets lekkers en weegt hem of haar bijvoorbeeld. Zo wordt een bezoek aan de dierenarts gewoner en gebeurt er niet altijd iets spannends.

Doe dagelijks onderzoek bij uw hond

Wanneer u dagelijks onderzoek doet bij uw hond, bent u op tijd bij eventuele ziektes of blessures. Begin met het onderzoeken van de mond, neus, ogen en oren van uw hond en werk door naar de rest van het hondenlichaam. Controleer of er sprake is van uitslag op de huid of klitten in de vacht.

Kijk ook goed of niks opgezwollen is, met name in de poten, nek en rug van uw hond. Het is ten slotte verstandig om de temperatuur van uw hond regelmatig op te meten.

Heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!