Maagtorsie bij de hond: wat is het?

Maagtorsie bij de hond: wat is het?

Bij een maagtorsie, ook wel maagkanteling genoemd, is de maag van de hond gedraaid. Maagtorsie is voor uw hond een levensbedreigende situatie en is dus altijd een spoedgeval. Neem daarom direct contact op met uw dierenarts.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Wat is een maagtorsie?

Bij een maagtorsie kantelt de maag. Door de kanteling van de maag wordt de maagingang afgesnoerd en kan er geen lucht meer ontsnappen uit de maag. De maag raakt vol met gas en lucht en zet sterk uit.

De bloedsomloop en ademhaling raken door de opgezette maag verstoord. Er ontstaat een lage bloeddruk, zuurstoftekort in de vitale organen en uiteindelijk raakt de hond in shock. De hond is dan in levensgevaar.

Bij een maagtorsie moet de hond zo snel mogelijk worden geopereerd. Bij snel ingrijpen kunnen de meeste patiënten gered worden.

 

Op bovenstaande afbeelding is te zien dat door ophoping van gas en voedsel de maag sterk is vergroot. De buikomvang is duidelijk toegenomen.

 

Op deze afbeelding is zichtbaar hoe een maagtorsie zich ontwikkelt. De maaguitgang draait naar links. De maag wordt hierbij steeds groter, mede omdat de slokdarm afgesnoerd wordt.

Symptomen maagtorsie bij uw hond

Waaraan herkent u een maagtorsie bij uw hond? De symptomen van een maagkanteling bij honden zijn:

Ziet u deze symptomen bij uw hond? Neem dan met spoed direct contact op met een dierenarts. Het is van levensbelang dat de behandeling snel plaatsvindt.

Bij AniCura werken dierenartsen die veel kennis en ervaring hebben met de behandeling van een maagtorsie. Vind hier uw AniCura kliniek.

Oorzaken kanteling maag bij de hond

De oorzaak van een maagkanteling weten we niet precies. Factoren die mogelijk de kans op ontwikkeling van maagtorsie verhogen zijn:

Een recente studie toont aan dat honden met een vreemd voorwerp in de maag, bijvoorbeeld een stuk speelgoed, kauwbot, of veel gras, vijf keer meer kans hebben op de ontwikkeling van een maagkanteling.

Hondenrassen met maagtorsie

Een maagtorsie is een levensbedreigende aandoening die vooral bij raszuivere diep-borstige honden voorkomt.

De rassen met de grootste kans op een kanteling zijn:

De behandeling van een maagkanteling bij de hond

De behandeling van een maagtorsie begint altijd met het stabiliseren van de hond, bijvoorbeeld door het toedienen van zuurstof en het verhogen van de bloeddruk met medicatie.

Om het leven van uw hond te redden is altijd een operatie nodig. Met deze operatie wordt de maag teruggedraaid en vastgezet. Het vastzetten van de maag heet gastopexie.

Lees meer over behandeling en operatie van maagkanteling bij hond.

Kans op een tweede maagtorsie

De kans dat uw hond een tweede maagtorsie krijgt, is hoog. Door het vastzetten van de maag (gastropexie) is de kans op een tweede maagtorsie heel klein.

Maagkanteling: levensbedreigend voor uw hond

Waarom is een maagkanteling levensbedreigend?

De lichamelijke problemen die ontstaan door een maagkanteling zijn complex en omvatten meerdere organen. Bij een maagkanteling kunnen de volgende problemen kort na elkaar optreden:

Door deze problemen raakt uw hond in shock en zo in levensgevaar.

De overlevingskans bij een maagkanteling bij de hond

De kans op overleving na een kanteling van de maag wordt geschat op 73 - 90 procent. Factoren die van invloed zijn op de overlevingskans zijn:

Tips hoe een maagtorsie voorkomen

De precieze oorzaak van een maagkanteling is niet met zekerheid te zeggen. U kunt wel het eetpatroon van uw hond aanpassen om zo de kans op een maagtorsie te verkleinen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Preventieve gastropexie

Om een kans op maagtorsie bij de hond te voorkomen wordt soms ook de maagwand preventief vastgezet. Dit wordt een preventieve gastropexie genoemd. Lees meer over deze operatie bij behandeling maagkanteling. 

 

De maag is enkele centimeters voor de uitgang, net achter de laatste rib, vastgehecht aan de rechter buikwand.

Twijfels of een vraag?

Denkt u dat uw hond een maagtorsie heeft, of heeft u een vraag over het voorkomen van een maagtorsie? Bij AniCura is veel kennis en expertise op dit gebied. Neem contact op met de AniCura kliniek bij u in de buurt.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek