Maagtorsie bij de hond: wat is het?

Maagtorsie bij de hond: wat is het?

Bij een maagtorsie is de maag van de hond gedraaid. Maagtorsie is voor uw hond een levensbedreigende situatie en is dus altijd een spoedgeval. Neem daarom direct contact op met uw dierenarts.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Symptomen maagtorsie bij uw hond

Klachten die vaak opgemerkt worden bij een maagtorsie bij de hond zijn:

Ziet u deze symptomen van maagtorsie bij uw hond? Neem dan altijd direct contact op met een dierenarts. Het is van levensbelang dat de behandeling snel plaatsvindt. 

Bij AniCura werken dierenartsen die veel kennis en ervaring hebben met de behandeling van een maagtorsie. Vind hier uw AniCura kliniek.

Wanneer krijgt een hond een maagtorsie?

Een maagtorsie of maagkanteling is een levensbedreigende aandoening die vooral bij raszuivere diep-borstige honden voorkomt.

De rassen met de grootste kans op een kanteling zijn:

Oorzaken kanteling maag bij de hond

De oorzaak van een maagtorsie weten we niet precies. Factoren die mogelijk de kans op ontwikkeling van maagtorsie verhogen zijn:

Een recente studie toont aan dat honden met een vreemd voorwerp in de maag, bijvoorbeeld een stuk speelgoed, kauwbot, of veel gras, vijf keer meer kans hebben op de ontwikkeling van een maagkanteling.

Maagtorsie hond: wat is het?

Bij een maagtorsie kantelt de maag. Door de kanteling van de maag wordt de maagingang afgesnoerd en kan er geen lucht meer ontsnappen uit de maag. De maag raakt overvuld met gas en lucht en zet sterk uit.

De bloedsomloop en ademhaling raken door de opgezette maag verstoord. Dit leidt tot een lage bloeddruk, zuurstoftekort in vitale organen en uiteindelijk tot shock. De hond is dan in levensgevaar.

Bij een maagtorsie moet de hond zo snel mogelijk geopereerd worden. Bij snel ingrijpen kunnen de meeste patiënten gered worden.

Waarom is een maagkanteling levensbedreigend?

De lichamelijke problemen die ontstaan door een maagkanteling zijn complex en omvatten meerdere organen. Bij een maagkanteling kunnen de volgende problemen kort na elkaar optreden:

Door deze problemen raakt uw hond in shock en zo in levensgevaar.

Röntgenfoto van maagtorsie bij een hond

De behandeling van een maagkanteling bij de hond

De behandeling van een maagtorsie begint altijd met het stabiliseren van hond, bijvoorbeeld door het toedienen van zuurstof en het verhogen van de bloeddruk met medicatie.

Om het leven van uw hond te redden is altijd een operatie nodig. Met deze operatie wordt de maag teruggedraaid en vastgezet. Door het vastzetten van de maag is de kans op een nieuwe maagtorsie heel klein.

Lees meer over behandeling van maagkanteling bij hond.

De overlevingskans bij een maagtorsie bij de hond

De kans op overleving na een kanteling van de maag wordt geschat op 73 - 90 procent. Factoren die van invloed zijn op de overlevingskans zijn:

Een maagtorsie bij de hond voorkomen

De precieze oorzaak van een maagkanteling is niet met zekerheid te zeggen. U kunt wel het eetpatroon van uw hond aanpassen om zo de kans op een maagtorsie te verkleinen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Preventieve gastropexie

Om een kans op maagtorsie bij de hond te voorkomen wordt soms ook de maagwand preventief vastgezet. Dit wordt een preventieve gastropexie genoemd. Lees meer over deze operatie bij behandeling maagkanteling. 

Twijfels, of een vraag?

Denkt u dat uw hond een maagtorsie heeft, of heeft u een vraag over het voorkomen van een maagtorsie? Bij AniCura is veel kennis en expertise op dit gebied. Neem contact op met de AniCura kliniek bij u in de buurt.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek