hond in veld

Alles over loopsheid bij uw teef

Honden hebben, net zoals mensen, een periode dat ze vruchtbaarder zijn dan normaal. Ook wel bekend als loopsheid. Tijdens deze twee of drie weken gedraagt de teef zich anders en kunt u als baasje beter alert zijn. Wij leggen u uit waar u op moet letten en wat er allemaal bij komt kijken.

Loopsheid bij honden

Voor een nieuwe hondeneigenaar kan het loopse gedrag van uw teef een (vervelende) ervaring zijn. Hoe verloopt de loopsheid en wat kunt u doen om het proces te helpen?

Symptomen loopsheid

Het ene ras is het andere niet, en daarom heeft iedere loopse hond ander gedrag tijdens de loopsheid. Wat wel altijd gebeurt, is dat de vulva opzwelt en de teef bloederige afscheiding verliest.

Een loopsheidbroekje zorgt ervoor dat deze afscheiding netjes wordt opgevangen en niet voor vlekken zorgt. Sommige honden ruimen achter zichzelf op, maar het is wel zo fris om bij iedere hond toch regelmatig de dekens in de hondenmand te verschonen.

U ruikt het zelf niet, maar een teef stoot een aantrekkelijke geur af tijdens de loopsheid. Dit trekt reuen aan.

Een ander kenmerk van loopse honden is ongehoorzaamheid, wat voor problemen zorgt als u uw hond uitlaat.

Loslopen is daarom geen goed idee in combinatie met het aantrekken van mannetjes. U kunt daarom beter uw hond uitlaten op een rustige plek of tijdens tijdstippen wanneer minder honden buiten zijn.

Tenslotte, let tijdens het uitgaan of uw hond meer plast dan normaal. Dat is een duidelijk teken van loopsheid. Ook zullen andere honden extra veel onder de staart ruiken van uw teef.

Hoe lang is uw hond loops?

Net zoals bij mensen, verandert de hormoonspiegel van de hond tijdens de loopsheid. Het lichaam maakt zich klaar om gedekt te worden, maar nog niet direct. Lees ook: de oestrische cyclus.

Fase één: Bloedverlies loopsheid

Tijdens de eerste fase scheidt teef bloed af en zwelt de vulva op, maar moet ze nog niets van reuen hebben.

Fase twee: mannetjes aantrekken

Na de eerste negen dagen begint fase twee en neemt de zwelling van de vulva af. Ze trekt nu reuen aan met haar geur en ze staat  dekking toe.

Als uw hond haar staart opzij gaat doen als een andere hond eraan ruikt, is dit een teken dat ze klaar is voor de dekking. Hou haar dan extra goed in de gaten.

Als honden namelijk eenmaal beginnen met paren dan zitten ze 'vast' en kunt u het proces niet meer stoppen. Deze periode duurt ook weer negen dagen en tijdens deze periode is ze ook vruchtbaar.

Hoe vaak is een hond loops

Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. De loopsheid duurt gemiddeld twee tot drie weken, verdeeld in twee fases.

Tot welke leeftijd is hond loops?

Teefjes kunnen op latere leeftijd nog altijd loops worden, omdat ze geen menopauze krijgen.

Let op, dit betekent dus ook dat teefjes op latere leeftijd nog steeds zwanger kunnen worden.

Loopsheid stoppen

Hondeneigenaren kiezen er vaak voor om hun teef te laten steriliseren. Met goede reden, want het kan een hoop voordelen opleveren:

Wij adviseren om altijd voor sterilisatie of zelfs castratie, eerst een afspraak te maken met uw AniCura-dierenarts.

Deze kunt u advies geven en de ideale tijd om deze operaties te laten plaatsvinden. Meer weten? Lees alles over sterilisatie of castratie bij honden.