hond in veld

Alles over loopsheid bij honden

Honden hebben, net zoals mensen, een periode dat ze vruchtbaarder zijn dan normaal: de loopsheid. Tijdens deze twee of drie weken gedraagt de teef zich anders.

Wat is loopsheid?

Een teef wordt gemiddeld elke zeven maanden loops. Dit is de periode dat de baarmoeder zich voorbereidt op een bevruchting en uw hond dus drachtig kan worden. Ze verliest bloed en is op haar aantrekkelijkst voor haar mannelijke soortgenoot.

Schijnzwanger

Door het verhoogde progesterongehalte volgt na elke loopsheid een schijnzwangerschap. Dit kan tot ander gedrag leiden. Soms aanhankelijker, soms dominanter.

Symptomen loopsheid

Het ene ras is het andere niet, en daarom heeft iedere loopse hond ander gedrag tijdens de loopsheid. Wel zijn er een aantal fysieke kenmerken merkbaar:

Hoe vaak is uw hond loops?

Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. De loopsheid duurt gemiddeld twee tot drie weken, verdeeld in twee fases.

Hoe lang is uw hond loops?

Net zoals bij mensen, verandert de hormoonspiegel van de hond tijdens de loopsheid. Het lichaam maakt zich klaar om gedekt te worden, maar nog niet direct.

Lees ook: de oestrische cyclus.

Fase één: Bloedverlies loopsheid

Tijdens de eerste fase scheidt teef bloed af en zwelt de vulva op, maar moet ze nog niets van reuen hebben.

Fase twee: mannetjes aantrekken

Na de eerste negen dagen begint fase twee en neemt de zwelling van de vulva af. Ze trekt nu reuen aan met haar geur en ze staat dekking toe.

Staart opzij betekent: klaar voor dekking

Als uw hond haar staart opzij gaat doen als een andere hond eraan ruikt, is dit een teken dat ze klaar is voor de dekking. Hou haar dan extra goed in de gaten.

Als honden namelijk eenmaal beginnen met paren dan zitten ze 'vast' en kunt u het proces niet meer stoppen. Deze periode duurt ook weer negen dagen en tijdens deze periode is ze ook vruchtbaar.

Tot welke leeftijd is uw hond loops?

Teefjes kunnen op latere leeftijd nog altijd loops worden, omdat ze geen menopauze krijgen.

Dit betekent dus dat teefjes op latere leeftijd nog steeds zwanger kunnen worden.

Loopsheid hond stoppen

Hondeneigenaren kiezen er vaak voor om hun teef te laten steriliseren. Met goede reden, want het kan een hoop voordelen opleveren:

Wij adviseren om altijd voor sterilisatie, eerst een afspraak te maken met uw AniCura-dierenarts. Meer weten? Lees alles over sterilisatie bij honden of castratie bij honden.