rottweiler kop

Leishmania hond

Leishmania is een parasiet die door een insectenbeet overgedragen kan worden. Het is een ziekte die niet te genezen is, maar wel goed te behandelen. Het belangrijkste is om de ziekte te voorkomen.

Leishmania bij de hond

Canine leishmaniose (Leishmania) is een parasiet die leeft op zandvliegjes in Zuid-Europa. De parasiet wordt overgedragen wanneer het zandvliegje uw hond prikt.

Eigenlijk zijn zandvliegjes helemaal geen vliegjes, maar muggen; dit maakt echter geen verschil op de ernst van hun prik.

Leishmania is namelijk een ziekte waar een hond meestal niet meer vanaf komt, maar gelukkig is het goed te behandelen.

In welke landen komt de Canine Leishmaniose parasiet voor?

Het zandvliegenseizoen begint in mei en eindigt in oktober en speelt zich af in: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko.  

Oorzaak Leishmania

Wanneer Leishmania parasiet meereist op een zandvlieg die honger heeft en vervolgens uw hond steekt, wordt de parasiet achtergelaten in de huid van uw hond.

Meestal door een klein wondje in de snuit of oor verspreiden de parasieten zich door de organen van uw hond.

Symptomen Leishmania

De ziekte merkt u meestal pas drie maanden nadat uw hond is geprikt, al kan het ook jaren duren voordat de klachten komen.

Het vervelende aan deze ziekte is dat de parasieten de organen aantasten en dat de symptomen van Leishmania bij iedere hond anders is. Als u gereisd heeft door Zuid-Europa in het zandvliegenseizoen, let dan op deze klachten bij uw hond:

In een later stadium gaan alle organen van de hond ontsteken, hiervan krijgt uw hond klachten zoals:

Leishmania vaststellen

Er zijn verschillende testen voor Leishmania, namelijk:

Behandeling Leishmania

Wanneer Leishmania bij uw hond vroeg is ontdekt, is het goed te behandelen. Bij ernstige/langdurige besmettingen is volledig herstel niet zeker.

In dit geval ligt het aan de schade die al is aangericht. Hierdoor is volledige herstel soms niet mogelijk.

Een behandeling met allopurinol en/of milteforan wordt opgestart naar gelang de noodzaak.

Ook worden soms symptomatische behandelingen gestart, bijvoorbeeld bij ernstige bloedarmoede of bij huid-/gewrichtsklachten.

Preventie Leishmania

Gaat uw naar Zuid-Europa met uw hond, doe dan twee weken van te voren een tekenband om bij uw hond of gebruik pipetten.

Beiden beschermen tegen de muggenbeten van de zandvliegen, maar niet voor 100 procent. Houdt daarom uw hond zoveel mogelijk binnen tijdens schemering.

Nazorg Leishmania

Ondanks de klachten weggaan door de medicijnen, blijft uw hond de ziekte wel met zich meedragen, daarom is het verstandig om bloedonderzoek te doen om de zes maanden.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek