rottweiler kop

Leishmania hond

Canine leishmaniose (Leishmania) is een parasiet die leeft op zandvliegjes in Zuid-Europa. De parasiet wordt overgedragen wanneer het zandvliegje uw hond prikt. Eigenlijk zijn zandvliegjes helemaal geen vliegjes, maar muggen. Eenmaal geprikt dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Leishmania is namelijk een ziekte waar een hond meestal niet meer vanaf komt, maar gelukkig is het goed te behandelen.

Het zandvliegen seizoen begint in mei en eindigt in oktober en vliegt rond in: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko.  

Waar komt het door

Wanneer Leishmania parasiet meereist op een zandvlieg die honger heeft en vervolgens uw hond steekt, wordt de parasiet achtergelaten in de huid van uw hond. Meestal door een klein wondje in de snuit of oor verspreiden de parasieten zich door de organen van uw hond.

Symptomen

De ziekte merkt u meestal pas 3 maanden nadat uw hond is geprikt, al kan het ook jaren duren voordat de klachten komen. Het vervelende aan deze ziekte is dat de parasieten de organen aantasten en dat de symptomen van Leishmania bij iedere hond anders is. Als u gereisd heeft door Zuid-Europa in het zandvliegen seizoen, let dan op deze klachten bij uw hond:

In een later stadium gaan alle organen van de hond ontsteken, hiervan krijgt uw hond klachten zoals:

en vele andere symptomen

Leishmania vaststellen

Er zijn verschillende testen voor Leishmania, namelijk:

 

Behandeling

Wanneer Leishmania bij uw hond vroeg is ontdekt, dan is het gelukkig goed te behandelen. Bij ernstige/langdurige besmettingen dan is volledig herstel niet zeker. In dit geval ligt het aan de schade die al is aangericht. Hierdoor is volledige herstel soms niet mogelijk.

Een behandeling met allopurinol en/of milteforan wordt opgestart naar gelang de noodzaak. Ook worden soms symptomatische behandelingen gestart, bvb. bij ernstige bloedarmoede of bij huid- / gewrichtsklachten.

Preventie

Gaat uw naar Zuid-Europa met uw hond, doe dan twee weken van te voren een tekenband om bij uw hond van het merk Scalibor of gebruik pipetten van het merk Vectra 3D. Beide beschermen tegen de muggenbeten van de zandvliegen, maar niet voor 100%. Houdt daarom uw hond zoveel mogelijk binnen tijdens schemering.

 

Nazorg

Ondanks de klachten weggaan door de medicijnen, blijft uw hond de ziekte wel met zich meedragen, daarom is het verstandig om bloedonderzoek te doen om de 6 maanden.