spelende honden

Kennelhoest bij honden: een besmettelijke hondenziekte

Kennelhoest of hondenhoest is een zeer besmettelijke infectie van de luchtpijp en de grote luchtwegen (bronchiën) in de longen van de hond. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten virussen en de bacterie Bordetella Bronchiseptica.

Kennelhoest hond

De bacterie die kennelhoest bij honden veroorzaakt is van dezelfde soort die bij de mens kinkhoest veroorzaakt. De bacterie krijgt meestal de kans om aan te slaan nadat de luchtwegen al ontstoken zijn geraakt door een virusinfectie. Deze bijkomende bacteriële infectie geeft vaak meer ernstige klachten dan een virusinfectie alleen. 

Kennelhoest is het best te vergelijken met een verkoudheid bij mensen, maar dan hardnekkiger en de klachten houden ook langer aan. Kennelhoest komt bij honden vaak voor. Bijna alle honden herstellen gelukkig volledig van kennelhoest. 

Waar kan de hond besmet raken?

Vanwege de besmettelijkheid van de hondenhoest komt het het meest voor bij honden die veel in aanraking komen met grotere groepen honden. Denk bijvoorbeeld aan uitlaatgroepen, op hondenshows, in een kennel of andere situaties waar honden hun soortgenoten tegenkomen.

Ook op plekken waar veel andere honden zijn geweest lopen honden risico op een infectie met de hondenhoest.

Hoe krijgt mijn hond kennelhoest?

De infectie komt tot stand door inademing van hele kleine waterdruppeltjes, die in de lucht terechtkomen na het niezen of hoesten door een hond met de besmettelijke hondenhoest.

De virussen en bacterie in deze waterdruppeltjes infecteren de hond via het neusslijmvlies. Drie tot tien dagen na besmetting kan een hond verschijnselen van kennelhoest krijgen.

Deze virussen en bacteriën zijn mild. Hoe ziek de hond wordt hangt af van de weerstand van de hond. Deze weerstand kan verhoogd worden met een vaccinatie.

Wat zijn de symptomen bij kennelhoest?

De ziekteverschijnselen treden vaak heel plotseling op, denk bijvoorbeeld aan:

Let op, niet elke hond met kennelhoest gaat hoesten. In ernstige gevallen kan de hond last hebben van:

Vaak blijft de hond wel gewoon goed eten en drinken.

Heeft uw hond klachten die passen bij kennelhoest? Neem dan contact op met uw dierenarts.

Wat zijn de gevolgen van kennelhoest?

De hond kan in principe goed zelf genezen van de hondenhoest/kennelhoest en er is meestal geen medicatie of antibiotica nodig. Rust is belangrijk. Zorg daarom voor een warme en rustige omgeving voor uw dier.

Soms kan een hond ernstig ziek worden door de infectie, bijvoorbeel door het krijgen van een bacteriële longontsteking. Neem daarom bij klachten die lijken op kennelhoest altijd contact op met een dierenarts om zo erger te voorkomen.

Omdat kennelhoest besmettelijk is, is het belangrijk om de hondeneigenaren in uw omgeving te waarschuwen.

Vaccinatie kennelhoest

Het ernstig ziek worden van de besmettelijke hondenhoest kan worden voorkomen door vaccinatie van de hond.

De jaarlijkse ‘standaard’-vaccinatie beschermt tegen het belangrijkste virus. Met de jaarlijkse vaccinatie via de neus wordt de hond ook beschermd tegen de bacterie.

Let op: een gevaccineerde hond kan wel besmet raken met het virus en de bacterie, maar zal minder snel ziek worden.

Kunnen mensen of katten besmet worden met kennelhoest?

Kennelhoest is voor de meeste mensen ongevaarlijk. Mensen met een slechte weerstand door bijvoorbeeld chemo of chronische luchtwegproblemen kunnen ziek worden van de Bordetella bacterie.

Bordetella kan bij katten niesziekte of longontsteking veroorzaken, maar dit komt over het algemeen weinig voor.

Vragen of twijfels?

Heeft u vragen over de besmettelijke kennelhoest of denkt u dat uw hond kennelhoest heeft? Neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek