hond op de grond

Help mijn hond is vergiftigd

Vergiftigingen bij honden komen in het dagelijks leven regelmatig voor. Als u vermoedt dat uw huisdier is vergiftigd, neem dan direct contact met ons op!

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

In de meeste gevallen is pas na enige tijd (enkele uren tot enkele dagen) het gevolg van de vergiftiging te zien, waardoor in sommige gevallen een behandeling te laat is.

Hond vergiftigd

Laat uw hond (of ander dier) nooit braken met behulp van zout!

Gebruik geen zout!

Dit kan zorgen voor een zoutvergiftiging en hieraan kan uw hond zelfs overlijden.

Drie manieren van vergiftiging

Schuimbekken: symptoom vergiftiging hond

Iedere vorm van vergiftiging brengt zijn eigen symptomen met zich mee. Sommige symptomen worden direct na de vergiftiging vertoont, andere treden pas na enkele dagen op.

De meest voorkomende symptomen bij een vergiftiging:

Oorzaken van vergiftiging bij honden

Er zijn ontzettend veel middelen die giftig kunnen zijn voor uw hond. Giftige voedingsmiddelen voor uw huisdier kunnen zijn:

Xylitol is een zoetstof die voorkomt in veel verschillende producten. Vaak wordt xylitol gebruikt als vervanger voor suiker in 'light’- en ‘zero’- producten. Zo zit xylitol onder andere in frisdranken, sap, yoghurt en jam. De zoetstof is gevaarlijk omdat inname bij huisdieren kan zorgen voor een flinke daling van de bloedsuikerspiegel en acute leverschade.  

Giftige planten voor uw dier:

Eikels en eikenbladen bevatten de stof 'tannine’. Het gehalte van deze stof is hoger in groene eikels dan in bruine eikels. De stof veroorzaakt schade aan de bloedvaten en is schadelijk voor de nieren van uw hond.  

Honden met een tannine vergiftiging herkent u aan misselijkheid, braken en diarree. Bij een hoge dosis tannine kan uw hond hier zelfs aan overlijden.  

Wanneer uw hond na een wandeling klachten van braken en diarree heeft en u vermoedt dat uw hond eikels heeft gegeten, neem dan direct contact op met uw dierenarts.  

Lees hier meer over giftige planten voor honden in Nederland. 

Giftige medicatie voor uw huisdier:

Geef nooit zonder overleg met uw dierenarts medicatie aan uw hond die voor mensen bedoeld is. Sommige soorten medicatie zijn zeer giftig voor uw hond. 

Het komt weleens voor dat uw dierenarts een herkenbaar medicijn voorschrijft, omdat dit medicijn ook bij mensen wordt gebruikt. De dosering van het medicijn is dan aangepast naar het gewicht van uw hond. Een te hoge dosering van deze medicijnen kan ook giftig zijn. Vraag dus altijd om advies bij uw dierenarts, voordat u medicatie geeft.

Ten slotte zijn ook drugs giftig voor honden. Heeft uw hond drugs binnengekregen? Bel dan zo snel mogelijk uw dierenarts en geef aan wat hij of zij binnen heeft gekregen, ongeveer hoeveel en hoe lang geleden dit is geweest. 

Andere veelvoorkomende vergiftigingen bij huisdieren:

Diagnose vergiftiging

In eerste instantie moet de vergiftiging direct aangepakt worden. Bij een (mogelijke) vergiftiging is haast geboden!

In andere gevallen kan met onder andere bloedonderzoek afwijkingen aangetoond worden, zoals verminderde nierfunctie of bloedarmoede.

Behandeling van vergiftiging bij honden

De behandeling van de verschillende types vergiftiging varieert. Belangrijk is om altijd eerst contact met uw dierenarts op te nemen!

Belangrijke informatie die wij willen weten bij een (mogelijke) vergiftiging:

Hond schuimbekken na orale vergiftiging 

De symptomen van vergiftiging via orale opname zijn onder andere schuimbekken en braken.

Afhankelijk van het middel zal voor een passende behandeling gekozen worden. Zo kan er voor gekozen worden het dier te laten braken of juist te laxeren.

Vaak wordt Norit voorgeschreven, dat giftige stoffen uit het bloed onttrekt. Norit werkt niet bij alle vormen van vergiftiging.

In ernstige gevallen zal een opname met intraveneus infuus geadviseerd worden (infuus via de ader) en aanvullende onderzoeken, bijvoorbeeld bloedonderzoek.

Inhalatie gif

Bij het inademen van giftige stoffen krijgt de hond vaak last van ademhalingsproblemen of neurologische problemen, zoals kwijlen en stuiptrekkingen.

Ook ingeademende rook kan uren later nog de luchtweg blokkeren. Er zal direct een behandeling door de dierenarts gestart moeten worden. 

Huidcontact

In veel gevallen wordt geadviseerd de stof met groene Biotex van de huid/vacht te verwijderen.

Hier vindt vaak ook een orale vergiftiging plaats omdat dieren hun huid/vacht zelf schoon willen likken.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek