Hond stinkt uit bek:

Hond stinkt uit de bek: mogelijke oorzaken

Heeft uw hond een onfrisse geur uit de bek, of een slechte adem? Meestal komt dit door een gebitsprobleem.

Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen leiden tot zeer pijnlijke ontstekingen, of zelfs tot het verlies van tanden. Wees er dus op tijd bij, en laat het gebit van uw hond controleren door uw dierenarts.

Waarom stinkt mijn hond uit de bek?

Stank door gebitsproblemen

Stank uit de bek bij de hond is niet normaal. Negen van de tien keer heeft stank uit de bek bij de hond te maken met ontsteking door een slecht gebit. Deze pijnlijke ontstekingen worden veroorzaakt door ophopingen van tandplak en tandsteen. Deze geven een vieze geur af.

Ongemerkte pijn en kans op ernstige gezondheidsproblemen

Verwaarloosde gebitsproblemen bij honden veroorzaken veel pijn, en kunnen naast verandering in gedrag leiden tot ziekte.

Honden laten helaas vaak weinig merken van pijn aan het gebit, en eten dan vaak ook gewoon goed. Wees er dus op tijd bij, en laat bij stank uit de bek altijd uw hond controleren door de dierenarts.

Neem contact op met een AniCura kliniek bij u in de buurt. 

Mogelijke andere oorzaken

Het kan zijn dat er een andere reden is voor de stank uit de bek bij uw hond. Aandoeningen die kunnen zorgen voor stank uit de bek zijn:

Wilt u de oorzaak weten van de stank uit de bek bij uw hond? Laat uw hond onderzoeken door een dierenarts. 

Hond stinkt uit bek door gebitsproblemen: symptomen

De vieze geur uit de bek bij de hond komt in de meeste gevallen door bacteriën in de mond die een tandvleesontsteking of zelfs rotte tanden veroorzaken. Deze ontstekingen zijn zeer pijnlijk en zijn van invloed op het welzijn van uw hond.

Andere symptomen van gebitsproblemen zijn:

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij honden?

Gebitsproblemen bij honden ontstaan, net zoals bij mensen, vaak door tandplak. Tandplak is een ophoping van bacteriën uit onder andere voeding en speeksel.

Tandsteen en ontstekingen

Als de tandplak niet verwijderd wordt, kan dit leiden tot tandsteen. Door het tandsteen op het tandoppervlak blijven er nog meer bacteriën zitten tussen de tand en het tandvlees. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen aan het tandvlees.

Parodontitis door tandplak

Ernstige gebitsproblemen en pijn

Als er niets met deze ontstekingen gedaan wordt, is de kans groot dat de ontsteking doorslaat naar de wortels van de tand, of andere plekken in het lichaam. Dit proces is voor de hond niet alleen zeer pijnlijk, maar kan ook leiden tot verlies van tanden of ziekte.

Gebitsproblemen bij de hond behandelen

Heeft de dierenarts vastgesteld dat de stank uit de bek komt door een gebitsprobleem? Om gebitsproblemen te behandelen is er een gebitsbehandeling nodig. 

Wat de dierenarts doet tijdens de behandeling is verschillend per hond. Mogelijke behandelingen zijn:

Uw AniCura dierenarts zal altijd met u uitgebreid de mogelijke behandelingen bespreken. 

Gebitsproblemen bij de hond voorkomen

U wilt gebitsproblemen bij uw hond en zo het stinken uit de bek natuurlijk het liefst voorkomen. Gelukkig zijn hier goede manieren voor:

Stinkt uw hond uit de bek?

Heeft u vragen over gebitsverzorging, of stinkt uw hond uit de bek? Neem contact op met uw AniCura dierenarts

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek