hondenkop

Uw hond geeft over, wat moet u doen?

Veel honden zijn wel eens misselijk of geven over, dat hoeft niet meteen zorgwekkend te zijn.

Braken is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam, als uw hond iets verkeerds heeft gegeten is braken een simpele oplossing om er snel weer vanaf te komen.

Braken kan echter ook een symptoom van een onderliggende ziekte zijn. Ook bacteriën, virussen, voedselbederf of plotselinge veranderingen in het dieet kunnen oorzaak zijn van braken (en eventueel diarreeklachten).

Waar moet u op letten als uw hond overgeeft? 

Naast braken kunt u verschijnselen van misselijkheid zien:

Een enkele keer braken is dus niet erg. Soms voelt uw hond zich gewoon even niet zo lekker en gaat dat snel (binnen enkele dagen) weer over.

Bij twijfel is het wel altijd verstandig contact met uw dierenarts op te nemen voor overleg.

Sommige medicijnen kunnen de klachten namelijk verminderen en verlichting bieden aan uw hond. Ook wanneer bovenstaande verschijnselen langer aanhouden of steeds terugkomen is het raadzaam om uw hond door ons te laten nakijken.

Wanneer moet u direct contact opnemen als uw hond braakt?

In sommige gevallen is het wel belangrijk direct contact met ons op te nemen, ook buiten openingstijden:

Uw dierenarts zal door middel van een lichamelijk onderzoek kunnen vaststellen of aanvullende onderzoeken en/of directe behandeling noodzakelijk zijn of dat nog even afwachten veilig is.

Wat moet u doen als uw hond braakt?

Een acute maag-darm ontsteking geneest meestal binnen enkele dagen vanzelf. Medicijnen kunnen deze periode wel verlichten, bijvoorbeeld door de misselijkheid te remmen.

Het is niet heel erg als uw hond een aantal dagen slecht of niet eet, blijven drinken is altijd wel belangrijk omdat dit tot uitdroging kan leiden en blijvende schade als gevolg kan hebben! Het geven van een infuus is in dat geval een belangrijke maatregel.

Ook voldoende rust is erg belangrijk, uw hond is immers ziek en moet de tijd krijgen hiervan te herstellen. Naast de eerder genoemde spoedgevallen is het verstandig om contact op te nemen als de braakklachten langer aanhouden of regelmatig terugkeren.

Waardoor kan uw hond gaan overgeven?

Braakklachten kunnen door ontzettend veel factoren worden veroorzaakt, waaronder:

Hoe komen we erachter waarom uw hond braakt?

Om de oorzaak te achterhalen zal de dierenarts de mogelijkheden voor aanvullend onderzoek met u bespreken.

Afhankelijk van de specifieke situatie kan dit aanvullende onderzoek bestaan uit: bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, dieetmaatregelen, urineonderzoek, echo of röntgenfoto van de buik of borstkas en/of een inwendig kijkonderzoek (endoscopie of laparoscopie).

Een endoscopie bij de hond

Bent u ongerust over uw hond? Kom dan langs en laat uw hond (uitgebreid) nakijken.

Lees ook: Overgeven kat

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek