Hartworm hond

Hartwormziekte (dirofilariose) is een ernstige ziekte bij honden, die wordt veroorzaakt door stekende muggen. In Nederland komt de ziekte gelukkig zelden voor, maar bereid u goed voor als u met uw hond op reis gaat in Europa.

Wat veroorzaakt de hartwormziekte

De hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis). Als honden gestoken worden door een geïnfecteerde mug raken ze besmet met hartworm larven. Binnen Europa is vooral de gewone steekmug (Culex pipiens) de meest gevonden hartworm mug. En dan vooral in Zuid en Oost Europa. 

De hartworm larven komen onder de huid van de hond te zitten. In een periode van 6 tot 7 maanden ontwikkelen de larven zich in het lichaam tot volwassen wormen en nestelen zich in de longslagaders en het hart. De volwassen wormen kunnen dan nog jaren in het lichaam aanwezig blijven en zullen uiteindelijk doodgaan. 

Uit deze volwassen wormen ontstaan weer larven die in het bloed circuleren. Een mug die het bloed (en dus de larven) van een besmet dier opzuigt kan de infectie weer doorgeven. 

Hartworm hond symptomen

Een infectie door de hartworm kan maandenlang en vaak jarenlang zonder symptomen zijn. Als de volwassen wormen een tijd in de longen en het hart zitten kunnen ze vervelende en gevaarlijke symptomen veroorzaken en zelfs tot hartfalen of ernstige longproblemen leiden:

Hartworm vaststellen bij honden

Of uw hond hartworm heeft kan op 3 manieren onderzocht worden. 

  1. De poep van uw hond kan door uw dierenarts onderzocht worden met een microscoop om te kijken of er larven aanwezig zijn. Deze manier werkt helaas maar bij ongeveer 25% van de besmette honden. 
  2. De tweede manier is een bloedonderzoek. Het bloed wordt dan getest op antistoffen voor hartworm. 
  3. Als laatste manier kan een echo-of röntgenonderzoek aantonen uw hond hartworm heeft.

Hartworm hond behandeling

Een besmetting met hartworm is moeilijk te behandelen en niet zonder gevaar. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Bij een behandeling om de parasieten te bestrijden komen veel bijwerkingen kijken en door het door het afsterven van hartwormen kan trombose in de longen optreden. De behandeling bestaat uit een aantal kuren en duurt een aantal maanden.

Mocht u op reis gaan naar één van de genoemde landen, vraag uw dierenarts dan vooraf welke preventieve maatregelen u kunt nemen.

Het voorkomen van hartworm

Het is belangrijk om te voorkomen dat uw hond gestoken wordt door muggen die hartworm kunnen overbrengen, omdat behandeling van een al geïnfecteerde hond erg moeilijk is en de ziekte dan dus tot de dood kan leiden. 

De manieren om hartworm te voorkomen zijn:

De bescherming van de tekenband of pipet is niet 100%, dus het is aan te raden om naast een tekenband of vlooienpipet ook de ontworming toe te passen.