hond springen

Hardlopen met je hond

Hardlopen met uw hond is een win-winsituatie: het is gezellig én u bent actief bezig.

Hardlopen met uw hond? Dit moet u weten voordat u van start gaat!

Fysieke beweging is erg belangrijk voor uw hond. Daardoor voelen ze zich goed en wordt hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeterd. Maar hoe pakt u het aan, hardlopen met uw hond?

Kunnen alle honden hardlopen?

Nee, hardlopen is niet voor alle honden weggelegd. Om erachter te komen of uw hond geschikt is om hard te lopen, houdt u rekening met de volgende factoren:

Canicross: zo werkt het

Canicross is een specifieke discipline van hardlopen met honden. Hierbij draagt uw hond een speciaal harnas en loopt uw hond voor u uit. U en uw hond zijn verbonden door een elastische lijn van 2 à 3 meter lang, die u om uw middel draagt.

Deze speciale lijn voorkomt schokken tijdens het hardlopen. U kunt hierbij ook met meerdere honden rennen.

Wanneer u rent met het harnas, zal de hond lichtjes maar gecontroleerd aan u trekken. Canicross is ontzettend populair over de hele wereld, en er worden tegenwoordig zelfs wedstrijden voor georganiseerd. Gaat u de uitdaging aan?

Zo bouwt u hardlopen met de hond op

Trainingstempo

Het is vooral belangrijk dat u rekening houdt met de behoeftes van uw hond. Is uw hond nog ongetraind? Dan kunt u beter rustig beginnen. Als uw hond al een goede conditie heeft, kunt u de training versnellen.

Houd het draftempo van uw hond aan, dat is namelijk de natuurlijke rensnelheid voor honden wanneer het gaat om lange afstanden. Zo houdt u de spanning op het hondenlijf minimaal. Een sneller tempo, ook wel galop, kunt u aanhouden bij kortere afstanden en op een zachte ondergrond.

Heeft uw hond moeite met bijhouden? Neem dan een rustiger tempo aan. Blijf altijd luisteren naar de signalen die uw hond u geeft!

Trainingsduur

U kunt kiezen voor intervaltrainingen tijdens het hardlopen. Kies dan wel voor een schema dat aansluit op de conditie van uw hond.

Start altijd met een warming-up van ongeveer 10 tot 15 minuten. Een voorbeeld van een goed intervalschema is:

  1. <1 minuut snel hardlopen
  2. 1 minuut gewoon hardlopen
  3. 2 minuten rustig rennen<
  4. <1 minuut sprinten

Wanneer de conditie van uw hond verbetert, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om het aantal minuten snel hardlopen op te krikken.

Houd het trainen leuk voor uw hond en zorg ervoor dat u de hond niet overbelast.

4 tips voor als u gaat hardlopen met uw hond

Heeft u zich goed ingelezen en bent u klaar om te hardlopen met uw hond? Na deze 4 praktische tips bent u helemaal klaar om van start te gaan.;

1. Neem genoeg water mee

Let erop dat u genoeg water meeneemt voor uw hond als u gaat hardlopen. Honden zweten niet via hun huid zoals mensen, maar via hun tong.

Ze reguleren hun lichaamstemperatuur door te hijgen, dus ook uw hond is op zoek naar verkoeling! Bied daarom meermaals gedurende de loop water aan.

2. Let op wanneer u uw hond te eten geeft

Geef uw hond geen eten vlak voordat u gaat rennen. Dit kan namelijk leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals maagklachten. Wacht een paar uur tussen een grote maaltijd en het hardlopen.

3. Wees voorzichtig met de voetkussens

Asfalt kan hard zijn voor de voetkussens van uw hond. Er kunnen brand- of schaafwonden ontstaan en dat is pijnlijk. Probeer de ondergrond waar u op loopt te variëren en check de onderkant van de poten bij thuiskomst.

4. Houd rekening met de mentale gesteldheid van uw hond

Fysieke activiteit is supergoed voor uw hond, maar het is ook belangrijk om uw hond mentaal te stimuleren. Zo voorkomt u stress en andere mentale klachten. 

Heeft u nog vragen over hardlopen met uw hond of weet u niet zeker of uw hond ervoor geschikt is? Dan kunt u altijd contact met uw AniCura-kliniek opnemen. We helpen u graag!