Grasaar hond

Heerlijk zomer! Maar voor ons in de kliniek altijd een drukke periode. Niet alleen omdat er afwisselend personeel op vakantie gaat, maar ook door de grotere aanloop; bijvoorbeeld doordat honden last krijgen van grasaren.

Naast de vele inentingen voor de vakantieperiode is er een heel scala aan typische" zomerziektes". Zo is het nu weer de tijd van de grasaren. Dit zijn die harde stekelige aren die op slecht onderhouden stukjes gras groeien.

Sommigen noemen ze ook wel "kruipers".

Symptomen: herkennen en meteen oplossen

De grasaren hebben stevige weerhaakjes waardoor ze steeds verder kunnen kruipen maar slechts één richting op. Wanneer zo'n stekelig ding in een neusgat prikt en de hond eens flink snuffelt kan de aar de neusholte inschieten en door de weerhaakjes alleen maar verder "kruipen". Het gevolg is een luid niezende en proestende hond.

Als de eigenaar er snel bij is kunnen wij met behulp van een speciaal tangetje de aar weer terug uit de neus trekken. Echter, als de eigenaar het eerst maar eens aankijkt, kan de aar zelfs aan het einde van de neusholte in de hersenen terechtkomen. Met uiteraard dramatische gevolgen.

Grasaar in oren van de hond

Ook de oren zijn een favoriete plek voor deze grassprieten. Met name honden met hangende,harige oren krijgen vaak een aartje in hun haren verstrikt. Na verloop van tijd kruipt die aar steeds verder de gehoorgang in. Met een hevig flapperende hond meldt de eigenaar zich dan.

Een inspectie van het oor geeft ons gelijk het antwoord: een grasaar! Sommige eigenaren denken dat het een soort beestje is dat zich in het oor heeft genesteld. We laten de grasaar dan ook altijd even zien na de verwijdering, die helaas meestal onder narcose moet plaatsvinden.

Ook bij een verwaarloosde grasaar in het oor kunnen de gevolgen dramatisch zijn. De scherpe punt van de aar prikt na verloop van tijd door het trommelvlies heen en dringt uiteindelijk ook de hersenen in.

Grasaar bij honden: in de poot

Als laatste zijn ook de plekken tussen de tenen favoriet. Met name bij langharige honden kunnen tussen de tenen vele grasaren zich verstoppen.

Als zo'n scherpe aar de huid doordringt kruipt hij soms dwars door de teen heen. Honden krijgen flinke pijn en een daverende ontsteking als gevolg.

Loopt u dus na een wandeling altijd even de voeten en de oren na op grasaren. Zo voorkomt u grote problemen.