Pas op! Deze giftige planten voor honden groeien weer volop in Nederland

Heerlijk in de voorjaarszon het bos in met je hond en hem of haar lekker achter tennisballen en takken laten aanrennen. Wel even opletten als ‘ie ineens een plant of bloem in de bek heeft. Vrijwel altijd onschuldig, maar check het toch even voor de zekerheid!

Er zijn namelijk nog best wel wat planten die echt heel giftig zijn voor honden. Bij onderstaande planten is snel actie vereist. Als uw hond aan het wroeten is in de tuin is het daarom goed om te checken of ‘ie geen planten zit op te eten.

Als uw hond dit wel doet, neem dan een foto van de plant en laat deze aan de dierenarts zien. De symptomen van vergiftigingen zijn per bloem of plant weer anders. Soms verschijnen de ziekteverschijnselen pas later. Meestal gaat het om maag- of darmproblemen.

Andere veelvoorkomende symptomen bij vergiftiging zijn:

● Hyperactief
● Koud aanvoelen
● Wijde pupillen
● Trillen
● Kortademig

Lijst met extreem giftige planten voor honden

Herfsttijloos is zeldzaam, maar wel héél gevaarlijk. De plant bevat de stof colchicine. Dit is zeer giftig, heeft een verlammend effect op uw hond en kan zelfs leiden tot de dood. Let dus heel goed op als uw hond een krokusachtige plant in zijn bek heeft.

Pontische rododendron, bij het eten van deze plant beschadig je de nieren. Uw hond kan hierdoor stuiptrekkingen, verlamming en in extreme gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben. Soms komt er ook vocht uit de neus en de ogen.

Taxus (conifeer), het besje zelf van deze plant is niet giftig, maar het zaadje erin des te meer. Let dus goed op als u deze planten in de buurt heeft staan. De spieren verslappen door het gif hierin, met verlamming en soms een hartstilstand tot gevolg.

Vingerhoedskruid, een zeer giftige plant die vooral voorkomt in de Achterhoek en Limburg. Het eten van de plant zorgt voor vergiftiging, hartritmestoornissen en uiteindelijk een hartstilstand.

Wonderboom, deze plant kom je veel tegen op braakliggende terreinen. De zaden van deze plant (ook wel bonen genoemd) zijn zeer giftig. Ze zorgen voor maagklachten en bloederige diarree.

Gele Monnikskap, heel zeldzaam en heel giftig. Komen vooral in Limburg voor. Zelfs het aanraken van deze plant levert soms al klachten op. Opeten hiervan leidt tot ontsteking van de keel en mond, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen.

Maretak, deze plant groeit op bomen. En zal daardoor niet zo snel in de bek van uw hond belanden. Behalve in de kerstperiode. Dan moet u deze uit de buurt van de hond houden. Het kan heftige maagklachten veroorzaken.

Doornappel, een zeer giftige plant die ook bij mensen heftige hallucinaties kan opwekken. Dit komt door de stof alkaloïden die in de plant zit. Grote hoeveelheid van deze plant is fataal voor uw hond.

Bilzekruid, groeit vooral rond de duinen en rivieren. Veroorzaakt een opgezwollen buik en hevige krampen. Bij niet tijdig ingrijpen volgt eerst verlamming en vervolgens de dood.

Lijst met giftige bloemen voor honden

Ook veelvoorkomende planten bloemen zijn giftig voor uw hond, maar hebben niet zulke ernstige gevolgen als bovenstaande planten. Houd deze bloemen uit de buurt van uw hond:

● De Gatenplant (irritaties, zwellingen en jeuk)
● Vijgenplant (last van nieren en slijmvliezen)
● Reuzenberenklauw (huidirritaties)
● Krokus (ademhalingsproblemen, last van nieren en lever)
● Hortensia (braken, diarree)
● Hyacinth (maag- en darmproblemen)
● Lelie (maag- en darmproblemen)
● Tulp (maag- en darmproblemen)
● Narcis (maag- en darmproblemen)
● Boterbloem (maag- en darmproblemen)
● Wolfsmelkachtigen (huidirritatie)
● Slangenwortel (huidirritatie)
● Gevlekte aronskelk (huidirritatie)
● Lelietje-van-dalen (braken, diarree, buikpijn)
● Salomonszegel (maag- en darmproblemen)
● Planten uit de lookfamilie, zoals uit, sjalot, bieslook, prei en knoflook (maag-en darmproblemen)
● Buxus (maag- en darmproblemen)
● Aardappelplant (maag- en darmproblemen)
● Tomatenplant, alleen de plant, niet de tomaat (maag- en darmproblemen)
● Bitterzoet (maag- en darmproblemen)
● Boksdoorn/Goji Bes (maag- en darmproblemen, algehele malaise)
● Petunia (maag- en darmproblemen, algehele malaise)
● Zwarte nachtschade (maag- en darmproblemen, algehele malaise)
● Witte Heggenrank (maag- en darmproblemen)
● Waterscheerling (maag- en darmproblemen)
● Paardenstaart (aantasting zenuwstelsel, spijsverteringproblemen)
● Vezelvlas (kortademig, opgewonden, stuiptrekkingen)
● Vast lupine (stuiptrekkingen)
● Jacobskruiskruid (aantasting van de lever)
● Gelderse roos (spijsverteringsproblemen)

Lijst met giftige kamerplanten voor honden

En tot slot: de kamerplanten. Deze vindt u niet in het wild, maar des te meer in huiskamers. Uw hond zal ze niet snel opeten, maar het kan geen kwaad om uw hond in de buurt van deze planten goed in de gaten te houden.

Dit geldt voor de:

● Aloë Vera
● Azalea (kortademig en last van nieren)
● Aspidistra (maag- en darmproblemen
● Calla
● Cyclamen
● Dieffenbachia
● Dracaena
● Ficus
● Monstera
● Philodendron
● Sansevieria
● Schefflera
● Solanum Pseudocapsicum
● Amaryllis (maag- en darmproblemen)
● Clivia (maag- en darmproblemen)