wandelen hond

Giardia bij honden en katten

Giardia is een besmettelijke darmparasiet die ook voorkomt bij honden en katten. Lang niet alle dieren hebben klachten. Ook mensen kunnen besmet worden. Ontdek hier alles over de parasiet.

Giardia bij honden en katten

Giardia is een één van de meest voorkomende darmparasieten bij katten en honden.

Giardia is de naam van een eencellige parasiet die kan leven in de dunne darm van uw hond of kat, of andere (wilde) dieren. Een dier wordt besmet door het opeten van de parasiet, bijvoorbeeld door drinken van buitenwater of het likken van poten nadat hij/zij buiten is geweest.

Als de parasiet ingeslikt is, vermenigvuldigt de parasiet in de darmen. Lang niet alle dieren worden hier ziek van. Sterker nog, dieren die gezond lijken, kunnen toch de ziekte bij zich dragen en zo andere dieren besmetten.

Sommige dieren krijgen door de darmparasiet last van hardnekkige en terugkerende diarree. Omdat de parasiet lange tijd in de omgeving van een besmet dier kan blijven leven, komt het vaak voor dat een dier opnieuw besmet wordt. 

Giardia is een eencellige parasiet van hond, kat en mens

Giardia besmettelijk voor mensen?

Ongeveer 20 procent van de honden dragen de ziekteverwekker met zich mee, maar wordt hier niet ziek van. De infectie kan erg hardnekkig zijn en is zelfs besmettelijk voor mensen. Giardia is daarmee een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens.

Symptomen van Giardia bij hond en kat

De meeste dieren die besmet zijn door Giardia hebben geen klachten. Giardia geeft vooral klachten bij jonge dieren en dieren met verminderde weerstand. Volwassen dieren kunnen klachten krijgen als ze met veel parasieten besmet worden. 

Honden die wel last hebben krijgen vaak last van chronische, bleke, stinkende & slijmerige diarree. Het komt ook voor dat de diarree komt en gaat.  

Katten krijgen vaak last van dikke darm diarree: ze poepen vaker, persen op de ontlasting en de ontlasting kan slijmerig zijn of vers bloed bevatten.

Verder kan een hond of kat met Giardia last hebben van:

Bij langdurige diarree kunnen de dieren vermageren, een lagere weerstand krijgen of de vacht kan dof worden. 

Door de lagere weerstand kan uw dier makkelijker andere ziektes krijgen. Soms werkt een behandeling daardoor minder goed.

Hoe wordt een hond of kat besmet?

Met Giardia besmette dieren, of ze hier nu ziek van zijn of niet, verspreiden de Giardia via de ontlasting. Op deze manier komt de parasiet in de omgeving. De eitjes van Giardia zijn direct besmettelijk voor andere dieren en overleven lang buiten het lichaam van een dier of mens. 

Op plekken buiten waar veel honden en katten komen zijn bijna altijd Giardia parasieten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan:

Honden of katten kunnen dan besmet worden doordat ze de parasiet binnenkrijgen via de mond, bijvoorbeeld door besmet water te drinken of een poot af te likken waarop de parasiet zit. 

Ook als uw hond of kat niet of nauwelijks buiten komt, kan hij of zij besmet raken. Bijvoorbeeld doordat u ongemerkt parasieten meeneemt via uw schoenen.

Eenmaal in de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich. Hiervan hoeft uw dier geen last te hebben. Als uw hond of kat een verminderde weerstand heeft of de parasiet zich sterk heeft vermenigvuldigd, kan dit wel voor vervelende klachten zorgen.

Hoe komt u erachter dat uw dier de parasiet heeft?

Voor het vaststellen van de parasiet Giardia bij honden of katten wordt er een ontlastingsonderzoek gedaan. Hiervoor heeft de dierenarts de ontlasting van uw hond of kat van drie dagen nodig.

Onderzoek van ontlasting op Giardia

De ontlasting wordt in het laboratorium getest, bijvoorbeeld met een SNAP test of de flottatie test. Helaas is geen enkele test 100% betrouwbaar. Het komt weleens voor dat met een test de parasiet niet gevonden wordt, terwijl het dier wel besmet is.

Giardia bij uw hond of kat bestrijden

Komt uit de test dat uw hond of kat besmet is met Giardia? Dan is het belangrijk om uw dier en alle andere dieren in uw huishouden hiertegen te behandelen.  Zo voorkomt u dat andere dieren worden besmet. 

Behandeling van Giardia

Voor het behandelen van Giardia bij honden of katten wordt een ontwormingsmiddel gebruikt. Tijdens de behandeling moet een dier vaak ook gewassen worden met honden- / kattenshampoo. 

Als de klachten na de behandeling niet weggaan, dan kunt u uw hond of kat nog een keer ontwormen.

Als uw dier klachten heeft, kan uw dierenarts adviseren in speciale voeding bij maag- darmproblemen.

Helaas komt het ook voor dat honden of katten niet reageren op een behandeling. 

Behandel ook de omgeving 

Giardia kan helaas lang buiten een dier overleven. Vooral in koude en vochtige omgevingen blijven ze lang leven. In water onder de 10 graden celsius kunnen kan Giarida tot wel drie maanden overleven. 

U kunt er vanuit gaan dat alle Giardia parasieten dood zijn als een besmet dier een week niet in een droge lichte ruimte is geweest.

Wilt u hier niet op wachten? Dan zijn er manieren om Giardia in ruimtes sneller te bestrijden:

Deze stoffen kunnen Giardia doden. Ze kunnen alleen werken als een ruimte vooraf al schoongemaakt is met water en zeep en daarna nagespoeld en gedroogd is. Houd als inwerktijd minimaal vijf minuten aan. 

Als heet water lang genoeg heet kan blijven, minimaal 1 minuut warmer dan 70 graden, kan het de Giardia parasiet doden. Met wassen op 60 graden en daarna drogen in de wasdroger kunnen bijvoorbeeld kleden, kleren en manden ontsmet worden. Heeft u geen droger? Leg de stoffen na het wassen in de felle zon.

Voorkom nieuwe besmetting: tips

Omdat honden en katten zichzelf likken, besmetten zij zichzelf gemakkelijk. Het vervelende aan deze parasiet is dat hij in de omgeving van uw hond kan blijven leven. Een nieuwe besmetting ligt dus op de loer.

Wassen is daarom zeer belangrijk. Help mee Giardia bij uw hond te bestrijden door:

Let ook op uw eigen hygiëne

Ook u als baasje kan besmet raken met Giardia. Als u de parasiet bestrijdt, raden we daarom aan:

Inenten tegen Giardia?

Er zijn vaccins op de markt tegen Giardia. Deze zijn helaas niet effectief.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek