wandelen hond

Giardia bij hond

Giardia bij honden is een besmettelijke ziekte, of beter gezegd: een darmparasiet die zich makkelijk verspreidt en problemen bij uw hond kan veroorzaken.

Giardia hond 

Giardia is de naam van een parasiet die kan leven in de dunne darm van uw hond. Lang niet alle dieren die besmet zijn met deze parasiet, worden er ziek van. Sterker nog, dieren die gezond lijken, kunnen toch de ziekte bij zich dragen en zelfs andere dieren ermee besmetten.

Giardia besmettelijk voor mensen?

Ongeveer 20 procent van de honden dragen de ziekteverwekker met zich mee, maar worden hier niet ziek van. De infectie kan erg hardnekkig zijn en is zelfs besmettelijk voor mensen. Giardia is daarmee een zoönose, dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens.

Oorzaak Giardia hond

Giardia ontstaat bij honden doordat zij in contact komen met de besmette ontlasting van een ander dier. Besmette dieren scheiden de eitjes van de parasiet namelijk uit via de ontlasting.

De eitjes zijn direct besmettelijk voor andere dieren en overleven lang buiten het lichaam, doordat ze zich kunnen inkapselen tot een cyste.

Giardia verspreidt zich doordat honden op van alles kauwen. Buiten is de darmparasiet op veel plekken aanwezig en als uw hond met de Giardia parasiet in aanraking komt, raakt hij besmet.

Ook als uw hond niet of nauwelijks buiten komt, kan hij besmet raken. Bijvoorbeeld doordat u ongemerkt parasieten meeneemt via uw schoenen.

Eenmaal in de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich. Dit hoeft, zoals eerder gezegd, geen problemen op te leveren voor uw hond.

Als uw hond een verminderde weerstand heeft of de parasiet zich sterk heeft vermenigvuldigd, kan dit echter wel voor klachten zorgen.

Grotere kans op infectie

De hondenziekte Giardia geeft vooral klachten bij jonge dieren en dieren met verminderde weerstand. Volwassen dieren krijgen klachten wanneer de infectiedruk erg hoog is, zoals op:

Giardia hond symptomen

Giardia kent niet zoveel symptomen. Meestal verraadt de parasiet zich door chronische, stinkende & slijmerige diarree. Verder merkt u bij uw hond misschien:

Bij langdurige diarree kunnen de dieren vermageren, de weerstand zal afnemen en de vacht kan dof worden.

Door de weerstandsvermindering kunnen in de darmen nog andere ziekteverwekkers hun kans grijpen. Soms werkt de behandeling daardoor minder goed.

Diagnose Giardia

Voor het vaststellen van Giardia bij honden wordt er een ontlastingsonderzoek gedaan. Hiervoor heeft de dierenarts de ontlasting van uw hond van drie dagen nodig.

Dit wordt in het laboratorium getest, waarna het duidelijk wordt of de parasiet uw hond heeft besmet. Neemt u bij een vermoeden van deze ziekte contact op met de dierenarts.

Giardia hond bestrijden

Wanneer uw hond besmet is met Giardia en hiervan klachten heeft, is een behandeling geadviseerd. Ook wanneer uw hond samenwoont met andere dieren is een behandeling gewenst. Zo worden de andere dieren niet besmet.

Behandelen van Giardia

Voor het behandelen van Giardia bij honden wordt een ontwormingsmiddel gebruikt. Wanneer de klachten niet weggaan na de behandeling, dan kan u uw hond nog een keer ontwormen. Als het ontwormingsmiddel niet werkt is een antibioticakuur nog een mogelijkheid.

Verder helpt een aangepast dieet om de klachten te verminderen. Uw dierenarts kan u hierover meer vertellen.

Helaas komt het ook voor dat er honden niet reageren op een behandeling.

Nazorg Giardia

Aangezien honden zichzelf likken, besmetten zij zichzelf gemakkelijk. Het vervelende aan deze parasiet is dat hij in de omgeving van uw hond kan blijven leven. Een nieuwe besmetting ligt dus op de loer.

Wassen is daarom zeer belangrijk. Help mee Giardia bij uw hond te bestrijden door:

Let op:ook u als eigenaar kan besmet raken met Giardia. Als u de parasiet bestrijdt, is het raadzaam om handschoenen en andere beschermende kleding te dragen. Zorg er ook voor dat uw nagels geknipt zijn en dat u uw handen na het schoonmaken grondig wast en desinfecteert.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek