Eikels, dennenappels en kastanjes: giftig?

De herfst: een mooie periode om lekker door de bossen te wandelen met uw hond. Maar de vruchten van de bomen kunnen een gevaar vormen voor uw dier.

Sommige honden stoppen graag van alles wat ze vinden in de bek. In de dierenartsenpraktijk kennen we het: de sok die in de maag vastzit. Maar ook 'de natuur' kan gevaarlijk zijn op verschillende manieren.

Eikels, dennenappels en kastanjes: giftig?

Wanneer de herfst is ingetreden en er veel eikels op de grond liggen en ook de eerste dennenappels en kastanjes te zien zijn ligt er een gevaar voor uw hond op de loer. Niet alle hondenbezitters zijn er van op de hoogte dat deze gevaarlijk kunnen zijn.

Eikels en honden

In eikels en eikenboombladeren zitten grote hoeveelheden looizuur (tannines). Deze werken irriterend op het maagdarmkanaal met braken en diarree tot gevolg.

Het kan zelfs leiden tot een (permanent) verminderde nierfunctie!

Dennenappels en kastanjes 

Dennenappels en kastanjes zijn in principe niet giftig, maar ze worden, net als eikels, vaak door de hond ingeslikt tijdens het spelen.

Ze kunnen op deze manier een obstructie van de darm veroorzaken die levensbedreigend is. Meestal wordt een voorwerp in de maag van een hond met een röntgenfoto gevonden. Vaak moet de dennenappel of kastanje operatief verwijderd worden. Let dus goed op wat uw hond opeet tijdens het wandelen en het spelen.

Botjes en satéprikkers

Honden die graag dingen in de bek stoppen kunnen natuurlijk ook heel gulzig naar binnen werken wat ze voorgeschoteld wordt. Veel hondeneigenaren laten de hond na de barbeque lekker snoepen van wat er over is. Maar de restjes van dat kerst-eten, zoals kippenpootjes, of van die zomerbarbeque (satéprikkers) kunnen een gevaar vormen voor uw hond. Lees meer op: pas op met barbeque

EHBO voor uw hond

Sommige ongelukken vragen om een snelle reactie. Soms kunt u zelf al wat doen, maar meestal heeft u een dierenarts nodig. 

Heeft uw hond eikels, dennenappels, kastanjes of een botje of satéprikker gegeten? Dan kunt u het beste zo snel mogelijk de dierenarts bellen. Geef door wat uw hond gegeten heeft, hoeveel hij ongeveer gegeten heeft en hoe lang geleden dit was. 

Heeft uw dier iets giftigs gegeten, probeer dan uw dier niet zelf te laten braken, maar neem direct contact op met uw dierenarts!

In het artikel: EHBO bij dieren, leest u meer over veel voorkomende ongelukken, hoe u zelf EHBO kunt verrichtten en wanneer u contact moet opnemen met uw dierenarts.

Twijfels of vragen?

Heeft uw twijfels of vragen? Neem contact op met uw AniCura dierenarts. 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek