Ehrlichia bij honden

Ehrlichiose (Rickettsiose) is een tekenziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën, met name Ehrlichia Canis. De bacteriën dringen witte bloedcellen binnen. De Rhipicephalus sanguineus teken uit Zuid-Europa zijn de boosdoener voor het overdragen van de ziekte op huisdieren.

Ehrlichia komt vooral voor bij honden. De besmettelijke teek lijkt zich het liefst vast te bijten in Duitse Herders. Bij katten is de ziekte heel zeldzaam, maar het kan voorkomen.

De symptomen van Ehrlichiose bij honden

Ehrlichiose is een ziekte die lange tijd voortduurt en de klachten van de sluipende ziekte zijn hierdoor op te delen in fases.

De eerste fase van Erhlichia

In de eerste 1 tot 3 weken na de besmetting wordt de aanmaak van bloedcellen onderdrukt. Bij uw hond merkt u dit misschien aan:

In de tweede fase van Ehrlichiose bij honden verdwijnen de klachten

Soms blijven de symptomen zelfs voor altijd weg of overwint een hond de bacterie zelfs. Wel kan de ziekte opnieuw opkomen als de hond stress heeft of een lagere weerstand heeft, bijvoorbeeld doordat hij ook last heeft van een andere ziekte (met name Babesiose) of door medicijngebruik.

De derde fase van Ehrlichia, genaamd chronische fase kenmerkt zich door:

Wordt uw hond niet behandeld voor Ehrlichiose, dan is de afloop vaak dodelijk. Ook na de behandeling blijft de ziekte uw hond soms voor altijd kwellen. Tijdens de behandeling heeft de medicatie in dit geval heeft zijn werk gedaan, maar er is een balans gekomen tussen de ziekteverwekker en het immuunsysteem. Het gevolg? Uw hond is niet echt ziek, maar helaas ook de oude niet meer. Waarschijnlijk kost de ziekteverwekker te veel energie om van het leven te genieten.

De ziekte vaststellen

Bij een dierenartsbezoek kijkt de arts eerst naar de symptomen bij uw hond. De symptomen van Ehrlichia lijken veel op die van andere ziekten, daardoor is het lastig vast te stellen. Bent u in het buitenland geweest met uw dier? Laat dit uw dierenarts vooral weten. Hiermee zet u de dierenarts op het goede spoor bij het onderzoeken van uw hond. Helaas komt de ziekte ook voor bij dieren die niet in het buitenland zijn geweest.
Met een bloedonderzoek kan Ehrlichiose vastgesteld worden door te kijken hoe bloedcellen reageren op antistoffen.

Ehrlichiose behandelen bij honden

Ehrlichiose bestrijden kan met Doxycycline. Dit medicijn neemt uw hond in voor 3 weken tot enkele maanden. In sommige gevallen wordt uw hond opgenomen, omdat een infuus en bloedtransfusies uw dier een betere kans geven om te genezen.

De vooruitzichten voor uw hond zijn erg goed als de tekenziekte vroeg is opgemerkt. Als de ziekte laat is ontdekt of niet wordt behandeld, dan is de afloop in de meeste gevallen dodelijk.

Tekenbeet voorkomen

Ehrlichia voorkomen kan prima door te zorgen voor goede tekenpreventie. Hierbij kunt u denken aan pipetten van de merken Prac-tic of Advantix. Ook een tekenband van de merken Scalibor of Seresto bieden erg goede bescherming.