puppy

Echo: is mijn hond drachtig?

Is uw teef zwanger en wilt u weten van hoeveel pups? In het begin van de dracht is inzicht mogelijk door een echo.

Echo bij zwangere hond

Als uw hond zwanger is, dan kan - net zoals bij mensen - een echo worden gemaakt. De dierenarts kan zo zien of uw hond zwanger is en de zwangerschap in de gaten houden.

Wanneer een echo?

Een eerste echo kan gemaakt worden vanaf 28 dagen na dekking. Als u eerder een echo wilt maken, kan het zijn dat de dierenarts (nog) geen foetus ziet op de echo. 

Aantal foetussen

Het is voor een dierenarts moeilijk om met echo te voorspellen hoeveel foetussen er in de baarmoeder van uw hond zitten. Dit komt omdat niet alle foetussen in één echobeeld te zien zijn, daarom kan het zijn dat een foetus dubbel wordt geteld. Om die reden is het vaak moeilijk voor een arts om het aantal foetussen te voorspellen aan de hand van een echo.

Wilt u wel graag weten van hoeveel pups uw hond zwanger is? Dat begrijpen wij maar al te goed! Het antwoord op deze vraag kan de dierenarts u geven met een röntgenonderzoek.

Dit kan na 45-50 dagen zwangerschap worden uitgevoerd, omdat de botten van de pups dan zo ver zijn ontwikkeld dat ze op een röntgen zichtbaar zijn.

Met een röntgenfoto is nog nauwkeuriger te bepalen van hoeveel foetussen uw hond zwanger is dan met een echografie.  Na 55 dagen dracht kan het aantal pups met meer zekerheid geteld worden.

Het weten van het aantal pups kan belangrijk zijn voor de bevalling: door een klein nest kan deze later beginnen en als de pups te veel ruimte hebben om door te groeien, kunnen ze te groot worden voor een natuurlijk bevalling.

In dat geval is een keizersnede een optie.