puppy

Echo: is mijn hond drachtig?

Is uw teef zwanger en wilt u weten van hoeveel pups? In het begin van de dracht is inzicht mogelijk door een echo.

Echo bij zwangere hond

Als uw hond zwanger is, dan kan - net zoals bij mensen - een echo worden gemaakt. De dierenarts kan zo zien of uw hond zwanger is en de zwangerschap in de gaten houden.

Lees ook: schijndracht bij honden

Wanneer een drachtecho?

Een eerste echo om te zien of uw hond drachtig is kan gemaakt worden vanaf 28 dagen na dekking. Als u eerder een echo wilt maken, kan het zijn dat de dierenarts (nog) geen foetus ziet op de echo, waardoor de dierenarts niet kan vaststellen of uw hond drachtig is. 

Hoe groot wordt het nestje?

U wilt misschien weten hoe groot het nestje van uw hond gaat zijn. Het weten van het aantal pups kan belangrijk zijn voor de bevalling: door een klein nest kan deze later beginnen en als de pups te veel ruimte hebben om door te groeien, kunnen ze te groot worden voor een natuurlijk bevalling waardoor we wellicht moeten denken aan een keizersnede bij uw hond.

Tijdens de dracht van uw hond kan het aantal puppy's waarvan uw hond drachtig is voor een deel met een echo worden bekeken. Maar er zijn ook andere opties.

Aantal foetussen

Het is voor een dierenarts moeilijk om met echo te voorspellen hoeveel foetussen er in de baarmoeder van uw hond zitten. Dit komt omdat niet alle foetussen in één echobeeld te zien zijn, daarom kan het zijn dat een foetus dubbel wordt geteld. Om die reden is het vaak moeilijk voor een dierenarts om aan de hand van een echo het aantal foetussen te voorspellen waarvan uw hond drachtig is.

 

Via röntgen

Wilt u wel graag weten van hoeveel pups uw hond zwanger is? Dat begrijpen wij maar al te goed! Het antwoord op deze vraag kan de dierenarts u geven met een röntgenonderzoek.

Dit kan na 45-50 dagen zwangerschap worden uitgevoerd, omdat de botten van de pups dan zo ver zijn ontwikkeld dat ze op een röntgen zichtbaar zijn.

Met een röntgenfoto is nog nauwkeuriger te bepalen van hoeveel foetussen uw hond zwanger is dan met een echografie. Na 55 dagen dracht kan het aantal pups met meer zekerheid geteld worden.

 

Dracht hond: het verloop

Hoe verloopt de dracht bij een hond en wanneer worden de puppy's geboren?

Bevruchting van de teef

Als uw hond loops is kan zij worden gedekt en daardoor uiteindelijk drachtig worden. In de periode van loopsheid vinden er hormonale veranderingen plaats, bereidt onder andere de baarmoeder van uw hond zich voor op een bevruchting en rijpen de eicellen.

Het ideale dekmoment is rond de negende dag van de oestrische cyclus. De dekking kan door een reu of door kunstmatige inseminatie plaatsvinden.

Ongeveer vijf dagen na dekking van de teef vindt de bevruchting van de eicellen plaats. De bevruchte eicellen bevinden zich dan nog in de eileiders. Na de bevruchting trekken de eicellen naar de baarmoederhoorns. Hier nestelen zij zich in en ontwikkelen zich tot embryo’s.

Van embryo tot puppy

In de eerste twee weken van de dracht van uw hond worden de organen van de pups gevormd. In de weken hierna ontwikkelen de embryo’s zich tot pups: ze krijgen nagels, tanden en snorharen en het skelet begint te verstevigen.

Deze ontwikkelingen vinden plaats onder invloed van hormonen van de teef. Door deze hormonen kan uw hond zich misselijk voelen en een verminderde eetlust hebben. Hoe groter de foetussen worden, hoe minder plaats er in de buik van de hond is voor de maag. Ook hierdoor kan een drachtige hond een verminderde eetlust hebben.

Aan het begin van de dracht zijn er nog geen zichtbare lichamelijke veranderingen. Pas vanaf de helft van de drachtduur is aan het uiterlijk van de hond te zien dat zij drachtig is. Naarmate de dracht vordert, kunnen de volgende uiterlijke kenmerken worden opgemerkt:

Hoe lang is een hond drachtig?

Bij een hond met een klein nest, duurt de dracht vaker langer. De spreiding van de drachtduur is bij honden groot, van 57 tot 67 dagen dracht.

Bevalling van de hond

De hond bevalt op ongeveer 63 dagen dracht. Krijgt uw teef veel pups, dan is de kans groot dat zij eerder bevalt. Start de bevalling van uw hond te vroeg (vóór 57 dagen dracht) of toont uw teef na 67 dagen dracht nog geen verschijnselen van een naderende bevalling, dan moet u contact opnemen met de dierenarts. Bij een te lange dracht kan een keizersnede nodig zijn.

Lees meer op: dracht en bevalling van de hond

Let op: nieuwe regels per 1 nov 2021

Krijgt uw teefje een nestje of koopt of importeert u binnenkort een hond? Vanaf 1 nov 2021 komen er nieuwe regels bij voor chippen en registreren van honden. Deze nieuwe regels staan nog niet op deze pagina.

Lees meer over aanvullende regels