Dalmatiers honden spelen

Cryptorchidie: testikel hond niet ingedaald

Cryptorchidie, ook wel binnenbal genoemd, is een erfelijke aandoening waarbij één of beide testikels niet zijn ingedaald in het scrotum (balzak). Cryptorchidie kan bij alle hondenrassen voorkomen en wordt meestal behandeld met een castratie.

Fokken met honden die in aanleg cryptorchidie hebben wordt door uw dierenarts afgeraden.

Wat is de functie van teelballen?

De testikels (of teelballen) van een hond zijn belangrijk voor de voortplanting. Hier wordt het mannelijk geslachtshormoon testosteron aangemaakt en de zaadcellen geproduceerd. De testikels zitten in een balzak (scrotum) dat zich buiten het lichaam bevindt. Bij de productie van zaadcellen bij honden is namelijk een lagere temperatuur nodig dan de normale lichaamstemperatuur.

Bij AniCura hebben we veel ervaring met het behandelen van honden met cryptorchidie. Vindt een AniCura dierenarts bij u in de buurt en maak een afspraak.

Hoe verloopt de afdaling van de testikels bij uw hond

De testikels ontstaan in de buikholte van de nog ongeboren pup. Vlakbij de nieren. Vanaf daar begint de afdaling door het lieskanaal naar de balzak. Al voor de bevalling begint die reis.

Op het moment van geboorte liggen de teelballen van de pup halverwege het lieskanaal. Ongeveer 5 dagen na de geboorte zijn de testikels voorbij het lieskanaal. Het duurt dan nog rond de 4 weken voordat de teelballen definitief de balzak hebben bereikt en dus ingedaald zijn.

Verlate afdaling van de testikels

Op een leeftijd van ongeveer 2 weken zijn de teelballen door een dierenarts te voelen. Ze liggen dan tussen het lieskanaal en de balzak in. De testikels zijn dan nog niet volgroeid en het kanaal tussen het lieskanaal en het scrotum is in verhouding wijd.
Het komt voor dat de afdaling van de testikels verlaat is. De testikels zijn dan nog niet voelbaar. Dit kan tot wel 8 tot 10 weken.

Het voelen van de testikels wordt daarnaast soms bemoeilijkt, omdat jonge reuen tot aan de puberteit hun testikels kunnen optrekken tot aan het lieskanaal.

Er zijn rassen waarbij de afdaling duidelijk later op gang komt (bijvoorbeeld Sint Bernhard), hierbij wordt dan niet gesproken van een verlate afdaling, omdat dit voor dat ras normaal is.

Niet ingedaalde teelbal hond

Niet ingedaalde testikels zijn halverwege de reis naar de balzak ergens achtergebleven. Bij de meeste gevallen gaat het om één niet ingedaalde teelbal. Bij enkele honden gaat het om beide teelballen. Ze bevinden zich dan in de buikholte of tussen het lieskanaal en het scrotum in.

Bij een niet ingedaalde teelbal produceert de hond nog wel testosteron, maar zal de productie van zaadcellen moeilijker worden. Niet ingedaalde teelballen zijn namelijk minder goed ontwikkeld en de temperatuur in het lichaam is te hoog voor een goede spermaproductie. Zeker in het geval van twee binnenballen zijn nakomelingen dus onwaarschijnlijk.

De oorzaken van cryptorchidie

Er zijn verschillende oorzaken van deze aandoening, de meest voorkomende zijn:

Cryptorchisme komt bij sommige rassen vaker voor, zoals: dwergrassen, kortsnuitige rassen (onder andere de Boxer en de Engelse Bulldog), de Siberische Husky, de poedel en de Old Shetland Sheepdog.

Risico’s niet ingedaalde tekstikels bij hond

Over het algemeen merkt een hond weinig klachten bij een niet ingedaalde teelbal of binnenbal. Meestal wordt het vastgesteld als u met de pup bij de dierenarts komt voor de eerste inentingen. Wel hebben honden met één of twee niet ingedaalde testikels een groter risico op (goedaardige) testikeltumoren of testikeltorsie (draaiing rond het eigen bloedvat) en kunnen er gedragsproblemen zijn.

Cryptorchidie hond operatie

Bij honden met cryptorchidie wordt meestal een castratie gedaan. 

Lees meer over de  behandeling van cryptorchidie bij honden.

Neem contact op met een dierenarts

Voor de symptomen die in dit artikel worden beschreven raden wij u aan om contact op te nemen met uw dierenarts. Let op: in sommige gevallen kunnen deze symptomen leiden tot een levensbedreigende situatie. Maak een afspraak met uw dierenarts.

Zoek een dierenkliniek die u kan helpen