Chemische castratie bij honden

Veel hondeneigenaren zijn wel bekend met castratie en sterilisatie, maar nog niet met chemisch castreren. Toch heeft deze behandeling een aantal voordelen. Wij raden het aan omdat u zo tijdelijk kan zien of het de oplossing geeft waar u naar op zoek was. Daarna kan worden besloten of permanent castreren de volgende stap is.

Wat is chemische castratie?

Een chemische castratie heeft alle voordelen van een normale castratie, maar het is tijdelijk en er is geen operatie nodig. Er wordt een hormoonimplantaat aangebracht onder de huid van de hond, vergelijkbaar met chippen. Het oplosbare implantaat remt de productie van geslachtshormonen, waardoor de testikels kleiner worden en de hond tijdelijk onvruchtbaar wordt. Deze periode verschilt per hond, maar het implantaat garandeert 6 maanden onvruchtbaarheid en de ander een jaar. Zodra de hormonen zijn uitgewerkt, wordt uw hond vanzelf weer vruchtbaar.

Naast dat de chemische castratie tijdelijk is, is een ander groot voordeel dat er geen operatie plaatsvindt. Uw hond hoeft dus niet onder narcose en er is geen herstelperiode. Dit brengt minder risico’s en complicaties met zich mee voor uw hond.

Verdere verschillen tussen chemische en normale castratie kunt u vinden op onze site.

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van chemisch castreren?

Castratie bij honden wordt over het algemeen geadviseerd als uw hond last heeft van ongewenst gedrag of medische problemen. Niet-gecastreerde honden kunnen dominant zijn, een verminderde eetlust hebben of ongehoorzaam zijn.

Chemische castratie wordt ingezet om te zien of dit ongewenst gedrag zo kan worden opgelost. Het geeft dan alle voordelen van een castratie, zonder dat het definitief is. Mochten de problemen niet weggaan na de chemische castratie, dan kan er samen met de dierenarts gekeken worden naar andere oplossingen. Of als het wel de problemen oplost, wordt er mogelijk overgegaan op permanent castreren. Ons advies is dan ook om altijd eerst voor chemisch castreren te gaan en pas over te stappen op permanent castreren als er een goede reden is.

Mocht u na een chemische castratie er, ondanks ons advies, toch voor kiezen om uw hond chirurgisch te laten castreren? Dan zijn de kleinere testikels een voordeel; de wond die uw hond aan de operatie overhoudt zal dan ook kleiner zijn.

Advies

We adviseren om altijd eerst te overleggen met uw dierenarts voordat u kiest voor (chemisch) castreren. Het komt nog wel eens voor dat gedragsproblemen verkeerd worden geïnterpreteerd, zoals angstagressie. Daarbij kan castratie voor een negatief effect zorgen en dat willen we natuurlijk voorkomen. 

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met een AniCura-kliniek bij u in de buurt.