Is uw hond te dik?

Overgewicht is net zo gevaarlijk voor honden als voor mensen. Hoe bepaalt u of uw hond overgewicht heeft? Lees hier hoe u meet of uw hond een goed gewicht heeft.

Overgewicht bij honden

Obesitas bij honden is een groeiend probleem wat serieus genomen moet worden. In Nederland is ruim de helft van de honden te dik. Dit komt meestal door het geven van te veel voeding of verkeerde voeding in combinatie met te weinig beweging.

Lees ook: handleiding diervoeding

Meer kans op gezondheidsproblemen

Een hond met overgewicht heeft meer kans op het krijgen van verschillende gezondheidsproblemen, zoals orthopedische aandoeningen, diabetes mellitus, hartziekten, urinewegaandoeningen, voortplantingsproblemen, huidproblemen en een aantal vormen van kanker. Daarnaast vormen operaties en narcose risico’s voor een hond met overgewicht.

Langer leven

Door uw hond op een goed gewicht te houden, verbetert u niet alleen de gezondheid van uw hond, maar ook de kwaliteit van zijn leven. Onderzoeken hebben aangetoond dat honden met een ideaal gewicht bijna twee jaar langer leven dan honden met overgewicht.

Een handig hulpmiddel om het ideale gewicht van uw hond te bepalen is de Body Condition Score.

Wat is de Body Condition Score hond?

U heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de Body Mass Index (BMI), de meetmethode voor mensen die ons helpt om het ideale gewicht bij bepaalde lichaamslengtes te bepalen. Voor dieren is er ook zo’n meetmethode: de Body Condition Score (BCS). De BCS bestaat uit meerdere schalen, van zeer mager tot zwaarlijvig.

Hoe bepaal ik de conditie van mijn hond?

Heeft u uw hond een keer gewogen? Alleen naar het getal op de weegschaal kijken is meestal niet genoeg om de conditie van uw hond te bepalen. Elke hond is namelijk anders; een andere leeftijd, ander ras en andere bouw. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het figuur van uw hond. Bekijk het figuur van uw hond van bovenaf en vanaf de zijkant. Kijk naar de ribben, wervelkolom, heupbeenderen, taille, buik, spiermassa en de totale vetbedekking.

Gedrag

Is uw hond snel moe of niet meer actief? Overgewicht kunt u ook herkennen aan het gedrag van uw hond. Ga voor meer informatie naar: overgewicht hond herkennen

Figuur van hond

Bij een hond met het ideale gewicht ziet u van bovenaf de taille als een zandloperfiguur. Als u uw hond vanaf de zijkant bekijkt, lijkt zijn of haar buik achter de ribbenkast weggestopt.

U kunt de afbeelding hieronder gebruiken om te vergelijken. Heeft uw hond het figuur van de ‘groene’ hond, dan is het figuur van uw dier goed. Lijkt het figuur op die van de ‘gele’ hond, dan is uw hond te dun. Als uw hond hetzelfde figuur als de ‘rode’ hond heeft, dan is uw hond te dik.

Voelen

Alleen kijken is niet genoeg. Het is ook belangrijk dat u uw hond aanraakt om zijn of haar conditie te bepalen. Als u uw duimen op de ruggengraat van uw hond legt en uw vingers over de ribbenkast spreidt, moet u elke rib onder een dun laagje huid en vet kunnen voelen.

Body Condition Score: drie stappen

Een korte samenvatting. De drie stappen die u moet uitvoeren om de Body Condition Score van uw hond te bepalen zijn:

  1. controleer de ribben door ze aan te raken
  2. kijk naar het figuur van uw hond
  3. kijk naar uw hond van bovenaf

Oefen deze stappen en controleer regelmatig de conditie van uw hond.

Hond te dik?

Is uw hond te dik? Dan is het nodig om hem of haar af te laten vallen. U kunt samen met uw dierenarts een dieetprogramma voor uw hond maken. Meer weten? Ga naar: afvallen hond

Lees ook: overgewicht hond voorkomen

Vragen of advies?

Vindt u het lastig om de conditie van uw hond te bepalen? Heeft u begeleiding nodig? Neem contact op met uw dierenarts voor advies. Is uw hond te zwaar? Uw dierenarts kan u helpen met het maken van een afslankplan voor uw hond.